Karácsonyi égők, füzérek

2008-12-15 13:33:50 |

A karácsonyi ünnepek során sok olyan veszélyforrással találkozhatunk, ami a hétköznapokban nem fordul elő, ezért nem vagyunk kellőképpen felkészülve rájuk. Legyünk elővigyázatosak, hogy csak kellemes emlékek maradhassanak erről a néhány napról.

A karácsonyfát díszítő fényfüzér a legveszélyesebb elektromos cikkek közé tartozik. S akkor még nem beszéltünk a csillagszórókról, a gyertyákról, illetve a veszélyes gyermekjátékokról. Általános érvényű tanács, hogy piacon, utcai árustól, szabadtéri kitelepülésen még véletlenül se vegyünk karácsonyi fényfűzért, de egyéb más elektromos cikket sem. Nem pusztán azért, mert ott tilos forgalmazni őket, hanem azért is, mert helyszíni kipróbálásukra általában nincs mód.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai minden nagyobb ünnep környékén járják a nagyobb piacokat és árusítóhelyeket, de még így is szép számmal marad érintésvédelmi vagy tűzveszélyességi szempontból kifogásolható termék a standokon.
Mint minden termékre, a fényfüzérekre is igaz, hogy vásárlás után tegyük el a számlát, már csak az esetleges fogyasztói igény, reklamáció miatt is. Ugyancsak fontos, hogy meglegyen az egyébként kötelező magyar nyelvű tájékoztató, használati, illetve kezelési útmutató. Nélkülözhetetlen követelmény ez az elektromos cikkeknél, amelyeknek az előírástól eltérő, szabálytalan használata a termékek károsodása mellett komoly balesetveszély, áramütés forrása is lehet.
Az útmutatót tanácsos alaposan áttanulmányozni, így elkerülhető például, hogy a beltéri működtetésre való égősort használjuk a manapság igen divatos kerti fényként. Ilyen célra olyat válasszunk, amin feltüntették, hogy kültéri használatra készült. A beltérben használható karácsonyfafüzérek sorosan kapcsolt lámpatestekből állnak, közvetlenül a 230 V-os hálózatra csatlakoztathatók. A kültérben használható díszvilágítási füzérek csak max. 24 V-ról üzemeltethetők, hálózati transzformátorral (adapterrel) csatlakoztathatók a 230 V-os hálózatra. A kültéri füzérek áramátalakítóját beltérben kell elhelyezni, továbbá a lámpafoglalatoknak fröccsenő víz ellen védetteknek, vagy vízmentesen tömítetteknek kell lenniük. Kültérben használhatók a tökéletesen vízmentes 230V-os, LED égős díszvilágítások is, de az elektromos csatlakozásuk zárt térben legyen.
Az izzó cseréjekor csak az eredetivel azonos feszültségű izzókra cseréljük a kiégetteket! Sokszor a magas ár sem biztosíték arra, hogy a kinézett fényfüzér biztonsággal működtethető, drágábból is akadhat tűzveszélyes. Az előírásoknak nem megfelelő fényfüzérek akár önmagukban, akár a fémdíszeken keresztül áramütést okozhatnak, tűzveszélyességükből adódóan pedig felgyújthatják a karácsonyfát és a lakást.
Zárt fényfüzért csak összeszerelt állapotban vásároljunk, ne próbáljuk meg magunk összeállítani, mert a nem megfelelő szigetelés életveszélyes lehet. A felületen sehol se álljanak ki csillogó fémrészek. A felügyelet nélkül, bekapcsolva felejtett égősor, gyertya, plusz a gyantás száraz fenyő a csillagszórókkal és a fa alatt lévő gyúlékony ajándékokkal, csomagolóanyagokkal együtt eszményi feltétele a lakástűznek.
A fényfűzér elhelyezésekor a füzér egyes lámpafoglalatai vagy izzói a fa ágaitól sugár irányban mindig kifelé álljanak. Az izzók hőmérsékletét óvatosan kézzel is ellenőrizhetjük: ha a lámpa üzem közben még megfogható, akkor nem valószínű, hogy felgyújtja a karácsonyfát. A füzér felhelyezésénél az égők ne érjenek össze, és ne melegítsék egymást. A fényfüzér soha ne haladjon csillagszóró vagy gyertya mellett.
A vékony szálú fémdíszek felrakásánál kerüljük el, hogy a fémszálak bejussanak a lámpafoglalatok nyitottabb részeibe. Ilyen esetben ugyanis a füzér bekapcsolásakor rázhat a karácsonyfa. Ha a füzért a csomagoláson lévő felirat szerint csak belső téri használatra ajánlják, óvjuk a nedvességtől, értve ez alatt a szobanövények díszítését is.

Gyertyák, égők

A fenti tétel "analóg" változata, a kanócos, viaszos, olajos gyertyák meghitté varázsolhatják a lakást, viszont nagyon tűzveszélyesek. Talán senkinek sem kell ecsetelni, hogy milyen kényelmetlenségeket okozhat szenteste a tűzoltók kihívása. Éppen ezért nagyon körültekintően helyezzük el a lámpásokat, mécseseket, nehogy egy terítő, fenyőgally, vagy függöny a láng közelébe kerüljön. Nem árt tudni, hogy a 100% műanyag függönyök akár nagyobb magasságban is megolvadhatnak, ha erősebb a gyertya hője.
Szintén tanácsos elkerülni, hogy olyan asztalra, állványra kerüljön gyertya, ahonnan a családhoz tartozó (vagy éppen vendégségben lévő) kisgyerek, esetleg kutya, vagy macska leránthatja valamelyiket. A kézre loccsanó forró viasz vagy olaj is csúnya sérüléseket okozhat, ha mégis beüt a baj, jeges vízbe áztatással vagy égést kezelő, hűtő spary-vel vagy kenőccsel elkerülhető a hólyagok kialakulása.
Csillagszórót egyáltalán ne tegyünk a fenyőre. Ha már mindenképpen szeretnénk gyönyörködni a látványban, akkor a begyújtása előtt készítsünk ki egy fazék vizet, és a csillagszórót kézben tartva égessük el, majd mártsuk a vízbe, és így hűtsük le a pálcát. Az égő csillagszóró közelében ne legyen függöny, terítő, fenyőfa, vagy más éghető anyag. Sőt, jó ha nem szőnyeg fölött égetjük, mert az is előfordulhat, hogy az izzó szikra láthatóan megégeti a szőnyeget.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LEGO tippek 2. rész

Ahhoz, hogy igazán élvezetes legyen a legózás, nagyon sok elemre van szükség. Ha rendszeresen építünk nagyobb dolgokat legóból, akkor ésszerűbb egy legóasztalt kialakítanunk. Bármilyen asztalt...


Karácsonyi vásárlás

Az FVH széles körű ellenőrzéseket folytat a karácsonyi vásárok kapcsán. Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre,...