Megújuló farmer

2019-09-02 11:03:41 | Módosítva: 2019-09-02 11:03:41

A magyaron kívül finnül és szerbül is farmer-nek hívják, de számos más nyelvben átvették az amerikai „jeans” elnevezést. Sok nyelven kiejtés szerinti átírással, vagy valami más szóval jelölik, aminek jelentése többnyire „cowboy-nadrág”, vagy erre utaló más kifejezés (pl. „texas”). A napjainkig fennmaradt legrégebbi Levi’s farmernadrág az 1880-as években készült, és 1998-ban egy ásatásnál került elő Nevadában.

A farmernadrág eredete a 19. századra nyúlik vissza, amikor munkaruhaként hordták, de a 20. század második felében, az 1960-70-es évektől már divatcikk lett, és más ruhadarabokat; szoknyákat, női ruhákat, zakó- vagy dzsekiszerű kabátokat, cipőfelsőrészt, táskát stb. is készítettek a farmerszövetből. Azóta már gyakorlatilag minden készül farmerből vagy farmerhatású anyagból, sőt akár iskolai füzet is kapható farmer mintázatú borítóval. Ezt a divatot és az anyagok újrafelhasználását is szolgálhatjuk, ha a kinőtt, megunt vagy elhasználódott nadrágokból új használati tárgyakat készítünk.

A farmer anyagot nem könnyű háztartási varrógéppel megvarrni, bár lehet kapni ún. Jeans varrógéptűt, amivel a vastag anyag, több rétegben is megvarrható. A képeken látható – eredetileg farmernadrágból készült – használati tárgyak egy része akár kézzel is elkészíthető, hiszen az „alapot” megadja a volt ruhadarab. Az átalakításnál helyezzük előtértbe a gyári varrásokat, azok adják meg az új tárgy stílusát, mintáját. Az összeállításnál varrógéppel 2-3 réteg gond nélkül megvarrható, ahol pedig nem viszi a varrógép, ott használjunk láthatatlan kézi öltéseket, vagy akár textilragasztót.

Képes ötletadó 

 
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íróasztalok megvilágítása

Minden elhelyezett világítótestnek funkcionálisan kell szolgálnia használóját. Ezen túl viszont természetes törekvésünk, hogy a választott forma ne csak pozitív fényhatást eredményezzen, hanem...


Laptoppal szabadon

A laptopok és táblagépek mobil eszközök. Ez nem csak azt jelentheti, hogy magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, a nyaralóba vagy a nyaralásra, hanem azt, hogy otthonunkban sem kell külön...