Öntözés automatikusan

2014-07-24 12:34:03 | Módosítva: 2014-09-11 12:15:34

A nyári szabadságok idején még a leggondosabb kert és szobanövény barátoknak is gondot okoz az öntözés. Szabadtéri növényeinknél még bízhatunk esetleg az esőben, de a szobanövények vízellátásáról gondoskodnunk kell. Ha nincs erre alkalmas, megbízható szomszéd, akkor valamilyen automatikusan működő rendszerhez kell folyamodnunk.Kényelmeseknek automatikus

A legprecízebb megoldások egyike az automatikus öntözőkanna, mellyel akár 36 cserepes növény is automatikusan öntözhető, így különösen hasznos akkor, ha elutazunk. Az öntözést a beépített időkapcsoló naponta 1 percre aktiválja. A három különböző cseppelosztón keresztül a kijutó vízmennyiséget a növények vízigényéhez lehet igazítani; 15 ml/perctől 30 ml/percen át maximum 60 ml/percig. Figyelembe lehet venni az egyes növények eltérő vízigényét. Sok vizet igénylő növény esetén akár 3 cseppelosztót is belehelyezhetünk a cserépbe. A védőburkolattal ellátott kisfeszültségű trafó beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas.Egy megvásárolt készlet – szivattyúval, tömlőkkel, különböző cseppelosztókkal és időkapcsolós transzformátorral - azonnal használatba vehető, különösebb szerelést nem igényel.

A teljesen önműködő erkélyláda öntöző rendszer akár 6 méter erkélyláda automatikus öntözéséhez is megfelelő. A beépített, választható öntözési programok segítségével igazodni lehet a növények eltérő vízigényéhez. A vízcsaptól való függetlenség érdekében közvetlenül pl. egy esővízgyűjtőből is működtethető. Az erkélyláda-öntöző bárhol használható, ahol van egy víztartály, pl. esővízgyűjtő, és biztosítható az áramellátás. Amennyiben több mint 6 méter erkélyládát kell ellátni vízzel, a rendszer bővíthető. A virágládák öntözését a komputer vezérli, automatikusan be-ki kapcsolva a vizet.

Víztakarékos kiegészítők

A víztakarékos öntözés érdekében az öntözőrendszerek különböző tartozékokkal bővíthetők, egészíthetők ki. Ilyen pl. az elektronikus esőérzékelő és a talajnedvesség érzékelő. Ha elektronikus esőérzékelőt vagy talajnedvesség-érzékelőt csatlakoztatunk a rendszerhez, akkor az figyelembe veszi a talaj nedvességtartalmát eső után. Ha esik, és a növények elegendő nedvességhez jutnak, akkor az öntözés automatikusan leáll. Ha a talaj nedvességtartalma megfelelő, akkor az öntözés nem kapcsol be. Öntözőkomputerrel összekapcsolva olyan öntözés is lehetséges, amelyet csupán az érzékelő vezérel. Az egyszerűen a talajba, a növények mellé szúrható talajnedvesség-érzékelő elektronikus módszerrel, tartósan és megbízhatóan méri a talajban a hőmérséklet-különbségeket. A kívánt nedvességtartalom beállítható, és az aktuális nedvességszint is leolvasható.

Egy lényegesen egyszerűbb automatikus öntözőeszköz a lopótökre emlékeztető formájú, átlátszó üvegből készült Infúzió virágöntöző, melyet elég csak vízzel megtölteni, és a szobanövény földjébe nyomi, mélyen a gyökerekhez, és az cseppenként, a növénynek megfelelő mértékben adagolja számára a folyadékot. Az öntözőbe tápoldatot is lehet tölteni, ha elutazunk, és nincs kire hagyni a cserepes szobanövények gondozását. Az Infúzió öblös, mákgubóra hasonlító feje elég nagy ahhoz, hogy több napra elegendő vizet is beletölthessünk. Hagyományos infúzióval is megoldhatjuk a csepegtető öntözést, de készen is kaphatunk ilyen berendezéseket.


Elsősorban a citruskertészek számára okoz gondot, hogyan gondoskodjanak otthonmaradó növényeikről hosszabb (1-2 hetes) üdülés idején. Viszonylag rövidebb, pár napos távollét esetén (feltéve, hogy nem erre az időszakra esik egy 40 C fokos szárazság), megfelel a következő megoldás. A nagyobb dézsásokat a cserép pereméig ássunk be egy árnyékos fa alatt a földbe, és alaposan öntözzük be, de ne csak a cserépben, hanem a körülötte levő földet is. A tapasztalatok szerint ezek a növények gond nélkül átvészelnek 1 hét eső nélküli időszakot is. A kisebb növényeink alá ideiglenesen tegyünk cserépalátétet, alaposan locsoljuk be, és várjuk meg, amíg az alátétből is felszívják a vizet. Ezt követően tegyük őket árnyékos helyre. Megfelel egy világos, tűző naptól mentes szoba is.


Barkácsolóknak egyszerűbb

A barkácsolni szeretőknek, hosszabb távollét esetére javasolható a fejre állított, felfüggesztett tartályból történő csepegtetéses módszer. Ebben az esetben egy legalább 2 l-es ballont töltsünk meg vízzel. A kifúrt kupakjába rögzítsünk gumicsövet, és a csövet egy szorítóval lássuk el. A csőből cseppenként jut a víz a cserép földjére. Ez a rendszer hasonló a kórházakban használatos infúzió adagolóhoz. Természetesen a megfelelő vízmennyiség kikísérletezése időigényes munka, és ez a rendszer inkább csak a nagy, földbe ásott dézsásoknál megfelelő.


Egy nagyon egyszerű öntözési elv szintén dézsás növényeknél alkalmazható. Tulajdonképpen a "csirkeitatók elvén" alapszik az egész, a flakonban lévő víz magasságával egy szinten tartja a cserépben is a folyadékszintet. Több napos vízszükségletet tud biztosítani, mégpedig folyamatos, állandó vízellátást. Teljesen önszabályozó, vagyis az időjárástól, a növény nagyságától függően állítja be a vízfogyasztást. Párás, esős időben például nem fogyaszt semmit. A szükséges - a növény igényeinek megfelelő - vízszintet a flakon száján levő bevágás nagyságával tudjuk beállítani. Kiküszöböli a túlöntözés veszélyét. Sok kicsi pohár, ültetőzsák esetében elég egy nagy tálca egyik sarkába egy ilyen flakont elhelyezni, és ez minden edényke öntözését megoldja. Néhány nap után fel kell tölteni a flakont.


A világ legegyszerűbb öntözőrendszeréhez elegendő egy víztartály és egy darab redőny gurtni. A gurtni egyik végét a magasabban elhelyezett, vízzel töltött edénybe, másikat a földbe dugjuk, így folyamatosan fogja szállítani a növény gyökérzetéhez a vizet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növények szárazságtűrése

A vízhiány elviselése részben a növény fajából adódó genetikai hátterétől függ: lényeges, hogy eredetileg milyen élőhelyről származik. A nemesítés mellett némi szoktatással, edzéssel is javítható a...


Precíziós öntözésvezérlés szenzorokkal

MESTER+A mezőgazdaságban az öntözés célja az optimális nedvességtartalom fenntartása a növény növekedéséhez és a termésfejlődéshez. A hatékony öntözés azt jelenti, hogy a termelési bevétel...