Kád vagy zuhany?

2015-09-22 10:21:11 | Módosítva: 2015-09-24 10:50:09

Elsőre antagonisztikus ellentétnek gondolnánk. Ráadásul mindkét megoldásnak vannak eltántoríthatatlan hívei. Egy használt lakás megvásárlása után a fürdőszoba az első helyiség (a konyha a második), amit akkor is darabokra szed az új tulajdonos, ha az nemrég volt felújítva, ha neki más az elképzelése. A legkényelmesebb, ha mindkettő elfér a fürdőben, de ehhez nagyobb fürdőszoba szükséges.


A tusolás, zuhanyozás mellett sokan higiéniai megfontolásokból érvelnek. Számukra egy fürdőkád soha nem mosható ki eléggé, különösen ha nagy a család, sok a használó. Mások víztakarékossági szempontok mellett érvelnek, mondván tusoláskor jóval kevesebb víz fogy, mint ha tele engedjük a kádat. (Ez persze nem feltétlenül igaz, mert tusolni is lehet órákig, és egy negyed kád vízben is lehet tisztálkodni.)

Egyértelmű érv szól a zuhany mellett, ha mozgásában korlátozott vagy idős ember van a családban. A normál kádba belépni, abban felülni-belefeküdni, majd kiszállni belőle nem könnyű, sokszor még segítséggel sem. A zuhanyozóba könnyebb bemenni, sok zuhanykabinban zuhanyozó szék is van, vagy lehet bele tenni. Aki járóképes, az biztosan fogja tudni használni a zuhanyozót, különösen, ha nem magas peremű tálcája van, hanem csak néhány centiméteres vagy épített a tálca.A zuhanyozás élvezetét növelik a különböző masszázskabinok, amik segítik az igazi felfrissülést. A luxus a végtelenségig fokozható, akár program váltogathatja a különböző intezitású és különböző irányokból érkező vízsugarakat és azok hőmérsékletét. Természetesen vízhatlan rádió és telefon tartó is tartozhat a zuhanykabinhoz.

A kádasok legfőbb ellenérve, hogy a kádban lehet zuhanyozni, de a zuhanyozóban nem lehet fürdeni – legalábbis a szónak abban az értelmében, amikor relaxálva belefekszünk a meleg vízbe, és kiáztatjuk fáradt ízületeinket, csontjainkat. Kisgyerekes családokban sem praktikus a zuhany, bár egy magas peremű tálcával azért ez némileg pótolható. De gyereket füröszteni – egészen kicsit a kád peremére fektetett tartóra rakott kádban, 1 éves kor fölött pedig már a rendes kádban – mindenképpen praktikusabb, kényelmesebb.


Az is igaz, hogy a kádban lehet tusolni. Akit zavar a kifröccsenő víz, az tehet fel olcsó zuhanyfüggönyt, vagy lényegesen elegánsabb elhúzható, behajtható zuhanyfalat. Egyesek a kádat a megcsúszás lehetősége miatt veszélyesebbnek ítélik, mások ezt a problémát egy csúszásgátló szőnyeggel könnyen elhárítják.


És akkor itt van még a helyigény. Egy normális kád mérete kétségtelenül duplája a zuhanyfülkének, a kisméretű ülőkád meg inkább csak akrobatáknak való. Ha a zuhanyozó által felszabadított helyet értelmesen ki tudjuk használni, akkor ez mindenképpen egy nyomós érv, bár az is kétségtelen, hogy a sokat emlegetett miniatűr panel fürdőszobában éppen elfér egy kád is a mosdókagyló és a mosógép mellett. Ezek után persze táncolni már nem lehet a fürdőszobában, de azt akkor sem lehet, ha nyerünk a zuhanyozóval még fél négyzetmétert.

Tudjuk-e valamivel ellensúlyozni a hidromasszázs zuhanyfülke jótékony hatását. Persze hogy tudjuk, hiszen a hidromasszázs kádak nagyságrendileg ugyanannyiba kerülnek, ezen a téren tehát döntetlen az állás.Kompromisszum nélkül egyesíthetjük a két mosdási lehetőséget, erre is van megoldás, az egybe épített Twinline zuhanykád. Lényegében a kád egyik fele kinyitható, így nincs gond a belépéssel, de ha meg akarjuk tölteni vízzel, akkor becsukhatjuk a kád ajtaját és akár tele engedhetjük meleg vízzel.


A kádparaván véd a kifröcsögő víz ellen


A tusoló helyigénye kisebb


Aszimmetrikus kád helyet ad a kagylónak


Helytakarékos megoldás mosdókagyló a kád felett


Hidromasszázs kád


Hidromasszázs zuhanykabin
Időseknek sem gond belépni az ilyen kádba


Kádban praktikusabb a kisgyerek fürdetése

 

Zuhany kicsiknek

Ha a zuhany mellett döntünk, és van kicsi gyerek a családban akkor jó megoldás magasított zuhanytálcát választani. Ezeknek a mélysége olyan 23-28 cm körül van. Arra pont elég, hogy egy kisgyerek megfürödjön benne, de egy felnőttnek már csak olyan „lavór” élményt nyújt, ha beleül. Egy gyereknek kényelmes lehet a minikád, bár a szülőnek mellé kuporodni már nem annyira. Az időseknek nem javasoljuk ezt a megoldást, mert beépítve, az oldalmagassága ezeknek, a tálcáknak körülbelül 42-45 cm. Ebbe belelépni, nem sokkal könnyebb, mint az 55 cm magas kádba.Zuhanyozás a kádban

Ha családod a kádra szavaz, akkor sem kell lemondanod a zuhanyzás élményéről. Olyan kádat kell választanod, amelyiknek az egyik végén a kád oldala viszonylag függőleges. Így kényelmesen közel lehet állni a falhoz, ahova fel lehet tenni a zuhanyzós kádtöltő csaptelepet, mondjuk egy állítható zuhanyrúddal. De akár egy kisebb masszázs panelt is választhatunk ide, aminél van kádtöltési lehetőség. Ezt előre el kell döntened, mert a paneleknek a vízbekötése magasabban lehet, mint a kádtöltőnek, és ezt előre a megfelelő helyre kell rakatni a vízszerelővel. Ha zuhanyozunk is a kádban, érdemes úgynevezett kádparavánt vásárolni, ami nem engedi kifröcsögni a vizet. Vigyázat, az íves kádakhoz csak a saját gyártójuk által ajánlott kádparavánok tehetők. Az egyenes kádaknál szabadon kombinálhatók a különböző gyárak termékei.Kagylóra kád

Azoknak az újdonsült szülőknek a figyelmébe ajánljuk ezt az újfajta „kádat”, akik félnek a fürdetéstől. Ez a jópofa fürdőkád puha habból készült, és annyira hajlékony, hogy szinte bármelyik mosdókagylóra rátehető, ráadásul a fürdetés ideje alatt a baba biztonságban ringatózhat benne. Mivel nem kell tartani a babát, a szülők mindkét keze szabadon marad, így könnyen mosdathatják a kicsit. A leírás szerint az alkalmatosság PVC- és BPA-mentes, ráadásul egyszerűen tárolható, kis helyen elfér, mivel használat után kihajtva lappá alakul. Sajnos csak a baba első fél évében ajánlott használni!Kabin ajtók

Figyeljünk a zuhanykabin körül a minimális használati térre, úgy hogy a használat még kényelmes maradjon.
Az ajtók nyitásának módja lehet:


Elcsúsztatható:
helytakarékos megoldás, és a víz közvetlenül a zuhanytálcára folyik le. A rendszercsendes és megbízható működésű.


Elcsúsztatható csuklós:
előnye a belépő nagy szélessége, és nyitott állapotban sem engedi a vizet kicsöpögni.


Kifelé nyíló:
 az ajtó egy alsó és egy felső csapszegen fordul, kifelé a térbe. Egyszerű nyitási mód, nem igényel különösebb karbantartást.


Pántos kifelé nyíló:
 zsanér vagy forgó­profil által, emelőmechanizmus biztosítja az ajtó tökéletes záródását. Forgóprofillal az ajtó két irányba is nyitható.


Legkisebb elégséges terület


Ha a fürdőszobában minden szükséges tárgy megtalálható, akkor is elég helynek kell maradnia ahhoz, hogy tisztálkodás után kilépjünk a kádból, kényelmesen megtörülközzünk, vagy akár fogat mossunk a mosdó előtt anélkül, hogy megütnénk magunkat a szekrény vagy a mosógép sarkában. Ahhoz, hogy a szükséges terület meglegyen, tiszteletben kell tartani a beépítési méreteket, a min. távolságokat az egyes beépítendő tárgyak között, a faltól való távolságokat, és a közlekedéshez szükséges távolságokat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszobai vízszigetelések

A fürdőszobai beázás az egyik legalattomosabb és legbosszantóbb jelenség, ami egy társasházban előfordulhat. Általában az elégtelen szigetelés okozza, de gyakran szóba jöhet a régi csővezetékek...


Csempe burkolatok

Régi kiöregedett konyhájuk fiatalítását legtöbben a bútor kicserélésével kezdik. Akár így, akár csak a szekrényajtók cseréjében gondolkodunk, érdemes rászánni magunkat a burkolat megújítására is. A...