A tojásokat főzhetjük a festőlében is, de ha később szeretnénk megenni ezeket, akkor szerencsésebb tiszta vízben főzni, majd az elkészített festékben csupán színezni e húsvéti jelképeket. Főzés előtt mosogatószerrel tisztítsuk meg őket. Erre főként a zsírtalanítás miatt van szükség, így egyenletesebben veszi majd fel a színezéket.
A természetes festékek elkészítésének alapreceptje a következő: 4 evőkanál ecetet adjunk a félliternyi vízhez, amelyben felfőzzük a színezőanyagot. A forró színező oldatban is festhetjük a tojásokat, így a színek erősebbek lesznek. Étkezésre is használt tojások esetén szerencsésebb a még forró főtt tojást hideg színezőlébe helyezni, és akár egy napig is ebben hagyva festeni.
A színezett tojásokra ha elég sűrű volt a festőlé, és viszonylag vastagon fogta be a tojáshéjakat tűvel mintát is karcolhatunk. Végezetül étolajos törlőruhával áttörölve fényesíthetjük ki a tojásokat. Erre a célra régen szalonnabőrt használtak.
Zöld
Vágjunk apróra spenótot, petrezselyemlevelet vagy csalánlevelet, és főzzük fél órán át. A főtt tojásokat rakjuk bele, és áztassuk mindaddig, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.
Sárga
Sárgára legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festhetjük a tojásokat, amelyet az élelmiszerboltok többségében beszerezhetünk. Negyed óra elegendő a színezőlé főzésére, azután mehetnek bele a tojások. Halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy az almahéj, diólevél és savanyú káposzta levének főzetével.
Rózsaszín
Erős csipkebogyó tea készítésével készülnek a halvány rózsaszín tojások.
Narancssárga
Fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével készülhetnek a piros tojások. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beleteszszük a tojásokat.
Lila
A cékla leve kitűnő erre bármilyen formában (friss főtt cékla leve, savanyúságnak eltett cékla stb.
Sötétbarna
Erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat. A dió termésének burka, az öszszepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festék.
Vörösbarna
Vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagymalé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.
Lila
Az előbbi módszerrel megegyezik, csak lilahagyma burokleveleit használjuk a művelethez.
Kék
Apróra szecskázott vöröskáposztát főzzünk fél órán át. Miután kihűlt a színezőlé a főtt tojásokat helyezzük bele, és várjuk meg a kívánt árnyalat kialakulását.
Mintás, és ragasztózott tojás
Szép mintákat varázsolhatunk a tojásokra, ha mielőtt a festőlébe tesszük őket, leveleket, virágokat rakunk rájuk, és harisnyába kötjük őket. A harisnya átengedi a festéket, de nem engedi elmozdulni a mintául szolgáló leveleket. Mintás tojásokat főként vöröshagymalével készíthetünk, de mindenképpen erősen, és sötétre színező festékkel próbálkozzunk, különben a halvány színeknél nem érvényesül majd a minta.
Érdekes díszítési mód a ragasztózás. Vékonyan bekenjük ragasztóval a főtt tojás héját, majd mákba, színes fűszerekbe, vagy gyöngyökbe forgatjuk a tojásokat. Nem mindennapi díszei lesznek az ünnepi asztalnak.