Páraszekrények, ablaküvegházak

2012-02-05 17:53:01 | Módosítva: 2012-02-05 17:53:01

A szobanövények kedvelőinek hasznos segítője lehet egy szobai ablaküvegház vagy páraszekrény. Ezekben a páraigényes növények tarthatók, de szinte minden szobanövény szaporításánál jó szolgálatot tehetnek, hiszen a magok kelésekor vagy a hajtások gyökereztetésekor is fontos a magasabb páratartalom a siker érdekében.

Páraszekrény

A páraszekrények díszes kovácsoltvas kerettel is készülhetnek, de fakeret kialakítására is van mód. Ez esetben azonban a felületkezelésre nagy gondot kell fordítani, hiszen az állandó nedvesség nem igazán tesz jót a faanyag állapotának. A páraszekrények kisebb méretüknek köszönhetően könnyen áthelyezhetők a lakáson belül, de a kertbe is illenek. Mivel nem túl nagyok inkább szaporítási célokat szolgálnak, vagy egy-egy növény lakhelyéül használhatók. Kis légterükhöz viszonyított nagy üvegfelületük miatt inkább árnyékos helyen tartsuk benne a növényeket, mert a napégés és a belső levegő túlhevülésének a kockázata nagy.

Kiválóan lehet bennük cserepes magvetéseket elhelyezni, vagy dugványokat gyökereztetni. Utóbbiaknál a vágási felület kalluszosodásáig, és az első gyökerek megjelenéséig különösen fontos a magas páratartalom. Ennek híján a növény jobban párologtat, és gyökere nem lévén, a talajból e víznek az utánpótlása az első 1-2 hétben nem megoldott.

Szobai florárium

A szobai florárium felépítésében egy szekrényakváriummal, vagy terráriummal teljesen azonos, csak nem az állatok, hanem a növények adják a fő hangsúlyt benne. Az ilyen szerkezetek előnye, hogy minden környezeti tényezőt mi szabályozhatunk benne, az öntözésen túl igaz ez a hőmérsékletre és a fényre is, hiszen itt a mesterséges megvilágítás (ha nem is egész nap, de rendszeresen) elengedhetetlen. Különleges tartási igényű növények esetén, és növények szaporításakor ez nagyon jól jön, a dolog egyetlen hátulütője, hogy pénzbe kerül. A fűtés, a világítás, mind költséggel jár, bár energiatakarékos szerelvényekkel ez azért nem egy megfizethetetlen összeg.

Magvetésnél a növényeknek igen érdekes hőmérsékleti igénye. Az egyértelmű, hogy a mag a csírázás kezdetétől, a sziklevelek megjelenéséig nem száradhat ki, különben elpusztul. A csírázás magasabb 24-25 °C körüli hőmérsékleten gyorsabban megy végbe. Ezután azonban a szikleveles növényeknek egy hét hűvösebb szakaszra van szükségük, ami a hőmérsékleti optimum értéküknél 6-7 °C-kal alacsonyabb. Ha ezt nem tudjuk tartani, akkor a szikleveles csíranövények megnyúlhatnak, eldőlhetnek, továbbnevelésük sokkal több problémával jár: e megnyúlás miatt át kell ültetni mélyebbre a magoncokat. Egy szobai floráriumban ez megelőzhető, mert a hőmérsékleti értékek jól szabályozhatók.

Ablaküvegház

Ennek megépítése már komolyabb szakértelmet igényel, de megéri, mert akár a szoba díszévé is válhat. Az ablak síkja ugye adott, és a kifelé, befelé levő párkányok, könyöklők szélessége is – bár ez némi átalakítással megváltoztatható, kibővíthető.

Először döntsük el, hogy az ablaküvegházat kifelé a szabad tér irányába, vagy befelé a szobába alakítjuk-e ki. Ha a szoba irányába építjük ki, akkor azzal a szoba méreteit csökkentjük, ami némiképp hátrány, ám a benne elhelyezett növények belülről lesznek jobban láthatók. Ennél a megoldásnál kevesebb fényt kap majd a szerkezet, ami télen hátrány az amúgy is fényszegény körülmények miatt; nyáron előny, mert kisebb a perzselődés veszélye.

Kifelé építkezve nem a szobából veszünk el helyet, több fény jut az ablaküvegházba, de inkább kintről lesz látványosabb az építmény. A befelé kialakított, télen melegebb lesz, a kifelé épített hűvösebb lesz, hiszen az „üvegdoboz” egyik esetben a lakás része inkább, másik esetben a kerté. Ez lehet előny és hátrány is attól függően, milyen fajú növényeket tartanánk inkább benne.

Az ablaknak bármelyik oldalára is szerkesztjük az üvegházat az az előnye meg lesz a teljesen önálló kerti üvegházakhoz képest, hogy a benti fűtés jó hatással lesz ennek a hőmérsékletére, és a szerkezet hőszigetelő szerepet is betölt, hiszen nem csak egy ablak választja el a kinti és a benti különböző hőmérsékletű levegőt, hanem egy vastagabb szigetelő légréteggel rendelkező mini üvegház.

A három típus mellett kaphatók már 10 000 forint közötti áron szobai fóliaszekrények is. Ez egy 3-4 polcos kis fémvázas szekrény, amire speciális műanyag fólia húzható, ami zipzárral nyitható. A célnak (növényszaporítás, páraigényes növények tartása) ezek is teljesen megfelelnek, csak esztétikailag ezek inkább növénytartási segédeszközök, mint a lakás díszei.

Bármelyik típust is választjuk a felsoroltak közül, az otthoni növényszaporítás hatékonyságát megnövelhetjük, a csírázás és a gyökeresedés idejét lerövidíthetjük velük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti építmények

A szépen gondozott növényeken kívül sok minden kell ahhoz, hogy kertünk rendezett és otthonos legyen. Ha valamilyen új kerti elemmel szeretnénk gazdagítani házunk táját, jól tesszük, ha idejekorán...


Vízlábnyom

A növekvő vízfelhasználás, népességnövekedés és a klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya, elsősorban a fejlődő országokban, de máshol is.