Bosch körfűrészek

13Bemutató cikkünk apropóját az adta, hogy a Bosch cégtől próbára megkaptuk a legújabb PKS 54 CE "electronic" típusjelű fűrészgépet, melyet így alaposan szemügyre vehettünk. Természetesen összehasonlíthattuk az elődjével is, valamint a barkácsgép programban szereplő, zöld színű többi körfűrésszel, ezáltal egy kis áttekintést tudunk adni olvasóinknak erről a gépcsaládról.

A PKS 54 CE elsősorban formailag változott meg az azonos típusjelű korábbi változathoz képest, mondhatjuk modernebb, áramvonalasabb és természetesen jobb fogású lett. A markolatok kialakítása olyan, hogy a jobb és balkezesek egyaránt könnyen tudják használni, és ugyanezt a célt szolgálja a kapcsológombot reteszelő gomb szimmetrikus elrendezése is (1). Ez a retesz a biztonságot szolgáló fontos apróság, amely megakadályozza a gép véletlen megindulását.
A próbára kapott gépet a legmodernebb, ún. konstans elektronikával látták el. A markolat tetején lévő tárcsán (2) - percenkénti 2200 és 5300 fordulat között - beállítható az üresjárati fordulatszám, amely azonban a gép teljesítményhatárain belül a munkafordulatszám is. Az okos elektronika ugyanis a terhelést érzékelve növeli a teljesítményt (az áramfelvételt), így a tárcsa fordulatszáma a beállított értéken marad. Az okos áramkör természetesen gondoskodik a túlterhelés elleni védelemről is, valamint arról, hogy indításkor az üzemi fordulatszámra fokozatosan, rántás és áramlökés nélkül fusson fel a gép.
3 Kívülről is azonnal feltűnik még egy újdonság; a műanyag tárcsavédőt jóval masszívabb öntött alumíniumra cserélték le (3), elmaradt viszont a védőtárcsa orrészén lévő kis görgő. (Magunk közt szólva nincs is nagy jelentősége.) A tárcsavédőről természetesen nem hiányozhat a porelszívó kúpos csonkja. Erre külön tartozékként vásárolható porzsák is csatlakoztatható (4), sokkal jobb azonban a porszívó (5), mert fűrészeléskor bizony tekintélyes mennyiségű fűrészpor keletkezik. Azért is találjuk jobbnak a porszívó használatát, mert a körfűrészekben általában nincs saját elszívó ventilátor, a por kidobását a forgó tárcsa centrifugális ereje végzi. Jó erre egy külső szívással rásegíteni.
Egy körfűrész használhatóságát leginkább a beállítási értékek pontossága, és egyértelműsége adja meg. A Bosch gép ilyen szempontból jól vizsgázott. Kifejezetten tetszett, hogy a dőlésszög állítása után nem csak elöl, hanem hátul is van egy rögzítőcsavar (6), így a tárcsa és a talp szöge biztosan a beállított értéken marad használat közben is. (Erre bizony láttunk már ellenpéldákat.) Pontos és egyértelmű a szögbeállítás is a fokbeosztású tárcsán (7). A vágási síkot jelző célzó vonal külön jelöli a 45 fokos vágás felső síkját is.
4 Egy külön karral megkönnyítették a vágásmélység szabályozását, így az egyetlen mozdulattal változtatható (8). Ennek, és a vágásmélység ellenőrzését szolgáló milliméterskálának azért is örültünk különösen, mert amatőr gyakorlatban előszeretettel ajánlgatjuk a körfűrészt horonymarásra is. Gondos megvezetéssel, és pontos mélység állítással hibátlan hornyokat fűrészelhetünk polclapok, fiók fenéklapok és hátfalak, vagy üvegpolcok számára. Az alapvágásokhoz megfelelő pontosságú a tartozékként kapott párhuzamvezető. Hosszú nyílegyenes fűrészeléshez már jól rögzített vezetőléccel ajánlatos a gépet vonalon tartani (9).
Néhány szó az eredeti fűrésztárcsáról. Ez egy ún. háromosztatú tárcsa (8), amelynél váltott oldalon, letört élű holkeres kiképzésű fogak segítik a tiszta vágást, és a korábbi típusokénál 50%-kal nagyobb vágási teljesítményt tesznek lehetővé. Puha és keményfához valamint műfákhoz egyaránt hatásos. A tárcsacserét nagyon megkönnyíti, hogy a tengely egyetlen gombnyomással reteszelhető, és így a rögzítő imbuszcsavar egyszerűen oldható (10). Az ehhez szükséges imbuszkulcs a gép tartozéka, sőt a gép házán nyert elhelyezést (11).
A következőkben megpróbáljuk elhelyezni az új PKS 54 "electronic"-ot a Bosch körfűrészek palettáján. Majdnem ikertestvérének tekinthető a PKS 54 típusjelű készülék, de van kevés teljesítménybeli különbség köztük (az "electronic" 1150 W-os, a másik csak 1050), de ami a lényegesebb; az utóbbiból elhagyták a konstans elektronikát, illetve a fordulatszám szabályozást. Természetesen a motorvédelem itt is megvan.
7 Két nagyobb "majdnem ikerpár" is szerepel a választékban, a PKS 66 CE "electronic" (12) és a sima PKS 66 (13). Egymáshoz való viszonyuk az 54-esekéhez hasonló; a luxus változatban ugyanaz a konstans elektronika van, mint a kisebb teljesítményű változatban, a másikból ezt elhagyták. Formára, szolgáltatásra egyebekben a két gép azonos, de itt is van némi teljesítmény különbség; az "electronic" 1400 W-os, a sima változat 1200. A teljesítménnyel arányosan általában a maximális vágási mélység is változni szokott, de természetesen a használat közben - elsősorban az előtolásban - is érzékeljük a gépek ereje közti különbséget. A kettő közül Magyarországon csak a PKS 66 kapható.
Végül két kisebb gép is a család tagja, a PKS 46 és a PKS 40-es. Külsőleg ezek az 54-esekkel azonosak, de egyikben sincs elektronika, teljesítményük pedig 620, illetve 550 W. Véleményünk szerint az átlag barkácsolási gyakorlatban ezek a gépek is megfelelnek, pontosság tekintetében sincs különbség a különböző típusok között. A nagyobb teljesítmény és a szabályozó elektronika persze meghálálja magát, különösen az asztalos és faipari munkákkal rendszeresen foglalkozók számára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tűzifa vágás művészete

Bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy a kellemesen meleg nyári napokból egyik pillanatról a másikra átléptünk a hűvösebb őszi évszakba. A hűvös időjárásról hamar eszünkbe jut a tűzifa...


Hogyan segíthetnek a hasogatók és hintafűrészek?

Készíted már a tűzifát? Akkor a könnyű és gyors munkához szükséged lesz minőségi gépekre, amelyekkel még spórolhatsz is!