AL-KO PKS "Basic"

Precíziós asztali körfűrész

9Előre bocsátjuk, hogy a most bemutatásra kerülő fűrészgép még jó akarattal sem minősíthető barkácsgépnek. Ezt nemcsak az ára, hanem a PKS "Basic" teljesítménye és precíziós kialakítása miatt kell leszögeznünk. Még a legaktívabb ezermester sem tudná kellően kihasználni e fűrészgép munkabírását, viszont az egyedi munkákat vállaló, szakipari pontosságot igénylő asztalosok bizonyára méltányolják az alábbiakban ismertetett gép előnyeit, könnyű kezelhetőségét és munkabírását.

Kezdjük mindjárt a munkabírásával. Az asztali fűrészgép hatékonyságát egy 2950 W teljesítményű, 230 V-os villanymotor biztosítja, amelynek tengelyére közvetlenül van felerősítve a 315 mm átmérőjű, 28 fogú, keményfémlapkás fűrésztárcsa. Ezek bizony méltányolandó adatok. A motor és a tárcsa fordulata percenként 2750, így a gépnek 46 m/s a vágási sebessége. A PKS "Basic" asztali fűrészgép tárcsáját 45-90 fok között fokozatmentesen lehet szögbe állítani, a vágható anyagok maximális vastagsága pedig 45 fokba állítva 55, merőleges tárcsaállásnál pedig 78 mm. Az ötvözött alumínium gépasztal mérete is tekintélyes, 675x810 mm nagyságú, amely a nagyobb felületű faanyagok méretre szabásakor jelent számottevő előnyt. A megmunkálás pontosságát a precíziós megvezetésű hossz-, illetve a szögbe állítható keresztirányú vezeték szolgálja. Ez utóbbi egyben a darabolást is jelentősen gyorsítja, mivel a munkaasztal hornyában, hosszirányban mozgatva, a munkadarabok előtolásában is használható.
2A szerkesztőségünknek kipróbálásra átadott fűrészgép - mint ahogyan az már lenni szokott - nem használatra készen volt csomagolva, ám a négy láb és a munkadarab irányba tartását szolgáló alumínium vezetékidomok felszereléséhez még egy negyedórára sem volt szükségünk. Közelebbi barátkozásként előbb az álló gépen próbálgattuk a tárcsa szögbe állítását, kellő magasságba emelését, és az alumínium vezetőidomok beállítását, továbbá a vágások pontosságát biztosító vezetékidomok alkalmazásának variációs lehetőségeit.
A fűrésztárcsa szögbeállításához oldanunk kellett a rögzítő csillagkereket (1), majd ezt követően a tárcsa a meghajtómotorral együtt könnyedén 45 foknyira ferdére billent (2). Ezt a csillagkerék óvatosabb és főként csekélyebb oldásával lehet elkerülni. A nagyméretű, széles palástú forgattyús kerék - bár egy darabnak látszik - valójában kettő, kombinált beállító alkatrésze a fűrészgépnek. Bordázott palástú tárcsája a fűrésztárcsa szögbeállítására szolgál, a tárcsa beállított szögértékét pedig a csillagkerék felett levő ablakban lehet ellenőrizni. A szögskála fokbeosztású, tehát nagyon pontos beállítást tesz lehetővé. A forgattyús csappal ellátott kerékkel viszont a tárcsa magasságát lehet beállítani (3). Rögzítésére nincs szükség, mert a menetorsós emelőszerkezet még erős rázkódás hatására sem állítódik el, ettől függetlenül a kerék könynyen elforgatható. A kerekek kezelése egyszerű, beállításkor jelentősebb erőkifejtést egyik sem igényel. Az is természetes, hogy a tárcsa mögötti vezetőék - amely a védőburkolatot is tartja - együtt mozog a tárcsával, így a burkolat állítgatására sincs szükség.
A hosszvezeték szánja a munkaasztal végére felcsavarozható idomos alumínium szánelem félköríves részét fogja közre (4), rögzítésére pedig egy rovátkolt, nagy fejű csavar szolgál. E csavar vége azonban nem közvetlenül a vezető idomra szorul rá, hanem egy hengeres acélrudat nyom a szánvezeték hornyába. A rögzítés könnyen oldható, nem károsítja szánvezetéket. A méret beállítását a vezeték mélyedésébe mart milliméterskála könnyíti meg. A szánra erősíthető ötvözött alumínium idomos vezeték 620 mm hosszú. A vékonyabb és vastagabb anyagokhoz igazodóan a keskenyebb és szélesebb oldala felől is a szánra erősíthető (5). A szögbe állítható keresztvezeték 15 fokonként rugósan önbeálló, és nagyon pontos fokbeosztású skála alapján lehet 0-180 fok között bármely szögértékbe állítani, rögzíteni a vízszintesen mozgó, ötvözött alumínium vezetőidomot (6). Ez egyébként anyagtovábbító szánként is használható, ami megkönnyíti a nagyobb terjedelmű, vagy súlyosabb munkadarabok előtolását, mozgatását. E tartozék megvezetését a munkaasztal hosszában végigfutó horony teszi pontossá.
6A gép beindításához min. 15 A-es, vagy ennél nagyobb biztosíték szükséges. Ez egy asztalosműhelyben feltehetően nem jelent problémát, hiszen más, nagy teljesítményfelvételű gép használatához ez elengedhetetlenül szükséges. Ellenkező esetben a fűrészgép már a beindításának a pillanatában azonnal leveri a biztosítékot, ezért ezt az alapfeltételt még a gép üzembe helyezése előtt kell megteremteni. Ha az áramellátás kellően biztosított, akkor a lágy porvédő burkolattal védett indítógomb benyomása után a motor igen gyorsan felveszi a teljes fordulatszámot, ám eközben igencsak harsány lesz a hangja. Gyári adatok alapján üresjáratban és közvetlen közelében 95 dB(A), míg a munkaterület közelében csak 70 dB(A) a zaja. Ez pedig azt jelenti, hogy még a gép bekapcsolása előtt ajánlatos füldugókkal védekezni a zaj ellen. Annál is inkább, mert munka közben a zajártalom 99 dB(A)-re növekszik, amit kellő védekezés nélkül káros hatású a fűrészgépen dolgozó számára, és még távolabb is elég jelentős, 86 dB(A) a gép zajszintje.
Ez azonban egyenes következménye a gép teljesítményének, hiszen a közel 3 kW-os motor 315 mm átmérőjű tárcsát pörget, mégpedig magas, 2750-es fordulaton. Próbaként mi egy 21 mm vastag faforgácslapot eresztettünk óvatosan a tárcsa fogai közé. Mint kés a vajat, úgy szelte ketté az anyagot, és még a dupla vastagságú anyag sem kottyant meg neki. Elszívó berendezés híján természetesen szanaszéjjel szórta a fűrészport, ám egy ilyen hatékony gép esetében ezen nem is csodálkoztunk. A testes staflit (7), egymásra ragasztott deszkát, 40 mm vastag pallódarabot (8) is könnyen feldaraboltuk vele, sőt a 30 mm vastag bükkfa lépcsőlap méretre szabása sem okozott megterhelést a gépnek. A vastagabb, 20 mm-es rétegeltlemez ugyanígy, bár a két összefogott lap vágásakor óvatosságból visszafogtuk az előtolás sebességét. Egyedül a 40 mm vastag tölgyfalap leszabásakor éreztük, hogy ez bizony kemény anyag, de a gép munka közben most sem erőlködött. 7Lehet, hogy túl óvatosak voltunk, de nem kívántuk a gyors előtolást teljesen kihasználni, mert ilyenkor a kevésbé rutinosak, mint mi, vágás közben könnyen beégethetik a faanyagot. A PKS "Basic" a sorozat daraboláskor is igen gyors volt, és a munkaasztal hornyában csúszó keresztvezetéknek köszönhetően a testes staflikból is pillanatok alatt méretre vágta a beállított darabokat, sőt pontosságát akkor csillogtatta meg igazán, amikor a hosszvezetéket ütközőként, a keresztvezetéket pedig a faanyag előtolásához használtuk. A kellő méret beállítást nagyban megkönnyítette a keresztszán vezetékén levő méretskála.
Végül a ferde szögű vágásokba is belekóstoltunk, amely csak annyiban különbözött a merőleges fűrészeléstől, hogy jobban oda kellett figyelnünk a kezdőméretek beállítására. Mindezek egy gyakorló asztalos számára természetesen semmi gondot nem jelentenek, mint ahogy az sem, hogy bátrabban éljen a nagy teljesítményű motor és a tárcsa adta lehetőségekkel, miáltal a gép hatékonyságát nálunk mindenképpen jobban ki tudja használni.
Érdemes azonban e nagy pontosságú gép bővíthetőségéről is szólnunk, amelynek előnyeit a szakiparosok minden bizonnyal méltányolni fogják. A PKS "Basic" ugyanis főként a hosszú és nagy terjedelmű munkadarabok méretre munkálásához használható igazán, amit a munkaasztala mellé pillanatok alatt felszerelhető XXL-100-as görgős asztallal lehet még termelékenyebbé és egyben könnyebben kezelhetővé tenni (9). Ez a külön tartozék a gépállvány befogósaruira (10) szerelhető fel, és a görgős asztalra természetesen a szögbe állítható keresztvezeték is felszerelhető. A leszabási munkát jelentősen megkönnyíti a görgőkön futó asztal, amely a nagy terjedelmű munkadarabok megmunkálásához szinte nélkülözhetetlen. A további két külön tartozék a hátsó és jobb oldali munkaasztal toldó, amelyek a nagy méretű munkadarabok biztos alátámasztását szolgálják. Ezekkel megkönnyíthető a terjedelmes munkadarabok mozgatása, irányítása fűrészelés közben, hiszen ezzel a munkadarabok alátámasztási felülete növelhető meg.
A bemutatott gép megvásárolható az AL-KO Kft.-nél, 1095 Budapest, Nagyvásártelep 14., telefon: 215-0863.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...


Hibrid fűrészgépek

A piaci tendenciák egyértelműen az akkumulátoros gépek térhódítását mutatják a szerszámiparban, de kétség kívüli tény, hogy a hálózati társaikat nem minden esetben tudják pótolni. A nagy...