Biokandalló

2010-01-24 23:52:50 | Módosítva: 2010-01-25 19:01:53

A biokandalló olyan készülék, melyhez nem kell kémény, engedély, áram, gáz, fa, mert folyadékot éget. Bioalkohollal (etanol) működik, ami széndioxiddá és vízzé ég el. Nem keletkezik füst, káros égéstermék és korom.

Az egy este alatt keletkező széndioxid mennyisége csekély, kb. két gyertya elégetésével azonos. Könnyű telepíteni, akár a falra is felszerelhető. A nyugodtan égő lángok kiváló nyugtató tulajdonságokkal rendelkeznek, és rendkívüli látványt nyújtanak. Egy kandalló teljesítménye kb. 3 kW, ez 10 kW teljesítményű hagyományos kandallónak felel meg.

A biokandallók jó minőségű acélból készülnek, alkoholtartó pohárral vagy egy nagyobb alkoholtartó edénnyel. Egy liter bioalkohol kb. 1500-2000 forintba kerül, ezzel a mennyiséggel 2-3 órán át működik.
A biokandalló nyílt égésterű, így kiemelten fontos a biztonsági előírások betartása. A láng a szoba oxigénjét használja, ezért a helyiség legyen jól szellőztetett, használat közben gondoskodni kell az oxigén utánpótlásáról. Egy helyiségben csak egy biokandalló lehet.
A padló és kandalló tűztere között minimum 70 cm távolság legyen. A kandalló csak olyan falra szerelhető (a fal szerkezetének megfelelő csavarokkal és tiplikkel), amely szilárd, és nem gyúlékony anyagból készült. A kandallóba tilos fát vagy más éghető anyagot tenni. Működés közben felforrósodik, nem szabad megérinteni és éghető tárgyakkal 1-2 méteren belül körbevenni. Ablakoktól és függönyöktől is távolra kell elhelyezni.

Legfontosabb biztonsági előírások:

 • Ne hagyjuk a nyílt lángot felügyelet nélkül!
 • A kandallót és a bioalkoholt ne használjuk hosszú ruhában, tartsuk távol a gyerekektől és az állatoktól!
 • Ne tartsunk 5 liternél több éghető anyagot a lakásában!
 • A bioalkoholos palackokat mindig szorosan zárjuk le.
 • Bioalkoholt ne tegyünk ki közvetlen napsugárzásnak és ne tegyük meleg fűtőtestre!
 • Ne öntsünk bioalkoholt a nyílt lángba vagy a forró alkoholtartóba!
 • Kerüljük a huzatot, miközben a biokandalló üzemel, mert a huzattól a bioalkohol belobbanhat.
 • A kifolyt alkohol a tartályok közelében nem várt tüzet okozhat, ezért soha ne töltsük teljesen tele a tartályt, a kifolyt alkoholt töröljük fel.
 • Soha ne oltsuk a tüzet vízzel, használjunk tűzfojtót, poroltót!
 • Ha lehet, hagyjuk a tüzet teljesen leégni, ezzel elkerüljük, hogy a maradék alkohol az újabb begyújtáskor belobbanjon.
 • Ha el akarja oltani a tüzet, mielőtt az alkohol teljesen elégett volna, kérjük, használja a tűzfojtót, és teljesen zárja el az alkoholtartó nyílását, és várjon, míg a láng kialszik. Ezután várjon körülbelül 5 percet, amíg az alkohol eléri a szobahőmérsékletet. Csak ezután nyúljon az alkoholtartályhoz.
 • Ha a tűz nem alszik el azonnal, kérjük, tartsa zárva az alkoholtartály nyílását és várjon körülbelül 5 percet, hogy a tűz hőmérséklete lejjebb menjen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kandallo, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapcsolgassunk vagy fűtsünk folyamatosan?

Fűtési szezonban az ingatlantulajdonosok állandó dilemmája, hogy a fűtés szakaszos kikapcsolásával vagy a hőmérséklet szinten tartásával tudnak-e többet spórolni.


Fali gázkazán cseréje

Az elmúlt időszakban végigkövettük néhány ház felépítését és lakás felújítását. A legtöbb fejtörést és váratlan kiadást a fűtés kialakítása, felújításoknál a kazán cseréje okozta a tulajdonosoknak....