AL-KO PKS "Basic"

Precíziós asztali körfűrész

9Előre bocsátjuk, hogy a most bemutatásra kerülő fűrészgép még jó akarattal sem minősíthető barkácsgépnek. Ezt nemcsak az ára, hanem a PKS "Basic" teljesítménye és precíziós kialakítása miatt kell leszögeznünk. Még a legaktívabb ezermester sem tudná kellően kihasználni e fűrészgép munkabírását, viszont az egyedi munkákat vállaló, szakipari pontosságot igénylő asztalosok bizonyára méltányolják az alábbiakban ismertetett gép előnyeit, könnyű kezelhetőségét és munkabírását.

Kezdjük mindjárt a munkabírásával. Az asztali fűrészgép hatékonyságát egy 2950 W teljesítményű, 230 V-os villanymotor biztosítja, amelynek tengelyére közvetlenül van felerősítve a 315 mm átmérőjű, 28 fogú, keményfémlapkás fűrésztárcsa. Ezek bizony méltányolandó adatok. A motor és a tárcsa fordulata percenként 2750, így a gépnek 46 m/s a vágási sebessége. A PKS "Basic" asztali fűrészgép tárcsáját 45-90 fok között fokozatmentesen lehet szögbe állítani, a vágható anyagok maximális vastagsága pedig 45 fokba állítva 55, merőleges tárcsaállásnál pedig 78 mm. Az ötvözött alumínium gépasztal mérete is tekintélyes, 675x810 mm nagyságú, amely a nagyobb felületű faanyagok méretre szabásakor jelent számottevő előnyt. A megmunkálás pontosságát a precíziós megvezetésű hossz-, illetve a szögbe állítható keresztirányú vezeték szolgálja. Ez utóbbi egyben a darabolást is jelentősen gyorsítja, mivel a munkaasztal hornyában, hosszirányban mozgatva, a munkadarabok előtolásában is használható.
2A szerkesztőségünknek kipróbálásra átadott fűrészgép - mint ahogyan az már lenni szokott - nem használatra készen volt csomagolva, ám a négy láb és a munkadarab irányba tartását szolgáló alumínium vezetékidomok felszereléséhez még egy negyedórára sem volt szükségünk. Közelebbi barátkozásként előbb az álló gépen próbálgattuk a tárcsa szögbe állítását, kellő magasságba emelését, és az alumínium vezetőidomok beállítását, továbbá a vágások pontosságát biztosító vezetékidomok alkalmazásának variációs lehetőségeit.
A fűrésztárcsa szögbeállításához oldanunk kellett a rögzítő csillagkereket (1), majd ezt követően a tárcsa a meghajtómotorral együtt könnyedén 45 foknyira ferdére billent (2). Ezt a csillagkerék óvatosabb és főként csekélyebb oldásával lehet elkerülni. A nagyméretű, széles palástú forgattyús kerék - bár egy darabnak látszik - valójában kettő, kombinált beállító alkatrésze a fűrészgépnek. Bordázott palástú tárcsája a fűrésztárcsa szögbeállítására szolgál, a tárcsa beállított szögértékét pedig a csillagkerék felett levő ablakban lehet ellenőrizni. A szögskála fokbeosztású, tehát nagyon pontos beállítást tesz lehetővé. A forgattyús csappal ellátott kerékkel viszont a tárcsa magasságát lehet beállítani (3). Rögzítésére nincs szükség, mert a menetorsós emelőszerkezet még erős rázkódás hatására sem állítódik el, ettől függetlenül a kerék könynyen elforgatható. A kerekek kezelése egyszerű, beállításkor jelentősebb erőkifejtést egyik sem igényel. Az is természetes, hogy a tárcsa mögötti vezetőék - amely a védőburkolatot is tartja - együtt mozog a tárcsával, így a burkolat állítgatására sincs szükség.
A hosszvezeték szánja a munkaasztal végére felcsavarozható idomos alumínium szánelem félköríves részét fogja közre (4), rögzítésére pedig egy rovátkolt, nagy fejű csavar szolgál. E csavar vége azonban nem közvetlenül a vezető idomra szorul rá, hanem egy hengeres acélrudat nyom a szánvezeték hornyába. A rögzítés könnyen oldható, nem károsítja szánvezetéket. A méret beállítását a vezeték mélyedésébe mart milliméterskála könnyíti meg. A szánra erősíthető ötvözött alumínium idomos vezeték 620 mm hosszú. A vékonyabb és vastagabb anyagokhoz igazodóan a keskenyebb és szélesebb oldala felől is a szánra erősíthető (5). A szögbe állítható keresztvezeték 15 fokonként rugósan önbeálló, és nagyon pontos fokbeosztású skála alapján lehet 0-180 fok között bármely szögértékbe állítani, rögzíteni a vízszintesen mozgó, ötvözött alumínium vezetőidomot (6). Ez egyébként anyagtovábbító szánként is használható, ami megkönnyíti a nagyobb terjedelmű, vagy súlyosabb munkadarabok előtolását, mozgatását. E tartozék megvezetését a munkaasztal hosszában végigfutó horony teszi pontossá.
6A gép beindításához min. 15 A-es, vagy ennél nagyobb biztosíték szükséges. Ez egy asztalosműhelyben feltehetően nem jelent problémát, hiszen más, nagy teljesítményfelvételű gép használatához ez elengedhetetlenül szükséges. Ellenkező esetben a fűrészgép már a beindításának a pillanatában azonnal leveri a biztosítékot, ezért ezt az alapfeltételt még a gép üzembe helyezése előtt kell megteremteni. Ha az áramellátás kellően biztosított, akkor a lágy porvédő burkolattal védett indítógomb benyomása után a motor igen gyorsan felveszi a teljes fordulatszámot, ám eközben igencsak harsány lesz a hangja. Gyári adatok alapján üresjáratban és közvetlen közelében 95 dB(A), míg a munkaterület közelében csak 70 dB(A) a zaja. Ez pedig azt jelenti, hogy még a gép bekapcsolása előtt ajánlatos füldugókkal védekezni a zaj ellen. Annál is inkább, mert munka közben a zajártalom 99 dB(A)-re növekszik, amit kellő védekezés nélkül káros hatású a fűrészgépen dolgozó számára, és még távolabb is elég jelentős, 86 dB(A) a gép zajszintje.
Ez azonban egyenes következménye a gép teljesítményének, hiszen a közel 3 kW-os motor 315 mm átmérőjű tárcsát pörget, mégpedig magas, 2750-es fordulaton. Próbaként mi egy 21 mm vastag faforgácslapot eresztettünk óvatosan a tárcsa fogai közé. Mint kés a vajat, úgy szelte ketté az anyagot, és még a dupla vastagságú anyag sem kottyant meg neki. Elszívó berendezés híján természetesen szanaszéjjel szórta a fűrészport, ám egy ilyen hatékony gép esetében ezen nem is csodálkoztunk. A testes staflit (7), egymásra ragasztott deszkát, 40 mm vastag pallódarabot (8) is könnyen feldaraboltuk vele, sőt a 30 mm vastag bükkfa lépcsőlap méretre szabása sem okozott megterhelést a gépnek. A vastagabb, 20 mm-es rétegeltlemez ugyanígy, bár a két összefogott lap vágásakor óvatosságból visszafogtuk az előtolás sebességét. Egyedül a 40 mm vastag tölgyfalap leszabásakor éreztük, hogy ez bizony kemény anyag, de a gép munka közben most sem erőlködött. 7Lehet, hogy túl óvatosak voltunk, de nem kívántuk a gyors előtolást teljesen kihasználni, mert ilyenkor a kevésbé rutinosak, mint mi, vágás közben könnyen beégethetik a faanyagot. A PKS "Basic" a sorozat daraboláskor is igen gyors volt, és a munkaasztal hornyában csúszó keresztvezetéknek köszönhetően a testes staflikból is pillanatok alatt méretre vágta a beállított darabokat, sőt pontosságát akkor csillogtatta meg igazán, amikor a hosszvezetéket ütközőként, a keresztvezetéket pedig a faanyag előtolásához használtuk. A kellő méret beállítást nagyban megkönnyítette a keresztszán vezetékén levő méretskála.
Végül a ferde szögű vágásokba is belekóstoltunk, amely csak annyiban különbözött a merőleges fűrészeléstől, hogy jobban oda kellett figyelnünk a kezdőméretek beállítására. Mindezek egy gyakorló asztalos számára természetesen semmi gondot nem jelentenek, mint ahogy az sem, hogy bátrabban éljen a nagy teljesítményű motor és a tárcsa adta lehetőségekkel, miáltal a gép hatékonyságát nálunk mindenképpen jobban ki tudja használni.
Érdemes azonban e nagy pontosságú gép bővíthetőségéről is szólnunk, amelynek előnyeit a szakiparosok minden bizonnyal méltányolni fogják. A PKS "Basic" ugyanis főként a hosszú és nagy terjedelmű munkadarabok méretre munkálásához használható igazán, amit a munkaasztala mellé pillanatok alatt felszerelhető XXL-100-as görgős asztallal lehet még termelékenyebbé és egyben könnyebben kezelhetővé tenni (9). Ez a külön tartozék a gépállvány befogósaruira (10) szerelhető fel, és a görgős asztalra természetesen a szögbe állítható keresztvezeték is felszerelhető. A leszabási munkát jelentősen megkönnyíti a görgőkön futó asztal, amely a nagy terjedelmű munkadarabok megmunkálásához szinte nélkülözhetetlen. A további két külön tartozék a hátsó és jobb oldali munkaasztal toldó, amelyek a nagy méretű munkadarabok biztos alátámasztását szolgálják. Ezekkel megkönnyíthető a terjedelmes munkadarabok mozgatása, irányítása fűrészelés közben, hiszen ezzel a munkadarabok alátámasztási felülete növelhető meg.
A bemutatott gép megvásárolható az AL-KO Kft.-nél, 1095 Budapest, Nagyvásártelep 14., telefon: 215-0863.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyakori kézi fűrészek

A fűrészek ugyanis meghökkentően sokfélék, bár általános használatra az univerzális típusaik a kedveltek. Ezek kiválasztásához íme néhány ajánlás. A vágandó anyag meghatározó Az köztudott, hogy az...


Két Bosch gép profiknak

Új vezeték nélküli kézi körfűrész és vezeték nélküli szablyafűrész mutatott be a Bosch, kifejezetten profiknak, 18 voltos lítium-ion akkumulátorral.