Természetes tojásfestékek

Módosítva: 2015-04-04 18:15:45

Az üzletekben kapható tojásfestékek, élelmiszerfestékek többségével szép, élénk színű húsvéti tojásokat készíthetünk. Sokan azonban idegenkednek e színezékektől, amelyek gyakorta olyan erősek, hogy a főtt tojásfehérjét is megfestik. Ezért gyűjtöttünk össze néhány természetes tojásfestéket, amelyek alapanyagai a legtöbb konyhában, kamrában vagy a kertben egyébként is megtalálhatók.

A tojásokat főzhetjük a festőlében is, de ha később szeretnénk megenni ezeket, akkor szerencsésebb tiszta vízben főzni, majd az elkészített festékben csupán színezni e húsvéti jelképeket. Főzés előtt mosogatószerrel tisztítsuk meg őket. Erre főként a zsírtalanítás miatt van szükség, így egyenletesebben veszi majd fel a színezéket.
A természetes festékek elkészítésének alapreceptje a következő: 4 evőkanál ecetet adjunk a félliternyi vízhez, amelyben felfőzzük a színezőanyagot. A forró színező oldatban is festhetjük a tojásokat, így a színek erősebbek lesznek. Étkezésre is használt tojások esetén szerencsésebb a még forró főtt tojást hideg színezőlébe helyezni, és akár egy napig is ebben hagyva festeni.
A színezett tojásokra – ha elég sűrű volt a festőlé, és viszonylag vastagon fogta be a tojáshéjakat – tűvel mintát is karcolhatunk. Végezetül étolajos törlőruhával áttörölve fényesíthetjük ki a tojásokat. Erre a célra régen szalonnabőrt használtak.

Zöld

Vágjunk apróra spenótot, petrezselyemlevelet vagy csalánlevelet, és főzzük fél órán át. A főtt tojásokat rakjuk bele, és áztassuk mindaddig, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.

Sárga

Sárgára legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festhetjük a tojásokat, amelyet az élelmiszerboltok többségében beszerezhetünk. Negyed óra elegendő a színezőlé főzésére, azután mehetnek bele a tojások. Halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy az almahéj, diólevél és savanyú káposzta levének főzetével.

Rózsaszín

Erős csipkebogyó tea készítésével készülnek a halvány rózsaszín tojások.

Narancssárga

Fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével készülhetnek a piros tojások. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beleteszszük a tojásokat.

Lila

A cékla leve kitűnő erre bármilyen formában (friss főtt cékla leve, savanyúságnak eltett cékla stb.

Sötétbarna

Erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat. A dió termésének burka, az öszszepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festék.
Vörösbarna
Vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagymalé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.

Lila

Az előbbi módszerrel megegyezik, csak lilahagyma burokleveleit használjuk a művelethez.

Kék

Apróra szecskázott vöröskáposztát főzzünk fél órán át. Miután kihűlt a színezőlé a főtt tojásokat helyezzük bele, és várjuk meg a kívánt árnyalat kialakulását.

Mintás, és ragasztózott tojás

Szép mintákat varázsolhatunk a tojásokra, ha mielőtt a festőlébe tesszük őket, leveleket, virágokat rakunk rájuk, és harisnyába kötjük őket. A harisnya átengedi a festéket, de nem engedi elmozdulni a mintául szolgáló leveleket. Mintás tojásokat főként vöröshagymalével készíthetünk, de mindenképpen erősen, és sötétre színező festékkel próbálkozzunk, különben a halvány színeknél nem érvényesül majd a minta.
Érdekes díszítési mód a ragasztózás. Vékonyan bekenjük ragasztóval a főtt tojás héját, majd mákba, színes fűszerekbe, vagy gyöngyökbe forgatjuk a tojásokat. Nem mindennapi díszei lesznek az ünnepi asztalnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Krétatábla-festék

A kreatív boltokban már évek óta lehet vásárolni kis kiszerelésben az eredetileg iskolai táblákhoz használt táblafestéket és mágneses festéket, illetve ezek kombinációját, amivel a...


Thermotek Facade Paint homlokzatfesték

Hosszabbítsa meg az építkezési, felújítási szezont a PPG Trilak Kft. újonnan kifejlesztett Thermotek homlokzatfestékével! A Thermotek Facade Paint egy olyan homlokzatfesték, amely innovatív...