Térelválasztás a kertben

2018-05-03 08:57:18 | Módosítva: 2018-05-03 09:09:19

Akár csak házunkban szükség van egyes terek elválasztására – hiszen nem lenne szerencsés egybe nyitva a fürdőszoba a konyhával – erre a kertben is lehet igény. Bizonyos részeket, mint a komposzt vagy a zöldségeskert, ahol élelmiszertermelő munka folyik (amelyek nem mindig látványosak) érdemes lehet leválasztani a pihenésül szolgáló díszkerttől.

Ez már csak azért is hasznos, mert ha az árnyas nyugágyunk mellől mindig rálátunk ezekre a részekre, akkor nem zavartalan a pihenés, hiszen szemünk előtt van, hogy mit kellene még megcsinálni, mivel vagyunk elmaradva éppen.

A térelválasztást megoldhatjuk többféleképpen, például növényeket ültethetünk, melyek takarják azokat a részeket, amiket nem kívánunk, hogy szem előtt legyenek. Kerítéseket is behúzhatunk ide, akár ideiglenes jelleggel is. Ezek között főleg a vadászkerítés és más típusok, melyek fából vannak, még látványosak is. Ha drótkerítést húzunk ki, arra már sokféle takarást tehetünk, de a komposzt letakarható kertészeti vagy katonai álcahálóval is.

Térelválasztás akkor is szükséges lehet, ha nem szeretnénk, hogy egyes állataink – legyen az kutya vagy baromfi – az egész kertet birtokba vegyék, vagy garázdálkodjanak a teljes területen. Itt a kerítés magasságát, kialakítását az adott állathoz igazítsuk, hiszen egy kutya útvonalának korlátozására nem szükséges egy 2 méter magas erődítményszerű kerítés.

Térelválasztásra vannak olcsóbb és drá­gább megoldások, véglegesek vagy ideiglenesek, házilag készíthetők vagy vásárolhatók. Vásárolhatunk elemekből álló drótkerítést önfúró oszlopokkal, és minden szükséges alkatrésszel a feszítődróttól a feszítőorsón át, ami az egyszerű összeállításhoz szükséges. Fakerítés is kapható már kész elemekből, melyeket gyakorlatilag csak le kell kalapálni a földbe. A térelválasztásra szolgáló elemeket kombinálhatjuk is. Ha keskeny a helyünk ahhoz, hogy egy sövényt alakítsunk ki ott térelválasztónak, akkor jó megoldás, ha egy drótkerítést létesítünk, és arra kúszónövényeket futtatunk fel. Így a térelválasztás megoldódik, de kis helyigénnyel. Kaphatók már eleve rácsra irányított futó növények is, melyekkel egyből a helyükre kiültetve, vagy dézsában hagyva is teret határolhatunk el, ilyenek például a borostyán falak.

Választék van tehát bőven, nézzünk néhány látványos megoldást képekben is:


Faládával kombinált futórácsok: mivel a növény nem a kert talajában van, ez teraszokra is alkalmas térhatároló megoldás


A gyümölcssövény ágait egy síkba rendezve neveljük, így idővel egy termő sövényt, élő kerítést kapunk


Döntötten nevelt gyümölcs sövény, amiből alagút lett a szőlőlugasok mintájára


Falszerűen zárt kerítés, de fa alapanyaga miatt mégis természetes hatású


Elemes, egyszerűen leszúrható ponthegesztett rácsból készült kerítés, ami ideális ideiglenes, könnyen áttelepíthető térhatároló


A fakerítések némi gondozást és felületkezelést igényelnek, de jól illenek a kertbe


A kőkerítések egy újszerű megoldása, ahol a kő acélháló keretbe kerül (gabion kosár)


Egyedi megoldásokra gyakorta szükség lehet


Néhány kerítés csak díszítő értékkel bír, bár egy okosabb kutyának ez a térhatárolás is elég lehet


Lovardák és régi legelők kerítéstípusa, igazából csak az nem megy át rajta, aki nem akar, de mégis elválasztja a teret


Drótkerítésre futtatott kúszónövény, ideális tárhatárolásra szűkös helyen is


Ez sajnos nem hazánkban készült kép: van ahol ilyen élő kerítést is tudnak készíteni


Drótháló, műlevelekkel. Egyből takar, nem kell várni míg felfut rá a növény, bár idővel, ha elöregszik az anyag, akkor szemetelni kezdhet


A régi vesszőkerítés, az oszlopokat egyszerűen „beszőjük” kisebb ágakkal, gallyakkal

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térkövek kerti burkolatok

Korábban is írtunk már arról, hogy az otthon felújítási program keretében igénybe vehető támogatás a kertrendezés bizonyos elemeire is igénybe vehető, így többek között térkövezésre is. Egy mai...


Terasz, erkély szigetelése, felújítása

A nyár kitűnő időszak arra, hogy amegromlott állapotú teraszunkat felújítsuk. A töredezett, sérült burkolat nem csak veszélyes, hanem a folytonos ázás miatt azépület állagát is veszélyezteti, és...