Térelválasztás a kertben

2018-05-03 08:57:18 | Módosítva: 2018-05-03 09:09:19

Akár csak házunkban szükség van egyes terek elválasztására – hiszen nem lenne szerencsés egybe nyitva a fürdőszoba a konyhával – erre a kertben is lehet igény. Bizonyos részeket, mint a komposzt vagy a zöldségeskert, ahol élelmiszertermelő munka folyik (amelyek nem mindig látványosak) érdemes lehet leválasztani a pihenésül szolgáló díszkerttől.

Ez már csak azért is hasznos, mert ha az árnyas nyugágyunk mellől mindig rálátunk ezekre a részekre, akkor nem zavartalan a pihenés, hiszen szemünk előtt van, hogy mit kellene még megcsinálni, mivel vagyunk elmaradva éppen.

A térelválasztást megoldhatjuk többféleképpen, például növényeket ültethetünk, melyek takarják azokat a részeket, amiket nem kívánunk, hogy szem előtt legyenek. Kerítéseket is behúzhatunk ide, akár ideiglenes jelleggel is. Ezek között főleg a vadászkerítés és más típusok, melyek fából vannak, még látványosak is. Ha drótkerítést húzunk ki, arra már sokféle takarást tehetünk, de a komposzt letakarható kertészeti vagy katonai álcahálóval is.

Térelválasztás akkor is szükséges lehet, ha nem szeretnénk, hogy egyes állataink – legyen az kutya vagy baromfi – az egész kertet birtokba vegyék, vagy garázdálkodjanak a teljes területen. Itt a kerítés magasságát, kialakítását az adott állathoz igazítsuk, hiszen egy kutya útvonalának korlátozására nem szükséges egy 2 méter magas erődítményszerű kerítés.

Térelválasztásra vannak olcsóbb és drá­gább megoldások, véglegesek vagy ideiglenesek, házilag készíthetők vagy vásárolhatók. Vásárolhatunk elemekből álló drótkerítést önfúró oszlopokkal, és minden szükséges alkatrésszel a feszítődróttól a feszítőorsón át, ami az egyszerű összeállításhoz szükséges. Fakerítés is kapható már kész elemekből, melyeket gyakorlatilag csak le kell kalapálni a földbe. A térelválasztásra szolgáló elemeket kombinálhatjuk is. Ha keskeny a helyünk ahhoz, hogy egy sövényt alakítsunk ki ott térelválasztónak, akkor jó megoldás, ha egy drótkerítést létesítünk, és arra kúszónövényeket futtatunk fel. Így a térelválasztás megoldódik, de kis helyigénnyel. Kaphatók már eleve rácsra irányított futó növények is, melyekkel egyből a helyükre kiültetve, vagy dézsában hagyva is teret határolhatunk el, ilyenek például a borostyán falak.

Választék van tehát bőven, nézzünk néhány látványos megoldást képekben is:


Faládával kombinált futórácsok: mivel a növény nem a kert talajában van, ez teraszokra is alkalmas térhatároló megoldás


A gyümölcssövény ágait egy síkba rendezve neveljük, így idővel egy termő sövényt, élő kerítést kapunk


Döntötten nevelt gyümölcs sövény, amiből alagút lett a szőlőlugasok mintájára


Falszerűen zárt kerítés, de fa alapanyaga miatt mégis természetes hatású


Elemes, egyszerűen leszúrható ponthegesztett rácsból készült kerítés, ami ideális ideiglenes, könnyen áttelepíthető térhatároló


A fakerítések némi gondozást és felületkezelést igényelnek, de jól illenek a kertbe


A kőkerítések egy újszerű megoldása, ahol a kő acélháló keretbe kerül (gabion kosár)


Egyedi megoldásokra gyakorta szükség lehet


Néhány kerítés csak díszítő értékkel bír, bár egy okosabb kutyának ez a térhatárolás is elég lehet


Lovardák és régi legelők kerítéstípusa, igazából csak az nem megy át rajta, aki nem akar, de mégis elválasztja a teret


Drótkerítésre futtatott kúszónövény, ideális tárhatárolásra szűkös helyen is


Ez sajnos nem hazánkban készült kép: van ahol ilyen élő kerítést is tudnak készíteni


Drótháló, műlevelekkel. Egyből takar, nem kell várni míg felfut rá a növény, bár idővel, ha elöregszik az anyag, akkor szemetelni kezdhet


A régi vesszőkerítés, az oszlopokat egyszerűen „beszőjük” kisebb ágakkal, gallyakkal

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Díszítő kőburkolatok a kertben

Lassan itt a tavasz, egyre gyakrabban és hosszabban süt a nap. Ilyenkor nekünk, kertbarátoknak többször jutnak eszünkbe a kerti teendők. Tervezgetünk fejben, papíron… Hová ültessük a...


Polikarbonát (PC) lemezek

Ez az alapanyag nagyon sok előnyös tulajdonsággal rendelkező szerves műanyag. Általában tömör és üregkamrás táblákban gyártják. Kiváló fényáteresztése és átláthatósága miatt gyakran az üveget...