Művirágok a lakásban

2014-02-04 10:35:22 | Módosítva: 2014-02-04 10:50:22

Lakásdekorációs termékek közül szinte biztos, hogy az egyik legvitatottabb darab a művirág. Annak ellenére, hogy igazán szép, jó anyagból készülteket is lehet kapni, melyek csak megfogva, néha még akkor is csak nehezen különböztethetők meg az igaziaktól, sokan egyszerűen csak giccsesnek és porfogónak tekintik. A feng shui hívei pedig nem szépsége vagy csúnyasága miatt ellenzik, hanem mert élettelen. A vita ellenére jelen van életünkben a művirág, akár zöld levéldísznövényként, akár a kerti virágokat utánzó, színes csokorként.Ciki-e vagy sem?

Zöld levéldísznövényként bankokban, irodaépületekben sokszor találkozhatunk hatalmas műnövényekkel. És van is létjogosultságuk, hiszen az élő növények kényesek, a sok-sok ajtónyitogatásra, a klímára (ami szárítja a levegőt), a kevés természetes fényre. A műnövények pedig ugyanúgy színesítik, barátságosabbá teszik a teret, de a rendszeres, alapos portalanításon túl nem igényelnek gondozást. A lakásban, kisebb irodákban, ablaktalan fürdőszobában, folyosókon hasonló a helyzet, és még színesebbé tehetők a terek a jó minőségű, színes virágcsokrokkal. A kényelmi célokon túl valljuk be, nem mindenki tudja megfelelően gondozni élő növényeit, akár a bankban, akár otthon hamar elpusztulhatnak. A zöldnövényeket állandóan pótolni, és vágott virággal sűrűn díszíteni a helyiségeket szinte lehetetlen anyagi vállalkozás. Így talán megköthető kompromisszum a műnövények és művirágok elfogadása.Eddig több szó eset a művirágok mellett, lássuk az ellenérveket is. A feng shui „tiltása” mellett, az évtizedekkel ezelőtti, még manapság is elő-előkerülő kemény műanyagból készültek tényleg nagyon csúnyák. Sem anyagukkal, sem természetellenes színükkel nem hasonlítanak a természet élő növényeire. A nagyon olcsó, láthatóan ócska darabok sajnos készülhettek egészségre káros műanyagokból, melyekből láthatatlan gőzök távoznak, károsítva a helyiség levegőjét. Az üzletekben kapható, termékcímkés művirágok (elvileg) nem tartalmazhatnak káros anyagokat, különösen a CE jelzéssel ellátottak Uniós egészségügy szabályoknak megfelelnek. Minél jobban hasonlít egy művirág az igazira, annál jobb anyagból készül, ezért ha beszerzése mellett döntünk, válasszuk a kicsit drágábbat, de jobbat.

A művirág csak akkor fogja valóban díszíteni otthonunkat, ha mindig tisztán tartjuk. A jó minőségű pl. selyemből készültekről, nem lehet egyszerűen portöltővel letörölni a port, mintahogyan az egyéb lakástextíliákat sem elég törölgetni. A portalanítás után le kell zuhanyozni, vagy gőzölős takarítógéppel megtisztítani. Rendszeresen, ugyanolyan időközönként, mint a függönyöket, szőnyegeket, ágytakarókat. Sajnos azonban néhány év alatt, különösen a világos színű szirmok elvesztik természetes színűket, szürkülnek a portól. Ha már semmilyen tisztítás nem segít, dobjuk ki és szerezzünk be másikat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti krizantém

A kerti krizantémok a legszebb, ősszel viruló évelő virágok egyike. Szakítva azzal az előítélettel, amiért sokan még mindig idegenkednek tőlük - hogy temetővirágok - cserében a késő őszi fagyokig...


Homlokzatfelületek dekorációs festése

A homlokzat bevonatának víztaszító-képessége az idő múlásával fokozatosan csökken, ezért legkésőbb 10-15 évente fel kell újítani. Ez idő alatt a homlokzatfelület már valamennyire kimosódik,...