Egérkarbantartás

1E lapszámunkban, a 62-63. oldalán írunk a különböző távirányítók tisztításáról, karbantartásáról, az alábbiakban az egyik legfontosabb számítógépes elemmel, az egérrel foglalkozunk hasonló megközelítéssel.

A számítógépesek úgy tartják, hogy az egér "fogyó alkatrész", viszonylag hamar tönkremegy. Egy tisztítási alapfogást minden felhasználó ismer; az alján lévő gumigörgő házfedelét egy pár fokos elfordítással kinyitjuk, így a golyó magától kiesik (1). Valóban több-kevesebb port, koszt mindig találunk rajta. Egyszerűbb esetben simán, szárazon letörölhetjük, ha szükséges vízzel nyugodtan lemoshatjuk. Visszahelyezés előtt töröljük szárazra, illetve hagyjuk teljesen megszáradni. Kevesebben néznek a kis szerkezet belsejébe, pedig a görgőház-fedél és a görgő kiemelése után láthatóvá válik a vízszintes és függőleges koordináták mozgatótengelye, valamint egy támasztógörgő, amely a golyót a két tengelyre nyomja (2). A gumigolyó által felszedett kosz nagy része ezeken a tengelyeken rakódik le, és a kurzor akadozását okozhatja. Akár egy fültisztító vattával, akár az ujjunk végére tett papírzsebkendővel - igen finoman dolgozva - a tengely és a támasztó görgő tisztára törölhető (3). Szükség esetén használhatunk egy kis alkoholt is. 
5 Ha az előbbiek már nem vezetnek eredményre, szegény egér gyakran a szemétkosárba kerül, pedig vannak még lehetőségeink, igaz ehhez már szét kell szednünk a készüléket. Ehhez általában elég a talprészen lévő egyetlen kereszthornyos csavart eltávolítanunk, de vigyázzunk, a gyártók sokszor ravaszabbak; láthatatlan helyre egy második csavart is elhelyeznek. A talpra ragasztott adatmatrica mindig gyanús. Ha érezzük, hogy a fedél nem akar könnyen lepattanni, akkor a csavarhúzó végével pásztázzuk végig a matrica felületét. Meg fogjuk érezni a második csavar (4) süllyesztékét. Ennek kihajtása után már leemelhető a fedél, és láthatóvá válik az egész szerkezet (5).
A működési elvéről most csak annyit, ami a hibaelhárításhoz szükséges lehet. Szétszedve látjuk, hogy az a két tengely, amelynek a megtisztításával már próbálkoztunk, egy lyuggatott tárcsát forgat. A tárcsa lyuksora egy fotocella pár adó és vevő (világító és érzékelő) fele között mozog. Az így keletkezett jel segítségével érzékeli a számítógép az egér vízszintes és függőleges elmozdulását. A tengelyek (a tárcsával együtt) finoman kipattinthatók a tartórészéből, és így sokkal alaposabban megtisztíthatók, mint szétszerelés nélkül (6).
6 A kurzor akadozási hibáját gyakran a fotocella (7) valamelyik elemére került szennyeződés okozza. Egy pálcikára fogott alkoholos papírzsebkendővel viszont hamar tisztára törölhetjük a belső oldalukat, és komoly esélyünk van a hiba megszűnésére. Mivel a fotocella világosban nem működik, a kipróbálásra csak az összeszerelés után van lehetőségünk. Ehhez a gépet - csatlakoztatott egérrel - újra kell indítanunk.
Sajnos a gombok működési hibáinál nincs sok esélyünk. Minden gomb teljesen zárt mikrokapcsolót (8) működtet. Ezek meghibásodása ritka, mert elkoszolódni nem tudnak, viszont ha mégis elromlanának, akkor nem nagyon érdemes a cseréjükkel bajlódni. Ez csak abban az esetben lehet gazdaságos, ha egy - már hibás - egérből át tudjuk forrasztani a hibátlan mikrokapcsolót. Ehhez könnyű kéz, és szabályozható forrasztópáka szükséges.

7 8

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: egér, számítógép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Monitor problémák

Munkahelyünkön és otthon is jelentős időt töltünk a monitor előtt. Életünk és sokunknak munkánk része is, nem tehetünk mást. Sokan ismerik azt az érzést, amikor a szokásosnál jobban fárad a szem,...


Tesztpálya önvezető autóknak

Negyvenmilliárd forintból az önvezető autók számára is alkalmas járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. Az építéshez és az üzemeltetéshez egy profitorientált, de állami céget hoznak létre. Egy...