Öntözés automatikusan

2014-07-24 12:34:03 | Módosítva: 2014-09-11 12:15:34

A nyári szabadságok idején még a leggondosabb kert és szobanövény barátoknak is gondot okoz az öntözés. Szabadtéri növényeinknél még bízhatunk esetleg az esőben, de a szobanövények vízellátásáról gondoskodnunk kell. Ha nincs erre alkalmas, megbízható szomszéd, akkor valamilyen automatikusan működő rendszerhez kell folyamodnunk.Kényelmeseknek automatikus

A legprecízebb megoldások egyike az automatikus öntözőkanna, mellyel akár 36 cserepes növény is automatikusan öntözhető, így különösen hasznos akkor, ha elutazunk. Az öntözést a beépített időkapcsoló naponta 1 percre aktiválja. A három különböző cseppelosztón keresztül a kijutó vízmennyiséget a növények vízigényéhez lehet igazítani; 15 ml/perctől 30 ml/percen át maximum 60 ml/percig. Figyelembe lehet venni az egyes növények eltérő vízigényét. Sok vizet igénylő növény esetén akár 3 cseppelosztót is belehelyezhetünk a cserépbe. A védőburkolattal ellátott kisfeszültségű trafó beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas.Egy megvásárolt készlet – szivattyúval, tömlőkkel, különböző cseppelosztókkal és időkapcsolós transzformátorral - azonnal használatba vehető, különösebb szerelést nem igényel.

A teljesen önműködő erkélyláda öntöző rendszer akár 6 méter erkélyláda automatikus öntözéséhez is megfelelő. A beépített, választható öntözési programok segítségével igazodni lehet a növények eltérő vízigényéhez. A vízcsaptól való függetlenség érdekében közvetlenül pl. egy esővízgyűjtőből is működtethető. Az erkélyláda-öntöző bárhol használható, ahol van egy víztartály, pl. esővízgyűjtő, és biztosítható az áramellátás. Amennyiben több mint 6 méter erkélyládát kell ellátni vízzel, a rendszer bővíthető. A virágládák öntözését a komputer vezérli, automatikusan be-ki kapcsolva a vizet.

Víztakarékos kiegészítők

A víztakarékos öntözés érdekében az öntözőrendszerek különböző tartozékokkal bővíthetők, egészíthetők ki. Ilyen pl. az elektronikus esőérzékelő és a talajnedvesség érzékelő. Ha elektronikus esőérzékelőt vagy talajnedvesség-érzékelőt csatlakoztatunk a rendszerhez, akkor az figyelembe veszi a talaj nedvességtartalmát eső után. Ha esik, és a növények elegendő nedvességhez jutnak, akkor az öntözés automatikusan leáll. Ha a talaj nedvességtartalma megfelelő, akkor az öntözés nem kapcsol be. Öntözőkomputerrel összekapcsolva olyan öntözés is lehetséges, amelyet csupán az érzékelő vezérel. Az egyszerűen a talajba, a növények mellé szúrható talajnedvesség-érzékelő elektronikus módszerrel, tartósan és megbízhatóan méri a talajban a hőmérséklet-különbségeket. A kívánt nedvességtartalom beállítható, és az aktuális nedvességszint is leolvasható.

Egy lényegesen egyszerűbb automatikus öntözőeszköz a lopótökre emlékeztető formájú, átlátszó üvegből készült Infúzió virágöntöző, melyet elég csak vízzel megtölteni, és a szobanövény földjébe nyomi, mélyen a gyökerekhez, és az cseppenként, a növénynek megfelelő mértékben adagolja számára a folyadékot. Az öntözőbe tápoldatot is lehet tölteni, ha elutazunk, és nincs kire hagyni a cserepes szobanövények gondozását. Az Infúzió öblös, mákgubóra hasonlító feje elég nagy ahhoz, hogy több napra elegendő vizet is beletölthessünk. Hagyományos infúzióval is megoldhatjuk a csepegtető öntözést, de készen is kaphatunk ilyen berendezéseket.


Elsősorban a citruskertészek számára okoz gondot, hogyan gondoskodjanak otthonmaradó növényeikről hosszabb (1-2 hetes) üdülés idején. Viszonylag rövidebb, pár napos távollét esetén (feltéve, hogy nem erre az időszakra esik egy 40 C fokos szárazság), megfelel a következő megoldás. A nagyobb dézsásokat a cserép pereméig ássunk be egy árnyékos fa alatt a földbe, és alaposan öntözzük be, de ne csak a cserépben, hanem a körülötte levő földet is. A tapasztalatok szerint ezek a növények gond nélkül átvészelnek 1 hét eső nélküli időszakot is. A kisebb növényeink alá ideiglenesen tegyünk cserépalátétet, alaposan locsoljuk be, és várjuk meg, amíg az alátétből is felszívják a vizet. Ezt követően tegyük őket árnyékos helyre. Megfelel egy világos, tűző naptól mentes szoba is.


Barkácsolóknak egyszerűbb

A barkácsolni szeretőknek, hosszabb távollét esetére javasolható a fejre állított, felfüggesztett tartályból történő csepegtetéses módszer. Ebben az esetben egy legalább 2 l-es ballont töltsünk meg vízzel. A kifúrt kupakjába rögzítsünk gumicsövet, és a csövet egy szorítóval lássuk el. A csőből cseppenként jut a víz a cserép földjére. Ez a rendszer hasonló a kórházakban használatos infúzió adagolóhoz. Természetesen a megfelelő vízmennyiség kikísérletezése időigényes munka, és ez a rendszer inkább csak a nagy, földbe ásott dézsásoknál megfelelő.


Egy nagyon egyszerű öntözési elv szintén dézsás növényeknél alkalmazható. Tulajdonképpen a "csirkeitatók elvén" alapszik az egész, a flakonban lévő víz magasságával egy szinten tartja a cserépben is a folyadékszintet. Több napos vízszükségletet tud biztosítani, mégpedig folyamatos, állandó vízellátást. Teljesen önszabályozó, vagyis az időjárástól, a növény nagyságától függően állítja be a vízfogyasztást. Párás, esős időben például nem fogyaszt semmit. A szükséges - a növény igényeinek megfelelő - vízszintet a flakon száján levő bevágás nagyságával tudjuk beállítani. Kiküszöböli a túlöntözés veszélyét. Sok kicsi pohár, ültetőzsák esetében elég egy nagy tálca egyik sarkába egy ilyen flakont elhelyezni, és ez minden edényke öntözését megoldja. Néhány nap után fel kell tölteni a flakont.


A világ legegyszerűbb öntözőrendszeréhez elegendő egy víztartály és egy darab redőny gurtni. A gurtni egyik végét a magasabban elhelyezett, vízzel töltött edénybe, másikat a földbe dugjuk, így folyamatosan fogja szállítani a növény gyökérzetéhez a vizet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Égi áldás

A csapadékvíz gyűjtése és öntözési célú felhasználása több szempontból is előnyös lehet: ez a víz ingyen van, és ha tárolni tudjuk, akkor használhatjuk fel, amikor leginkább szükséges. Lágyabb a...


Szobanövénynek hinnénk

Sok olyan virágbolti cserepes növény van, melyek fagyálló kerti növények ugyan, de bizonyos jeles napokkor kaphatók a virágbolti kínálatban is. Ezek - miután elvirágoznak - általában a kukában...