Páraszekrények, ablaküvegházak

2012-02-05 17:53:01 | Módosítva: 2012-02-05 17:53:01

A szobanövények kedvelőinek hasznos segítője lehet egy szobai ablaküvegház vagy páraszekrény. Ezekben a páraigényes növények tarthatók, de szinte minden szobanövény szaporításánál jó szolgálatot tehetnek, hiszen a magok kelésekor vagy a hajtások gyökereztetésekor is fontos a magasabb páratartalom a siker érdekében.

Páraszekrény

A páraszekrények díszes kovácsoltvas kerettel is készülhetnek, de fakeret kialakítására is van mód. Ez esetben azonban a felületkezelésre nagy gondot kell fordítani, hiszen az állandó nedvesség nem igazán tesz jót a faanyag állapotának. A páraszekrények kisebb méretüknek köszönhetően könnyen áthelyezhetők a lakáson belül, de a kertbe is illenek. Mivel nem túl nagyok inkább szaporítási célokat szolgálnak, vagy egy-egy növény lakhelyéül használhatók. Kis légterükhöz viszonyított nagy üvegfelületük miatt inkább árnyékos helyen tartsuk benne a növényeket, mert a napégés és a belső levegő túlhevülésének a kockázata nagy.

Kiválóan lehet bennük cserepes magvetéseket elhelyezni, vagy dugványokat gyökereztetni. Utóbbiaknál a vágási felület kalluszosodásáig, és az első gyökerek megjelenéséig különösen fontos a magas páratartalom. Ennek híján a növény jobban párologtat, és gyökere nem lévén, a talajból e víznek az utánpótlása az első 1-2 hétben nem megoldott.

Szobai florárium

A szobai florárium felépítésében egy szekrényakváriummal, vagy terráriummal teljesen azonos, csak nem az állatok, hanem a növények adják a fő hangsúlyt benne. Az ilyen szerkezetek előnye, hogy minden környezeti tényezőt mi szabályozhatunk benne, az öntözésen túl igaz ez a hőmérsékletre és a fényre is, hiszen itt a mesterséges megvilágítás (ha nem is egész nap, de rendszeresen) elengedhetetlen. Különleges tartási igényű növények esetén, és növények szaporításakor ez nagyon jól jön, a dolog egyetlen hátulütője, hogy pénzbe kerül. A fűtés, a világítás, mind költséggel jár, bár energiatakarékos szerelvényekkel ez azért nem egy megfizethetetlen összeg.

Magvetésnél a növényeknek igen érdekes hőmérsékleti igénye. Az egyértelmű, hogy a mag a csírázás kezdetétől, a sziklevelek megjelenéséig nem száradhat ki, különben elpusztul. A csírázás magasabb 24-25 °C körüli hőmérsékleten gyorsabban megy végbe. Ezután azonban a szikleveles növényeknek egy hét hűvösebb szakaszra van szükségük, ami a hőmérsékleti optimum értéküknél 6-7 °C-kal alacsonyabb. Ha ezt nem tudjuk tartani, akkor a szikleveles csíranövények megnyúlhatnak, eldőlhetnek, továbbnevelésük sokkal több problémával jár: e megnyúlás miatt át kell ültetni mélyebbre a magoncokat. Egy szobai floráriumban ez megelőzhető, mert a hőmérsékleti értékek jól szabályozhatók.

Ablaküvegház

Ennek megépítése már komolyabb szakértelmet igényel, de megéri, mert akár a szoba díszévé is válhat. Az ablak síkja ugye adott, és a kifelé, befelé levő párkányok, könyöklők szélessége is – bár ez némi átalakítással megváltoztatható, kibővíthető.

Először döntsük el, hogy az ablaküvegházat kifelé a szabad tér irányába, vagy befelé a szobába alakítjuk-e ki. Ha a szoba irányába építjük ki, akkor azzal a szoba méreteit csökkentjük, ami némiképp hátrány, ám a benne elhelyezett növények belülről lesznek jobban láthatók. Ennél a megoldásnál kevesebb fényt kap majd a szerkezet, ami télen hátrány az amúgy is fényszegény körülmények miatt; nyáron előny, mert kisebb a perzselődés veszélye.

Kifelé építkezve nem a szobából veszünk el helyet, több fény jut az ablaküvegházba, de inkább kintről lesz látványosabb az építmény. A befelé kialakított, télen melegebb lesz, a kifelé épített hűvösebb lesz, hiszen az „üvegdoboz” egyik esetben a lakás része inkább, másik esetben a kerté. Ez lehet előny és hátrány is attól függően, milyen fajú növényeket tartanánk inkább benne.

Az ablaknak bármelyik oldalára is szerkesztjük az üvegházat az az előnye meg lesz a teljesen önálló kerti üvegházakhoz képest, hogy a benti fűtés jó hatással lesz ennek a hőmérsékletére, és a szerkezet hőszigetelő szerepet is betölt, hiszen nem csak egy ablak választja el a kinti és a benti különböző hőmérsékletű levegőt, hanem egy vastagabb szigetelő légréteggel rendelkező mini üvegház.

A három típus mellett kaphatók már 10 000 forint közötti áron szobai fóliaszekrények is. Ez egy 3-4 polcos kis fémvázas szekrény, amire speciális műanyag fólia húzható, ami zipzárral nyitható. A célnak (növényszaporítás, páraigényes növények tartása) ezek is teljesen megfelelnek, csak esztétikailag ezek inkább növénytartási segédeszközök, mint a lakás díszei.

Bármelyik típust is választjuk a felsoroltak közül, az otthoni növényszaporítás hatékonyságát megnövelhetjük, a csírázás és a gyökeresedés idejét lerövidíthetjük velük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üvegház PET palackokból

A PET palack hulladékként igen káros, ám számos dologra felhasználható, mely lehetőségekről korábbi lapszámainkban már olvashattak. Most egy nagyobb szabású vállalkozást mutatunk be, nevezetesen...


Szobanövényeink téli problémái

Vannak növényfajok, melyek kiválóan érzik magukat szobai körülmények között, ahol előny a kellemes hőmérséklet, és hogy megfelelő mennyiségű vizet kapnak gondozójuktól. Ám a hátrány az elegendő...