Természetes tojásfestékek

Módosítva: 2015-04-04 18:15:45

Az üzletekben kapható tojásfestékek, élelmiszerfestékek többségével szép, élénk színű húsvéti tojásokat készíthetünk. Sokan azonban idegenkednek e színezékektől, amelyek gyakorta olyan erősek, hogy a főtt tojásfehérjét is megfestik. Ezért gyűjtöttünk össze néhány természetes tojásfestéket, amelyek alapanyagai a legtöbb konyhában, kamrában vagy a kertben egyébként is megtalálhatók.

A tojásokat főzhetjük a festőlében is, de ha később szeretnénk megenni ezeket, akkor szerencsésebb tiszta vízben főzni, majd az elkészített festékben csupán színezni e húsvéti jelképeket. Főzés előtt mosogatószerrel tisztítsuk meg őket. Erre főként a zsírtalanítás miatt van szükség, így egyenletesebben veszi majd fel a színezéket.
A természetes festékek elkészítésének alapreceptje a következő: 4 evőkanál ecetet adjunk a félliternyi vízhez, amelyben felfőzzük a színezőanyagot. A forró színező oldatban is festhetjük a tojásokat, így a színek erősebbek lesznek. Étkezésre is használt tojások esetén szerencsésebb a még forró főtt tojást hideg színezőlébe helyezni, és akár egy napig is ebben hagyva festeni.
A színezett tojásokra – ha elég sűrű volt a festőlé, és viszonylag vastagon fogta be a tojáshéjakat – tűvel mintát is karcolhatunk. Végezetül étolajos törlőruhával áttörölve fényesíthetjük ki a tojásokat. Erre a célra régen szalonnabőrt használtak.

Zöld

Vágjunk apróra spenótot, petrezselyemlevelet vagy csalánlevelet, és főzzük fél órán át. A főtt tojásokat rakjuk bele, és áztassuk mindaddig, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.

Sárga

Sárgára legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festhetjük a tojásokat, amelyet az élelmiszerboltok többségében beszerezhetünk. Negyed óra elegendő a színezőlé főzésére, azután mehetnek bele a tojások. Halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy az almahéj, diólevél és savanyú káposzta levének főzetével.

Rózsaszín

Erős csipkebogyó tea készítésével készülnek a halvány rózsaszín tojások.

Narancssárga

Fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével készülhetnek a piros tojások. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beleteszszük a tojásokat.

Lila

A cékla leve kitűnő erre bármilyen formában (friss főtt cékla leve, savanyúságnak eltett cékla stb.

Sötétbarna

Erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat. A dió termésének burka, az öszszepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festék.
Vörösbarna
Vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagymalé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.

Lila

Az előbbi módszerrel megegyezik, csak lilahagyma burokleveleit használjuk a művelethez.

Kék

Apróra szecskázott vöröskáposztát főzzünk fél órán át. Miután kihűlt a színezőlé a főtt tojásokat helyezzük bele, és várjuk meg a kívánt árnyalat kialakulását.

Mintás, és ragasztózott tojás

Szép mintákat varázsolhatunk a tojásokra, ha mielőtt a festőlébe tesszük őket, leveleket, virágokat rakunk rájuk, és harisnyába kötjük őket. A harisnya átengedi a festéket, de nem engedi elmozdulni a mintául szolgáló leveleket. Mintás tojásokat főként vöröshagymalével készíthetünk, de mindenképpen erősen, és sötétre színező festékkel próbálkozzunk, különben a halvány színeknél nem érvényesül majd a minta.
Érdekes díszítési mód a ragasztózás. Vékonyan bekenjük ragasztóval a főtt tojás héját, majd mákba, színes fűszerekbe, vagy gyöngyökbe forgatjuk a tojásokat. Nem mindennapi díszei lesznek az ünnepi asztalnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festék kívülre, belülre

A falfestékek óriási választéka kapható az üzletekben. Nem csak színben vannak eltérések. Ha a beltérit kültéren használjuk, kellemetlen meglepetésben lehet részünk, és ez fordítva is igaz. Sok...


Színválasztás szakértő segítséggel

Életünket meghatározzák, átszövik a színek, nem mindegy tehát, hogy milyen árnyalatokkal vesszük körül magunkat otthonunkban. Vajon pontosan hogyan befolyásolják a mindennapjainkat, hangulatunkat a...