Felöltöztetett ablakok

2013-04-30 13:56:50 | Módosítva: 2018-04-18 09:03:19

Egy lakásnak meghatározó esztétikai eleme a függöny. Barátságosabbá és otthonosabbá teszi a lakást egy jól kiválasztott darab, és ez fordítva is igaz; nyomasztóvá is tehet egy lakást egy csúnya, igénytelen függöny. Az esztétikai funkción túl a függönynek „feladata” is van.

Alapesetben kétféle függönyt választunk

Az utcáról való belátást meg kell akadályoznia, és a fényt is tompítania kell. Mielőtt kiválasztjuk a függönyt, alaposan mérlegeljünk, gondoljuk végig minden szempontot, mert nem olcsó egy teljes lakás függönyözése.

Fényáteresztőt (nylon függöny) és sötétítő függönyt. Ha van redőny vagy reluxa az ablakokon, és azokat rendszeresen használjuk is, a sötétítő függöny elhagyható, bár ekkor lemondunk a textil függöny díszítő funkciójáról is. Ez azonban a minimalista, letisztult stílusban berendezett lakásokhoz illik. Függöny-választásnál az anyagmennyiség meghatározásához az első, amit meg kell mérni, mindig az ablak magassága. Ezután a karnis hosszát is mérjük meg, és ennek másfél, kettő- vagy háromszorosa a szükséges mennyiség, a kiválasztott „magasságú” anyagból. A karnis 15-20 cm-rel legyen az ablak felett, és a függöny alja 15-20 cm-rel legyen lejjebb, mint az ablak. Szélességben oldalanként 10-10 cm-rel szélesebb legyen a karnis, mint az ablak, csak így biztosítható, hogy teljesen fedje azt a készre vart függöny. Egy alacsony szobát a mennyezetre erősített függönysín magasít.

A függöny szövetmintája, színe, felfüggesztésének és elhúzásának módja határozza meg, hogy másfél, kettő- vagy háromszoros a szükséges mennyiség. A sötétítő függönyből általában elég a másfélszeres mennyiség, főleg a nagymintás anyagokon, mert ha túl bőre varrt a függöny, egyszerűen nem fog látszani a minta. A fényáteresztő függönyökből általában kell a kétszeres mennyiség, hogy ne lehessen átlátni a kész függönyön. Háromszoros mennyiségűek általában a drapériák szoktak lenni. A sötétítő függönyök kiválasztásánál még körültekintőbbnek kell lennünk, mert alapvetően fontos a falak, a szőnyegek, a bútorkárpitok színe és stílusa. Fontos, hogy jól összehangoljuk ezeket. Az ún. lapfüggönyök nagyon divatosak, ezek nincsenek ráncolva. Általában 3-4 sínes karnison futnak, többféle színből állítható össze a „kollekció”, és egymástól függetlenül külön-külön is el lehet húzni.

A ráncolási mód is sokféle lehet: behúzó szalagos, bújtatós, füles, megkötős, lyukasztott. Behúzó-szalagok kaphatók a másfél, kettő- vagy háromszoros ráncoláshoz, fehér vagy áttetsző színben. A készen kapható függönyök fülesek vagy lyukasztottak, és a vitrázsfüggönyök a bújtatósok. A képeken is látszanak, hogy ezek a ráncolási módok is használhatók a legkülönfélébb anyagokhoz és karnisokhoz, ízlés kérdése, hogy melyiket választjuk. A függönyök többféle rolós változatban is készülhetnek, és itt sincs szabály, hogy a fényáteresztő vagy a sötétítő függöny-e a rolós. Az irodákban használatos szalagfüggönyök is divattá váltak a magánlakásokban. Ennek megfelelően színes, mintás, spagetti változatokat is lehet kapni, de nem a függöny szalonokban, hanem az árnyékolással foglalkozó szakcégeknél.

A nem szabályos alakú ablakok függönyözése gondot jelenthet, de a képeken erre is találhatunk kedvünkre valót. A sötétítő függönyök rendszerint mindkét oldalon mintásak, ez a földszinti lakások, a folyósóra nyíló ablakok és a családi házak ablakain előnyös, mert esztétikus látvány nyújtatnak kívülről is. A kétoldalas anyagok előnye még, hogy lehetőséget adnak arra, hogy megfordítva átvarrjuk a függönyt. Így megváltozott hangulatot teremthetünk újabb anyag vásárlása nélkül. Különleges formák alakíthatók ki függönyelkötőkkel. A variációk száma szinte végtelen, vásárolhatunk készen függönyelkötőket (fából, fémből, műanyagból vagy mágnesest), készíthetünk magunk vékony gumira fűzött gyöngyökkel, lehet a függöny anyagából megvarrva is. Kaphatók falra szerelhető akasztók is, amire a függönyelkötőt akasztjuk, vagy a nagyobb méretűek mögé magát a függönyt tesszük


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Reluxák

Az egyik legkedveltebb és leggyakrabban alkalmazott beltéri árnyékoló szerkezet. Egyszerűen kezelhető, lamelláinak szögbe állításával mindig az igények szerinti fényviszonyok teremthetők a...


Az energiafogyasztáson spóroljon, ne az ablakon!

Magyarország földrajzi fekvéséből adódóan aháztartások kiadásai közül a legjelentősebb afűtésszámla. Sokan vagyunk, akik hónapról hónapra fizetünk ki olyan összegeket a fűtésszámla részeként,...