Téglakályhák - Részlet a „Nagy Kályhakönyv”-ből

A Sprint kiadó gondozásában nemrég jelent meg Sabján Tibor Nagy Kályhakönyv című „kályha enciklopédiája”. A gyönyörű kivitelezésű kötetből bemutatásként egy rövid részletet emeltünk ki, gondolatébresztő és ötletadó saját illusztrációjával együtt.

A téglakályhák az utóbbi évtizedekben jöttek divatba. Elterjedésüket kezdetben olcsóságuk mozgatta, később már a szépen megépített, rusztikus téglakályhák bizonyították, hogy önálló kályhaféleként is van létjogosultságuk. A XIX. századi kőműves mintakönyvekben már ajánlják a téglából rakott kályhákat is, ám Magyarországon csak nehezen terjedtek el: a cserépkályhákat helyettesítették velük.
A téglakályha más tulajdonságú mint a cserépkályha, formája, anyagának hangulata egészen érdekes lehetőségeket kínál az építtetőknek. A téglakályhákat kívülről legtöbbször nem tapasztják, meszelik, hanem nyersen hagyják, és csak a fugáikat kenik ki agyaggal. A kályhákat élére állított tömör téglából építik, amelyek közé szép régi bélyeges téglákat vagy akár díszes kerámialapokat helyeznek. A téglakályha általában szögletes formájú, de félbetört darabokból íves vonalvezetésű példányokat is raknak. A búbos kemence mintájára építenek például kerekded formájú, padkás téglakályhákat. A szögleteseket párkányokkal tagolják, oldalaikat fülkékkel látják el, esetleg boltíveket raknak az aljukba. Tetejüket vízszintesen vagy lépcsősen fedik, de láttunk ferde tetővel lezárt kályhát is.
A tégla kályhaépítésre kevésbé alkalmas. Egyes kályhások azonban, kiismerve az anyag tulajdonságait, erre a feladatra specializálódnak. Tapasztalatból tudják, hogy működési területükön melyik gyár tömör kisméretű téglája használható kályhaépítésre anélkül, hogy a hő hatására elrepedne. Az építés során a téglák belső oldalába lyukakat fúrnak, és ezek segítségével dróttal ugyanúgy megkötik a kályhát, mintha csempéből készülne. A nagyobb hőnek kitett részeken samottbéléssel védik a téglát az elpattanás ellen. Tulajdonságai némiképp különböznek a cserépkályháétól: lassabban veszi fel és adja le a meleget. Fafűtésre készítik őket. A téglakályha rusztikus szobabelsőkhöz illő, önmagában is dekoratív fűtőberendezés.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az én házam, az én váram

Többet dolgozunk, mint régen, így értékesebbé vált minden perc, amelyet családunk körében tölthetünk. Nem mindegy, mi vár ránk otthon, milyen környezetbe térünk haza feltöltődni egy fárasztó nap...


Kandalló karbantartása

Becslések szerint a fűtésszezonban mintegy 600 ezer háztartás használja elsődleges, vagy másodlagos fűtési formaként a tűzifát, azaz továbbra is a második leggyakoribbnak számít az országban a...