Függönyválasztási szempontok

2018-06-13 09:53:15 | Módosítva: 2018-06-13 10:13:38

Amikor nem vagyunk biztosak abban, hogy egy lakás lakott-e, első dolgunk megnézni az ablakot, hogy van-e függöny, és annak helyzete változik-e a napok során. És hogy milyen sokféle függöny létezik, annak bizonyítéka, amikor ránézünk egy sokemeletes ház ablakaira, jó eséllyel meg tudjuk mondani, hogy mely ablakok tartoznak ugyanahhoz a lakáshoz, csupán a függönyök alapján. Egy szállodát is fel lehet ismerni a cégtábla nélkül is, mert jó eséllyel a ház összes ablakán egyforma függöny van.


A nagy választéknak sokszor hátránya, hogy nehéz kiválasztani belőle a számunkra legjobbat. Nem olcsó egy lakás teljes függönyözése, de évekig használni fogjuk. A függöny szépségén kívül az sem mindegy, hogy tisztítására mennyi időt kell fordítanunk, hiszen évente legalább 2-3 alkalommal szükséges kimosni. Ha jó anyagú függönyt választunk, akkor élvezhetjük az automata mosógéppel mosás előnyeit: csak bedobjuk a függönyt a gépbe, beállítjuk a programkapcsolót 40 fokos kímélő mosásra, nem túl magas centrifugálásra, kiválasztjuk az előmosás funkciót, betöltjük a mosószert, és amíg megy a mosógép, megtisztítjuk az ablakot. Amikor megáll a mosógép, csak visszarakjuk a függönyt a karnisra és kész, kb. 2-3 óra alatt. Ha nem választunk ilyen jól, akkor sokkal több idő és energia szükséges mindehhez.

Kezdjük az anyagválasztásnál

Sajnos, minél jobb egy függönyanyag, annál drágább. A készen kapható függönyök csomagolásán rajta van minden információ a tisztítással kapcsolatban is, érdemes ezt alaposan tanulmányozni vásárlás előtt. Olyat válasszunk, ami mosható alacsony hőfokon, mert akkor kevésbé gyűrődik, és olyan is kapható, amit egyáltalán nem kell vasalni, vagy vasaláskönnyített anyagból készült.

Ha nem készre varrt függönyt vásárolunk, akkor is tájékozódjunk, mielőtt megvásároljuk a teljes mennyiséget. A méteráru boltokban kapható anyagoknak éppen úgy van termékcímkéje, csak nem az egyedileg levágott mennyiség mellé kapja meg minden vásárló, hanem a teljes tekercsnek van, amiről a kereskedő tájékozódik, és adja tovább nekünk a szükséges tudnivalókat. Mielőtt kiválasztunk egy anyagot, tudjuk meg a legfontosabbakat róla.

Anyagösszetétel: általában kevertszálasak a függönyanyagok. Ha nem is tudjuk, hogy melyik összetevő milyen tulajdonságokkal is rendelkezik pontosan, szükségünk lehet erre, amikor pl. függönyfehérítőt vagy más speciális mosószert akarunk használni.Méret- és formatartás: ugyan az anyagösszetételből következik a méret- és formatartása az anyagoknak, de ezeken túl a gyártástechnológia is meghatározza azt. A kevertszálak aránya miatt lehetnek különbözőségek a látszatra egyforma anyagoknál is. A mérettartás már a szükséges anyagmennyiség meghatározásánál is fontos, mert a magas pamuttartalommal gyártott anyagok kb. 10%-ot összemennek alacsony hőfokon mosva is. Ha nem mérettartó anyagot választunk, még varrás, varratás előtt mossuk ki, lehetőleg pontosan ugyanúgy, mint majd a készre varrt függönyünket fogjuk mosni. Sokszor azt tanácsolják a boltban, hogy elég kézmeleg vízben áztatni, de ennél biztonságosabb a „rendes” mosás. Ezután az ún. „beavatás” után, már nem fog jelentősen összemenni az anyag többet, de ha túl meleg vízben mossuk ki később valamilyen szennyeződés miatt, még valamennyit zsugorodhat.

Színtartás: a függönyanyagok esetében nagyon fontos, mert az ablakban amúgy is ki vannak téve a Nap fakító hatásának. Ha még mosás közben is halványulnak folyamatosan, hamar ki kell majd cserélni.

Egy- vagy kétoldalas anyag: sötétítő függönyhöz kétoldalas anyagra csak a fsz-i – esetleg 1. emeleti – lakásban, illetve a családi házban élőknek érdemes költeni, mert a felsőbb emeleteken úgysem látszik. Főleg, mert az utca felé kell lennie a fényáteresztő függönynek, ami tovább tompítja a sötétítő függöny mintáját. Azonban, ha sokáig szeretnénk megtartani egy függönyt, akkor jól jöhet, ha kétoldalas, mert amikor a Nap már túlságosan kifakította az egyik oldalt, átvarrva megfordíthatjuk a függönyt.

Vasalás: az anyagok vasalásának könnyítésére, vagy teljes elhagyhatóságára is léteznek gyártástechnológiák, érdemes olyan anyagot választani, amit nem kell vasalni. Sajnos nem minden anyagnál elegendő a függönymosási jótanács, hogy nedvesen rakjuk vissza a helyére, és majd „kilógja” magát. Sok anyagnál ez valóban elegendő, de ha magunk vásároltunk egy olyat, amire ez nem igaz, évekig vasalhatjuk a méretes anyagot, jelentősen meghosszabbítva és megnehezítve a mosást. Ha olyan helyen szeretnénk vásárolni, ahol nem tudnak egyértelmű információkat adni, vegyünk egy kisebb darabot a kiválasztott anyagból, mossuk ki, szárítsuk meg sima felületre fektetve. Ha száradás után, még napokkal is gyűrődés vonalakat látunk benne, sajnos igényli a vasalást. Vasaljuk át, tapasztaljuk meg, hogy könnyű-e kivasalni belőle a gyűrődés vonalakat. Ha a vasalásnál is makacskodnak a gyűrődések, jobban járunk, ha másik anyagot választunk.
Függönyalapanyagok rövidítései

CMD Modal

PAN Polyakryl

CUP Cupro

PES Polyester

CO Pamut

SE Selyem

WO Gyapjú

CV Viszkóz

LI Len

WV Virgin gyapjú

PA Polyamid

 

Az anyagválasztáson túl a függöny minta megválasztásának is megvannak a maga „jótanácsai”

– Általában berendezett lakáshoz választunk függönyt, ahol már adott a lakás színvilága. Igazodjunk ehhez, de választhatunk valamilyen semleges, pasztellszínt is a függönynek, így a lakás színvilágának változtatásakor a függönyt nem kell feltétlenül lecserélni.

– Kicsi lakásban kicsi ablakra ne vegyünk túl nagy mintájú függönyt, mert még kisebbnek fog látszani minden.

– Fordítva is igaz, nagyméretű lakásban, nagyméretű ablakra pedig nem illik az apró mintás függöny.

– Minél nagyobb a minta az anyagon, annál egyszerűbb legyen a ráncolás, mert nem fog érvényesülni a sok ránc miatt a minta.

– A függöny ne lógjon rá az ablak alatt lévő radiátora, és legalább 5-10 cm-rel lógjon lejjebb az ablak alján. Ha kevés a hely az ablak alja és a radiátor teteje között, felezzük azt meg, és érjen odáig a függöny. Amikor lemérjük, ne a karnisrúdtól mérjünk, vegyük figyelembe a karnison lévő karikák, csipeszek stb. méretét is.

– A ráncolt függönyök, ráncolás nélküli szélessége – amennyi anyagot kell vásárolni – 1,5- vagy 2-szerese az elfüggönyözendő résznek. A behúzószalagok is így vannak méretezve.

– A színes fényáteresztő függönyök nagyon meg tudják változtatni a szoba színét, sőt kissé sötétítik is azt. Csak világos lakásba vegyünk nem fehér fényáteresztő függönyt.

– Még a nagyon egyszerű függönyt is jól „feldobhatjuk” függönyelkötőkkel, függönydíszekkel. Teljesen meg tudjuk változtatni a lakás hangulatát ilyen kiegészítőkkel, anélkül, hogy új függönyt vennénk. Élhetünk ezekkel a lehetőséggel akár évszakonként, vagy csak az ünnepekor is.

Lapfüggöny, panelfüggöny

Minimál stílusú, modern függönytípus, akár fényáteresztő, akár sötétítő függöny lehet, és nagyon jól mutat térelválasztóként is. Az anyag kifeszítve van a lapfüggöny-sínre, panelfüggöny-sínre rögzítve, általában tépőzárral. A sín lehet 2, 3, 4 vagy 5 sínes, a sínek számától függ, hogy milyen szélességű lesz 1-1 része a függönynek. A lapok egymás mögött helyezkednek el, és oldalirányba – jobbra, balra vagy két oldalra – lehet mozgatni, széthúzni/összehúzni őket. A lapfüggöny alján elhelyezett súly is a feszességet biztosítja. A függönykocsik alapesetben egymásba kapcsolódnak, így egyik húzza a másikat, de szabadon, egymástól független mozgatás is lehetséges. Kézzel, elhúzópálcákkal vagy zsinórral lehet mozgatni.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faágak keretben

Az otthonát mindenki különféle dísztárgyakkal igyekszik a saját ízlése szerint egyedivé tenni. A fali képek is ezt a célt szolgálják. Van, aki egyedi műalkotásokat, mások különféle technikával...


Függő asztalok

Képes, ötletadó összeállításunkban aközös, hogyvalamennyi bútordarab fel van függesztve, vagy a mennyezetről lógó kötélzetre vagy valamilyen állványszerkezetről lelógatva. A bemutatott darabok...