Paravánok, térosztók

Az ilyen típusú térelválasztókról általában japán lakkfestéses csodák, rokokó budoárok gobelin szövött paravánjai vagy gyerekszobák bábjáték állványainak képei villannak föl, pedig bármilyen stílusú lakásban bármikor jól használhatók. A piaci kínálat széles stílusválasztéka és korrekt ára remélhetőleg kedvet ébreszt, hogy sokan saját otthonukban látványos és praktikus berendezési tárgyként használják. Egyéni ötleteiket is megvalósíthatják, mert paravánt készíteni nem bonyolult feladat.

Az idő haladtával minden otthonban bekövetkeznek változások életmódban, létszámban, vagy szeretnénk funkcionálisan átszervezni a belső teret. Egy paravánnal praktikussá és izgalmassá tudjuk tenni a látványt. Ez voltaképp három-négy, ritkán öt, csuklóval egymáshoz erősített síkelem. Stabilitását a lapok térbe fordításával érjük el.
Szinte bármilyen anyagból elkészíthető, de leggyakoribb a fa. Lehet festett, intarziás, esetleg fakeretre feszített bőr vagy textil. Készülhet üveg-, vagy tükörbetéttel. A fát rattan is helyettesítheti. Fémkerettel is lehetséges számtalan variáció. Minden esetben a meglévő berendezéshez kell igazítanunk a színt, formát és anyagot. Paravánunkat saját magunk is dekorálhatjuk. Használhatunk dekopázs technikát, sablonfestést, tapétázást. Rákasírozhatunk plakátot, reprodukciókat, képeslapokat, de a családi fényképalbum darabjaival is egyedivé tehetjük.
Ha két - akár fából, akár fémből készült - stabil támasztékon álló oszlopot alkalmazunk, akkor egy elemből is állhat a paravánunk.
Az alábbikaban bemutatunk egy-két ritkábban látható, de megvalósítható paraván ötletet. A térelválasztás más lehetőségeiről lapunk 2006/02. számában olvashatnak.

 

Ez az egyszerű térhatároló négy gyalult és csiszolt fenyőkeretből áll, melyeket csuklópánt tart össze. A keretre feszített zsákvászon, akár szegecseléssel, akár kárpittűzővel elkészíthető. A dekorációt itt vesszőből, rafiából komponálták, és szintén házi készítésű bojtokkal egészítették ki. A keretet festeni, pácolni is lehet. Jól használható például gyermekrajzok galériájaként is.

Ehhez a kifinomult elegáns környezethez tökéletes a mesterien megmunkált fémparaván. Itt nem a takaráson van a hangsúly, hanem magán a szerkezeten és hajó motívumon. Minden hasonló esetben komoly érzelmi kötődés szükséges a mintázathoz, ami lehet autó, repülő vagy akár sporteszköz is. Egy ilyen paraván komoly tervezői munkát és magas szintű kivitelezést igényel.

Minden lakberendezési, vagy barkácsáruházban vásárolhatunk görgős, fém, ruhaakasztót. Ebben az esetben rózsaszín organza függöny került rá, masnikkal rögzítve, a kihajtható tartókarokra pedig üvegvázákat akasztottak. A belehelyezett rózsaszín virágok romantikus, lányos hangulatúvá teszik. Görgői segítségével tetszőlegesen áthelyezhető, vele a szoba hangulata gyakran változtatható, sőt a függönyt is helyettesítheti.

Marokkói hangulatot varázsoltak a hálószobába úgy, hogy a hagyományos fejvég helyett egy szép paravánt helyeztek a falhoz. A kiegészítők a színek és a minták is az etno hangulatot erősítik. Ha más stílusú paravánt - akár japánt, indiait, bármilyen kultúrkörbe tartozót - veszünk, és ahhoz hangoljuk a berendezést, máris magunk köré varázsoltuk kedvenc hangulatunkat.

Ez a helyiség eredetileg nem fürdőszobának épült. A rusztikus környezethez illő térszervezés és bútorok tökéletes kiegészítője a wc-t takaró paraván. Teljesen újszerű a vastag tölgyfatéglák összeépítése. Több hosszanti fémrúd szolgál tengelyül a szerkezetben, melyek körül elforognak a rájuk húzott elemek, így tetszőleges ívben állítható föl. Házilag is egyszerűen elkészíthető, más környezetben esetleg színes változatban, díszítve is mutatós lehet.

Egyetlen lábakon álló keretből áll és kissé meghökkentő ez a paraván. Nem takar, csak határoló és díszítő funkciója van. A keretbe feszített tyúkháló erősen vidékies hangulatú, díszítése is a naiv művészet forma- és színvilágát idézi. A dekoráció változtatásával más hatások is létrehozhatók, sőt élő növények is felfuttathatók rá.

 

Draveczki Julianna
Lakberendező

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Perforált lemezek

Ez az anyag nem mondható újdonságnak, egyre többen fedezik fel a perforációs mintázat változatosságában rejlő lehetőségeket. Eleinte a szükséges felületkezelés miatt inkább a kisiparosok,...


Térelválasztás függönnyel

A függönyök ugyan lakás ablakainak kellékekként használatosak, ám számos egyéb célra is dekoratívan alkalmazhatók. Ez az anyaguktól is függ, amelyeket kreatívan megválasztva a lakás...