Karácsonyi vásár

2011-12-11 13:27:31 | Módosítva: 2013-12-31 10:40:01

A tudatos vásárlói magatartás, már otthon elkezdődik. Vegyük számba, hogy mit, mennyiért és hol szeretnénk megvásárolni. A karácsonyi vásárokon csak olyan terméket vegyünk meg, ami vagy nem tud meghibásodni, vagy biztosan tudjuk, hogy a kereskedőnek hol van állandó üzlete. Előfordul az is, hogy lakóhelyünktől nagyon távol van az üzlet, és ilyenkor nemcsak kényelmetlen, de esetleg sokba is kerül a garancia érvényesítése.

Elektromos hálózatról működő terméket tilos piacokon árusítani, és nem is érdemes. Nem lehet kipróbálni, és sokszor a biztonsági előírásoknak sem felelnek meg ezek a készülékek. Sajnos a karácsonyi időszakban világító-villogó hóember, télapó, karácsonyi fűzér stb. kapható biztonságos csatlakozódugó nélkül, az érintésvédelmi szabályoknak nem felel meg, és így ÉLETVESZÉLYES.

Üzletekben, piacokon találkozhatunk játéknak látszó tárgyakkal (pl. kisautó formájú autó légfrissítő spray), ami balesetveszélyes egy kisgyermek kezében. Az élelmiszernek látszó apró játék is veszélyes, mert fulladást okozhat. Jellemző még a gyerekek érdeklődését felkeltő öngyújtók is, villogó karácsonyfa, fegyver formájú, telefonra hasonlító stb. öngyújtó, ami tűzveszélyes egy kisgyermek kezében. Ezek fogalmazása tilos, de sajnos piacokon, kisebb üzletekben előfordulnak.

  • Minden vásárláskor kérjünk blokkot. Csak blokkal tudjuk érvényesíteni jogainkat, meghibásodás esetén.
  • Az akciós termék nem azonos az értékcsökkenttel. Így az akciós termékre ugyanúgy vonatkozik a jótállás és a szavatosság, reklamálni is lehet. Kivéve, ha előre megmondták a vásárlónak, hogy a terméknek milyen hibája van, de ilyenkor is más hiba esetén érvényesíthető a szavatosság.
  • Ha több ár szerepel a termékkel összefüggésben (pl. a polcon kiírva vagy két árcímke van felragasztva), a vásárlónak joga van az alacsonyabb áron megvásárolni.
  • A hibátlan terméket a kereskedő sem kicserélni, sem visszavenni nem köteles. Érdemes olyan helyen vásárolni, ahol az ünnepek után az adott üzlet ezt mégis megteszi. A blokk vagy számla azonban ilyenkor is szükséges, ezért az ajándékok blokkját is őrizzük meg gondosan, hogy ha szükséges, a megajándékozottnak oda tudjuk adni.

Gyerekjátékokat is csak nagyon körültekintően, valódi játékboltban vásároljunk. Az elmúlt évek slágere volt, az ún. air soft műanyag pisztoly, melyek olyan nagy erővel lövik ki a lövedéket, hogy komoly szem- és egyéb sérüléseket okoznak felnőttnek, gyereknek egyaránt. Ne vegyünk ilyen játékot, és ne is engedjük gyermekünket ilyennel játszani. A játékok csomagolásának is biztonságosnak kell lennie, nem jelenthet sem fulladás, sem megfojtás veszélyt. Ettől függetlenül a csomagolás nem része a játéknak, azzal ne engedjük gyermekünket játszani.
A gyerekjátékok között külön kategória a 3 év alatti gyermekeknek szánt játékok. Ők mindent a szájukba vesznek, így a leszerelhető (vagy könnyen letörhető) apró alkatrészek veszélyesek. Minden játékra vonatkozik, hogy ne legyenek éles, hegyes részei, hosszú kioldódó zsinórjai, és nem tartalmazhatnak egészségre ártalmas anyagokat.
Műszaki cikkeken, játékon keressük a CE jelölést, e nélkül ne vegyük meg.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szennyvízátemelők

Ha épületünk akár egyetlen vizes blokkja az utca szint alatt helyezkedik el, szennyvíz átemelőre lesz szükségünk. Ezzel lehet a ház vizesblokkjában levő szennyvizet a magasabban levő...


Boldog Karácsonyt!

Békés, boldog Karácsonyt!A 2015-ös évben is eljöttek az ünnepek: Békés, boldog karácsonyi ünnepeketkívánunk az Ezermester minden előfizetőjének,internetes olvasójának!