Egérkarbantartás

1E lapszámunkban, a 62-63. oldalán írunk a különböző távirányítók tisztításáról, karbantartásáról, az alábbiakban az egyik legfontosabb számítógépes elemmel, az egérrel foglalkozunk hasonló megközelítéssel.

A számítógépesek úgy tartják, hogy az egér "fogyó alkatrész", viszonylag hamar tönkremegy. Egy tisztítási alapfogást minden felhasználó ismer; az alján lévő gumigörgő házfedelét egy pár fokos elfordítással kinyitjuk, így a golyó magától kiesik (1). Valóban több-kevesebb port, koszt mindig találunk rajta. Egyszerűbb esetben simán, szárazon letörölhetjük, ha szükséges vízzel nyugodtan lemoshatjuk. Visszahelyezés előtt töröljük szárazra, illetve hagyjuk teljesen megszáradni. Kevesebben néznek a kis szerkezet belsejébe, pedig a görgőház-fedél és a görgő kiemelése után láthatóvá válik a vízszintes és függőleges koordináták mozgatótengelye, valamint egy támasztógörgő, amely a golyót a két tengelyre nyomja (2). A gumigolyó által felszedett kosz nagy része ezeken a tengelyeken rakódik le, és a kurzor akadozását okozhatja. Akár egy fültisztító vattával, akár az ujjunk végére tett papírzsebkendővel - igen finoman dolgozva - a tengely és a támasztó görgő tisztára törölhető (3). Szükség esetén használhatunk egy kis alkoholt is. 
5 Ha az előbbiek már nem vezetnek eredményre, szegény egér gyakran a szemétkosárba kerül, pedig vannak még lehetőségeink, igaz ehhez már szét kell szednünk a készüléket. Ehhez általában elég a talprészen lévő egyetlen kereszthornyos csavart eltávolítanunk, de vigyázzunk, a gyártók sokszor ravaszabbak; láthatatlan helyre egy második csavart is elhelyeznek. A talpra ragasztott adatmatrica mindig gyanús. Ha érezzük, hogy a fedél nem akar könnyen lepattanni, akkor a csavarhúzó végével pásztázzuk végig a matrica felületét. Meg fogjuk érezni a második csavar (4) süllyesztékét. Ennek kihajtása után már leemelhető a fedél, és láthatóvá válik az egész szerkezet (5).
A működési elvéről most csak annyit, ami a hibaelhárításhoz szükséges lehet. Szétszedve látjuk, hogy az a két tengely, amelynek a megtisztításával már próbálkoztunk, egy lyuggatott tárcsát forgat. A tárcsa lyuksora egy fotocella pár adó és vevő (világító és érzékelő) fele között mozog. Az így keletkezett jel segítségével érzékeli a számítógép az egér vízszintes és függőleges elmozdulását. A tengelyek (a tárcsával együtt) finoman kipattinthatók a tartórészéből, és így sokkal alaposabban megtisztíthatók, mint szétszerelés nélkül (6).
6 A kurzor akadozási hibáját gyakran a fotocella (7) valamelyik elemére került szennyeződés okozza. Egy pálcikára fogott alkoholos papírzsebkendővel viszont hamar tisztára törölhetjük a belső oldalukat, és komoly esélyünk van a hiba megszűnésére. Mivel a fotocella világosban nem működik, a kipróbálásra csak az összeszerelés után van lehetőségünk. Ehhez a gépet - csatlakoztatott egérrel - újra kell indítanunk.
Sajnos a gombok működési hibáinál nincs sok esélyünk. Minden gomb teljesen zárt mikrokapcsolót (8) működtet. Ezek meghibásodása ritka, mert elkoszolódni nem tudnak, viszont ha mégis elromlanának, akkor nem nagyon érdemes a cseréjükkel bajlódni. Ez csak abban az esetben lehet gazdaságos, ha egy - már hibás - egérből át tudjuk forrasztani a hibátlan mikrokapcsolót. Ehhez könnyű kéz, és szabályozható forrasztópáka szükséges.

7 8

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: egér, számítógép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tesztpálya önvezető autóknak

Negyvenmilliárd forintból az önvezető autók számára is alkalmas járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. Az építéshez és az üzemeltetéshez egy profitorientált, de állami céget hoznak létre. Egy...


Számítógép takarítás

A számítógép szinte minden része vonzza a port, és nemcsak kívül, de belül is porosodik, ami rontja az egyes elektronikai alkatrészek hőleadását, és ez működési bizonytalanságokat is okozhat.