Fatüzeléses berendezések

2019-01-17 08:39:07 | Módosítva: 2019-01-17 08:55:01

A háztartási fatüzelésű berendezések közül a legelterjedtebbek a cserépkályhák, a kandallók és a kazánok. A vegyes tüzelést, tehát a fán kívül a lignit és a szén tüzelését háztartási méretekben a környezet túlzott terhelése nélkül nem tudták ez idáig megoldani a lakosság számára megfizethető módon. A tűzifán kívül, biomassza tüzeléshez egyes berendezésekben használhatunk faaprítékot, fabrikettet és pelletet is. A tűzifa az erdőkitermelés „mellékterméke”, hiszen a fő cél a bútor-, az építő- és a papíripar ellátása.


Pro és kontra

A hagyományos, hőtárolós kályha a tapasztott kemencéből alakult ki Közép-Európában (Bajorország, Svájc, Ausztria és Magyarország területén) a 11-13. században. A 18. századig egy légterű fűtőeszközül szolgálta elődeinket. Ekkor kezdtek kialakulni mérnöki munkák eredményeként a különböző füstjárat-rendszerek.

Ezek a kályhák lehetnek vakoltak, vagy téglával, illetve kályhacsempével építettek. A hagyományos értelmezésű kályhák fő ismérve a 600-2000 kg-os tömegüktől függő, a legalább 8 órás hőtárolás, ami lehet 24, vagy manapság, a jól hőszigetelt házaknál akár 48 óra is. A falazat külső felülete a begyújtás után 1-2 órával kezd el melegíteni. Kiemelendő tulajdonságuk a sugárzással történő hőátadás, hőleadásuk 70%-ban hősugárzással valósul meg. A különböző vaskályhák (pl. öntöttvas kályha, „jancsikályha”) igazából a hőtárolási idejük rövidsége miatt nem sorolhatók a kályhák közé, (ameddig ég a tűz csak addig adják a meleget).

A kandallók a nyílt tüzelőhely fölé épített terelő ernyő segítségével vezették ki a füstöt, majd csatlakoztak a később kialakuló kéményekhez. Kezdetben nyílt tűzterűek, majd a visszafüstölés elkerülésére zárt lett a tűztér és ajtó került rájuk. Ezek az ajtók eleinte fémlapokból, majd későbben ún. máriaüveggel, ma már ún. kerámiaüveggel készülnek. A mai üveges ajtók hőterhelhetősége 800 °C fölötti, és mechanikai ellenállásuk is jó, egyúttal hangulati előnyük a nagy felületen látható tűz. Az előregyártható sorozattermék bevezetésével a tűztér anyaga a vas (öntött vagy lemez) lett.

A kandallók hőátadásának egyharmada sugárzással, a nagyobb hányad a tűztérbetét külső falazatán felmelegedő környezeti levegő lakótérbe áramlásával és elkeveredésével történik. Ezt nevezzük légfűtéses kandallónak. Szakaszos üzemelésük ciklusideje 2-3 óráról az utóbbi időben kifejlesztett ún. nyújtott égésidővel akár 6-8 órára növelhető. A meleg levegő légcsatornákon más helyiségekbe is átvezethető.

Az előző évszázad során, vizes hőcserélő beépítésével kialakították annak lehetőségét, hogy több helyiséget lehessen egy tüzelőberendezéssel fűteni. A kandallóknál így kialakult rendszer a telepítési helyiségbe csak a fűtőteljesítmény negyedét – harmadát adja le, míg a többi máshol hasznosul. Igazából ez a megoldás lakótérbe bevitt, látványos szobakazánt jelent.

A kazánok az ipari sorozatgyártás terjedésével alakultak ki az egy tűztérrel megoldható teljes ház fűthetőségének kényelmére. Az utóbbi évtizedekben kifejlesztett ún. faelgázosító működéssel lényegesen javult a berendezések hatásfoka. Szakaszos üzemelésük ciklusidejét a meleg vizes fűtőkörbe beépíthető, hőszigetelt víztartály térfogata határozza meg. Telepítésük általában az épület valamely kiszolgáló helyiségébe történik, kivéve a szobakazánokat, amelyek a lakótér látható, sőt kiemelt központi részét foglalják el. Egy adott fűtési feladatra körültekintően kell választanunk mind műszaki, mind látvány szempontok alapján a különböző típusú tüzelőberendezések közül.

Vaskályha


– Független minden energiahálózattól (alternatív).
– Gyors hőleadás (időszakos túlfűtés lehetőségével).
– Egyenetlen hőeloszlás a helyiségben.
– Sokszori tűzifa vagy fabrikett rárakás.
– Ciklikus hőérzet.
– 1 helyiség fűthető.
– 50-70% hatásfok.
– Nem érhető el környezetkímélő üzemmód.
– A lakásban lebegő por égetése és keverése (szárazlevegő-érzés).

Légfűtéses kandalló


– Független minden energiahálózattól (alternatív).
– Gyors hőleadás.
– Többszöri tűzifa, fabrikett rárakás (magasabb tüzelőanyag-fogyasztás).
– Ciklikus hőérzet.
– Nagyobb hőmérséklet különbség a helyiségben.
– Hangulatos (nagy tűzlátvány).
– Jellemzően 1 helyiség fűthető (néhány esetben 2-3).
– 70-82%-os hatásfok érhető el.
– Eelérhető környezetkímélő üzemmód.

Vizes hőcserélős kandalló


– Elektromos hálózati függőség.
– Többszöri tűzifa rárakás, de lehetséges automatikus adagolás (pellet).
– Ciklikus, de esetenként szabályozható hőleadás.
– Vizes oldali hőérzet a fűtési módtól függ (radiátor, felületfűtés).
– Hangulatos (nagy tűzlátvány).
– Teljes házfűtés.
– 75-84%-os hatásfok érhető el.
– Elérhető környezetkímélő üzemmód.
– Épületgépész és kályhás szakember közös munkájával készül.

Vegyes tüzelésű kazán

– Elektromos hálózati függőség.
– Többszöri tűzifa rárakás.
– Ciklikus hőleadás.
– Vizes oldali hőérzet a fűtési módtól függ (radiátor, felületfűtés).
– Teljes házfűtés.
– 50-60%-os hatásfok.
– Nem érhető el környezetkímélő üzemmód.

Faelgázosító kazán

 

– Elektromos hálózati függőség.
– Egyszeri tűzifa rárakás (puffer tartály).
– Szabályozható hőleadás.
– Vizes oldali hőérzet a fűtési módtól függ (radiátor, felületfűtés).
– Teljes házfűtés.
– 85-92%-os hatásfok érhető el.
– Környezetkímélő üzemmód.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Honnan vegyük az energiát?

A fűtési és használati meleg víz energiája különböző forrásokból származhat, és a költségeket nem mindig könnyű összehasonlítani. Magyarországon a leginkább szóba jöhető energiaforrás az...


Fűtőszőnyeg, fűtőkábel

Lapunk hasábjain sokszor és sokat érveltünk, illetve érveltek szakértők az elektromos fűtés mellett és ellene is. Tény, hogy vannak előítéletek (az elektromos fűtés drága!?), és vannak lobi...