Az ablak ruhája: Függöny

Módosítva: 2008-07-14 17:34:26

Előző számunkban már sok szó esett a függönyökről. Cikkünk első részében leírtakat most szeretnénk tovább gazdagítani a felfüggesztési és díszítési módok részletezésével. Nagyobb üzletekben ma már különböző függönyanyagok mellett megtalálhatók az azonos színvilágú és mintázatú bútorszövetek, tapéták is. Jó, ha a kiválasztott függönyre és a „kompozíciónk” egészére való tekintettel egyszerre vásároljuk meg azokat. Ha anyagunkhoz utólag „betoldást” választunk, vigyáznunk kell arra, hogy súlya, illetve esése egyezzen meg a már meglevő függönyével.

Bebútorozott lakásunk „felöltöztetésének” látványos mozzanata az ablakok dekorálása. E célra a legmegfelelőbbek a drapériák, amelyekkel számtalan dekoratív megoldást érhetünk el. A karnis-drapéria készülhet a fényáteresztő-, illetve a sötétítőfüggöny anyagából, különböző szabással, berakással, húzott megoldással. Rögzíthetjük tépőzárral, felszerelhető speciális merevítő szerkezettel, rátekerhetjük a függönyrúdra, de drapéria-horogra is rögzíthetjük. Beszegését végezhetjük szaténszalaggal (paszpóllal), a szélére kerülhet rojt, vagy díszesebb megoldásként paszomány is. A drapériák, színük és mintázatuk miatt erőteljes foltként jelennek meg a belső térben. Befolyásolják a szoba fényviszonyait, hangulatát, képesek egy jellegtelen berendezési tárgynak stílust kölcsönözni. Folytatásként térjünk rá arra, hogyan és mire erősítsük, rögzítsük, s miként díszítsük a függönyünket.

Függönytartók 

A karnisok általában fából, fémből vagy műanyagból készülnek. Teleszkópos változatban is kaphatók, hogy mindenfajta ablakméretnek megfeleljenek. A karnis külső felületét befestik, esetleg pácolják, boríthatják tapétával vagy kárpittal is. Fontos, hogy anyaga, színe és formája illeszkedjen az ablak és a függöny stílusához. Azt, hogy végül is rudat, karnist vagy sínt választunk, a berendezés egésze és az elérni kívánt hatás határozza meg. Mielőtt döntenénk, a szaküzletben (ahol mintadarabok is segítenek az eligazodásban) tájékozódjunk a lehetőségekről. Egyszerűbb megoldás, amikor az ablakhoz és ajtóhoz illeszkedő, illetve a függönnyel azonos anyaggal takart karnisok magát a függönyözést emelik ki. Ha valami még karakteresebbre vágyunk, válaszszunk sárgaréz rúdkarnist, amely már önmagában is meghatározó. Ez esetben figyelembe kell venni a kilincs és más fém kiegészítők anyagát és színét; a sárgaréz nehezen viseli el más fémek jelenlétét.
Igen dekoratív és romantikus hatású a falra szerelhető függönyrózsa: ez egy fémből hajlított váz, amelyre az anyag rózsaformában csavarható fel. A karnis rögzítésére használt távolságtartó-bilincs általában a karniséval megegyező színű és anyagú, de adott körülmények között el is térhet attól. Hajlított sínkarnis esetén egyetlen mozdulattal sötétíthetünk el szélesebb ablakfelületeket is.
Abban az esetben, ha az ablak túl közel van a mennyezethez, a függönysínt érdemes a plafonra felerősíteni. Íves ablakok, sarkos ablakmélyedések fölé hajlékony sínt, vagy hajlított rudat érdemes erősíteni. Egy súlyos drapériát csak erős fémsín bír el. Ha nincs elég helyünk az ablak és a mennyezet között a rúdkarnis számára, akkor fedett sínkarnist alkalmazzunk. Ne feledkezzünk meg a görgőkről sem, amelyekkel a sínen mozgathatjuk a függönyünket.

Szalagok

Függöny-összehúzó szalagok különböző, 1-6 cm közötti szélességben szerezhetők be. Fajtától függően készíthetünk velük különböző berakásokat, ráncolásokat. A függöny-öszszehúzó szalagon kiképzett hurkokba akasztva működik a függönyráncoló-villa vagy -horog. A redőzést a függöny felső részébe varrt, úgynevezett redőszalagokkal oldhatjuk meg. A különféle függönyfajtákhoz más-más redőzési mód illik. Egyes redőtípusok szorosabban ráncolják az anyagot, így ezekhez jóval több anyag szükséges. Karnis vagy drapéria alá kerülő függöny felső részét elég egyszerűen összehúznunk. Ezen kívül alkalmazhatunk díszesebb redőzéseket is, mint például a ceruza-berakás, tölcsérre fodrozás, keresztláncolás stb. A berakások készülhetnek akár házilag is, a függöny felső végéhez varrt szegőszalagok segítségével. A függöny fonákjának felső szélére varrt szegőszalagon múlik, hogy milyen méretű és alakú redők keletkeznek az anyagon.
A fényáteresztő-függönyre varrt szalagok segítségével akaszthatjuk fel az anyagot. A szalag alá zsinórt is fűzhetünk; varrhatunk rá hurkokat, és azokba bújtatható a rúd. Szebb lesz az esése, jobban sötétít és szigetel a függöny, ha alábéleljük. Szabadon maradó bélésnél a bélésanyaghoz speciális szegőszalagot kell varrnunk. A függönytartó kampók mind a bélés, mind a függöny szegőszalagjába belekapaszkodnak. Olyan függönysínek is vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a függöny és a bélés szegőszalagjához más és más kampót használjunk. A bélés-kampók külön erre a célra szolgáló, speciális görgőkön futnak. Egyszínű függönyünk alsó és belső szélére varrjunk az anyagétól elütő színű paszományt, vagy szegjük be, például bársonyszalaggal

Rojtok, bojtok, szegélyek 

A különböző rojtok, bojtok és más díszítések feldobják még a legunalmasabb függönyt is. Erőteljesen befolyásolja az ablakdíszítés stílusát a választott szegélyezés. Egy különleges rojt, a megfelelő szegélyezés életre kelti az anyagot, gazdagítja a gyapjú damasztot, határozottabbá tesz egy mintás textilt, vagy tompít egy sodrott pamutot. A szegélyek stílusától, színétől függően a függönyök erőteljesebbnek vagy lágyabbnak, elegánsabbnak vagy kevésbé ünnepélyesnek, modernebbnek vagy hagyományosabbnak tűnhetnek.
Ha még nem vagyunk biztosak abban, hogy szobánk képe, bútorozása miként fog alakulni, inkább óvatosan olyan szegélyt válasszunk, amely finoman, diszkréten egészíti ki függönyünket, nehogy később túl hangsúlyossá váljon. Üde és rusztikus hangulatot nyújt az a pomponokkal dekorált, kockás textil, amelyet rúdkarnisra a saját anyagából rávarrt fülekkel kötözhetünk, csomózhatunk föl. Ma már sokféle rojt, bojt, szegély kapható, amelyekkel kicsinosíthatjuk függönyünket. Ki-ki kedve szerint válogathat a kínálat sokaságából. A már meglevő függöny-fodrainkat is mutatósabbá tehetjük velük. Függönyünket eltérő színű zsinórral vagy rojttal szegélyezve tehetjük még izgalmasabbá.

Elkötők és függönyfogók 

A függönyelkötők nemcsak praktikusak, de esztétikai szerepük is lényeges. Csak nyugodtan engedjük szabadjára fantáziánkat, és készítsünk mi magunk is függönyelkötőt. Sajátkezű alkotásainkkal tehetjük igazán egyedivé ablakunk „ruháját”. Sokféle ötlettel előrukkolhatunk. Használjunk például selyemsálat, vagy díszítsünk kagylóval, fagyöngyökkel, esetleg kísérletezzünk anyagok keverésével (pl. nagykockásat kis kockással párosítsunk). Nagyon szépen alkalmazható függönyelkötő dekorálásra a papír, selyem vagy szárazvirág. Különleges alkalmakkor élő virágokkal, zöldekkel díszítsünk. Pamutanyagú függönyünket „feldobhatjuk” egy rusztikus, bojtos függönyelkötővel. Egy egyszerű len-függöny igazán szellemes felfüggesztéséhez, és esetleges, „derékban” történő elkötéséhez használjunk kenderkötelet. Egyszínű textilünkhöz alkalmazzunk színben harmonizáló, széles, mintás anyagot. Megkapóan díszíti majd a függönyt. Függönyfogó segítségével különleges hatást érhetünk el, dúsan redőzött, de kissé érdektelen függönyünknél. A függönyfogó-szalagok, zsinórok készítésénél ne takarékoskodjunk az anyaggal, mert egyébként szedett-vedett maradéknak fognak látszódni. A függönyfogónak kecsesen, lágyan kell összetartania a redőket. Ízlésünknek megfelelően a textil-összefogók helyett alkalmazhatjuk a kereskedelemben kapható fémkapcsokat és gombokat is. A függöny, illetve a szoba színeivel harmonizáló zsinórokat hurkoljuk a függönyredők köré, azután akasszuk a  kiválasztott magasságban felerősített kampóra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Mohácsi Erika


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Futó és talajtakaró növények

A futó, kúszó vagy terülő növényeket többféleképpen hasznosíthatjuk kertünkben. Alkalmasak lehetnek talajtakarásra, térelválasztásravagy eltakarandó részek fedésére.


Függönyök és textil-kiegészítők

A függönyök, melyek funkcionálisan belső árnyékolók, meghatározzák a helyiségek atmoszféráját, részben felületi nagyságuk, részben esztétikai, optikai hatásuk miatt. Rosszul megválasztott fazonnal,...