Szuperszámítógép az OMSZ-nál

2018-08-27 16:37:34 | Módosítva: 2018-08-28 22:49:07

Az Országos Jégkármérséklő Rendszer egyik fontos elemét jelentik azok a speciális, jégeső valószínűségi előrejelzések, melyeket az Országos Meteorológiai Szolgálat készít el. Ezek a produktumok segítenek meghatározni, hogy az ország mely területén milyen valószínűséggel várható károkozó jég, ami fontos pillére a döntéshozatali folyamatnak. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a jégeső általában olyan heves zivatarok kísérőjelensége, melyek helyének, időpontjának és bekövetkezési kockázatának meghatározása komoly kihívást jelent a meteorológus szakemberek számára.


A modern meteorológia ma már elképzelhetetlen numerikus előrejelzések készítése nélkül. Az elmúlt évtizedek jelentős technikai és tudományos fejlődése lehetővé tette, hogy a numerikus modellek egyre finomabb felbontásban, egyre részletesebben és pontosabban írják le a légköri folyamatokat. Ezek a modellszámítások adják az alapját az élet- és vagyonvédelem szempontjából elengedhetetlen előrejelzéseknek és riasztásoknak, amik alapján a jégkárenyhítéshez szükséges figyelmeztetések is kiadásra kerülnek.


Ahhoz azonban, hogy az OMSZ-nál futtatott modellek tovább javulhassanak, és az előrejelzések még a veszélyes időjárási események bekövetkezte előtt elkészülhessenek, a megfelelő számítások elvégzéséhez szükség van korszerű és gyors számítógépekre. Emellett fontos a légkör pillanatnyi állapotának pontos ismerete is, amihez a megbízható felszíni megfigyelések mellett ma már elengedhetetlen segítséget nyújtanak a távérzékelési eszközök (radar, műhold) is.


Augusztus 16-a óta lehetővé vált, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat egy korábbinál nagyobb kapacitású szuperszámítógépen készíthesse numerikus előrejelzéseit. Ez a fejlesztés biztosítja, hogy a számítások során minél több megfigyelést lehessen figyelembe venni, növekedhessen a leírt légköri folyamatok száma, valamint finomodhasson a használt modellek felbontása, és azokat naponta egyre többször le lehessen futtatni. 

A gyors számítások pedig pontosabbá teszik az előrejelzéseket, figyelmeztetéseket és riasztásokat. Az új számítógép segítségével az OMSZ szakemberei képesek lesznek a veszélyes időjárási jelenségek - így a jégeső - helyének, idejének és bekövetkezési kockázatának pontosabb becslésére.

Az szuperszámítógép több mint 42 billió (42 000 000 000 000) számítási műveletet képes elvégezni másodpercenként. A modellfuttatás gyorsítását szolgáló tárterület meghaladja az 50 TB-ot. Meteorológiai kutatásokra, előrejelzésekre használható kapacitása több mint ötszöröse a korábban ilyen célokra használt gépnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szomszédviták: ki kell-e vágni a telekszomszédot zavaró fát?

A szomszédviták sajnos elég gyakoriak nálunk. Az egyik leggyakoribb konfliktusforrás, amikor a telekszomszédot zavarja a mi kertünkben lévő fa – vagy fordítva. Akár azért, mert túl nagyra nő és...


Védekezzünk a parlagfű ellen

A parlagfű Magyarországon nem őshonos, az 1920-a években hazánk déli területén jelent meg, majd 1945 után kezdett el robbanásszerűen terjedni. Mára az egész ország területén megtalálható,...