Megújuló farmer

2019-09-02 11:03:41 | Módosítva: 2019-09-02 11:03:41

A magyaron kívül finnül és szerbül is farmer-nek hívják, de számos más nyelvben átvették az amerikai „jeans” elnevezést. Sok nyelven kiejtés szerinti átírással, vagy valami más szóval jelölik, aminek jelentése többnyire „cowboy-nadrág”, vagy erre utaló más kifejezés (pl. „texas”). A napjainkig fennmaradt legrégebbi Levi’s farmernadrág az 1880-as években készült, és 1998-ban egy ásatásnál került elő Nevadában.

A farmernadrág eredete a 19. századra nyúlik vissza, amikor munkaruhaként hordták, de a 20. század második felében, az 1960-70-es évektől már divatcikk lett, és más ruhadarabokat; szoknyákat, női ruhákat, zakó- vagy dzsekiszerű kabátokat, cipőfelsőrészt, táskát stb. is készítettek a farmerszövetből. Azóta már gyakorlatilag minden készül farmerből vagy farmerhatású anyagból, sőt akár iskolai füzet is kapható farmer mintázatú borítóval. Ezt a divatot és az anyagok újrafelhasználását is szolgálhatjuk, ha a kinőtt, megunt vagy elhasználódott nadrágokból új használati tárgyakat készítünk.

A farmer anyagot nem könnyű háztartási varrógéppel megvarrni, bár lehet kapni ún. Jeans varrógéptűt, amivel a vastag anyag, több rétegben is megvarrható. A képeken látható – eredetileg farmernadrágból készült – használati tárgyak egy része akár kézzel is elkészíthető, hiszen az „alapot” megadja a volt ruhadarab. Az átalakításnál helyezzük előtértbe a gyári varrásokat, azok adják meg az új tárgy stílusát, mintáját. Az összeállításnál varrógéppel 2-3 réteg gond nélkül megvarrható, ahol pedig nem viszi a varrógép, ott használjunk láthatatlan kézi öltéseket, vagy akár textilragasztót.

Képes ötletadó 

 
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íróasztal megoldások

Otthonunkban általában szükség van egy olyan helyre, ahol az éppenszükséges otthoni „adminisztrációt”, vagy az esetleg hazavitt munkákat el lehet végezni. Hogy hol lehet egy írásra alkalmas...


Laptoppal szabadon

A laptopok és táblagépek mobil eszközök. Ez nem csak azt jelentheti, hogy magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, a nyaralóba vagy a nyaralásra, hanem azt, hogy otthonunkban sem kell külön...