Függöny tisztítása

2018-06-20 09:05:21 | Módosítva: 2018-06-20 09:25:10

A függönyöket három-, de max. hathavonta ki kell mosni, hogy a lakásban szálló por ne tudjon mélyen a szálak közé beülni. Ez különösen fontos a hófehér és nagyon világos színű, fényáteresztő függönyök esetében. A függönymosást a háziasszonyok össze szokták kötni az ablakok megtisztításával, de együtt lássuk be nagyon sok munka egyszerre, semmi akadálya annak, hogy külön végezzük a két munkát.

A függönyöket csak akkor szedjük le a helyükről, amikor ki is mossuk. Távolítsunk el a függönyről mindent, ami nincs rávarrva (csipesz, rojt, összekötők stb.). Ha a karnisra rögzítés ringlis – vagy más karika van a függönyre varrva –, célszerű összekötni ezt a részt és egy mosózsákba zárni, mert a kemény fém vagy akár műanyag megsértheti a finom függönyszálakat mosás közben.


A függönyöket – mielőtt a mosógépbe rakjuk – lehetőleg rázzuk ki, vagy kis kefés fejjel porszívózzuk le. Ha erre nincs módunk, akkor mindenképpen áztassuk pár órát, mielőtt a mosógépbe rakjuk, vagy használjuk a mosógép áztató programját. Az áztatás alacsony hőmérsékleten fellazítja a szálakat, így majd a mosószeres víz, hatékonyabban tudja megtisztítani a függönyt. Az áztatáshoz nem kell drága vegyszereket használni, főleg, mert a fényáteresztő nylon függönyöket a fehérítő szerek – mint a flóraszept vagy a hipó – meg is sárgítja. Tehetünk pl. szódabikarbónát vagy sót az áztatóvízbe. Ne rakjunk túl keveset ezekből a vízbe, olyan mennyiségre van szükség, ami tökéletesen fel tud oldódni, és a víz kissé „homályos” lesz tőlük. Ha nagyon szürke az áztatóvíz, alaposan nyomkodjuk meg az anyagot, és cseréljük le a vizet, majd hagyjuk tovább ázni.


Ne zsúfoljuk tele a mosógépet, mert nagyon gyűrött lesz a függöny. Egy 5 kg ruha mosására alkalmas mosógépbe max. 10 nm-nyi függönyt mossunk egyszerre. Ez 3 db függöny, ha 150x150 cm-es körüli az ablakunk. Függönyt nem kell magas hőmérsékleten mosni (max. 40 fok), és lehetőleg kímélő finom mosószert használjunk. Lehet kapni kimondottan függöny mosásához is mosószert, de vigyázzunk az optikai fehérítőt tartalmazó mosószert, csak a fehér függönyhöz használjuk. Mindenképpen olvassuk el, hogy milyen függönyhöz gyártották a függönymosó-szert.


A gépi mosáshoz is adhatunk a mosószer mellé 1 dl ecetet, vagy egy tasak sütőport vagy szódabikarbónát. Ezek nemcsak fehérítik, hanem fertőtlenítik is a függönyt. Ha van intenzív öblítés funkció mosógépünkön, akkor használjuk, mert a finom szálak közül nehezen oldódik ki a mosószer, és nem lesz szép fehér az anyag. Ha nincs ilyen funkciónk, akkor azt is megtehetjük, hogy amikor lejárt a program, elindítunk egy csak öblítés és centrifugálást, és csak ezután tekintjük késznek a mosást.


Öblítő helyett használhatunk ecetet az utolsó öblítővízben is, ne féljünk nem lesz ecetszagú a függöny. Ha ragaszkodunk az öblítőhöz, akkor valamilyen kímélőt (sensitive) válasszunk.

A centrifugálást alacsony fordulatra állítsuk, mert túlságosan gyűrött lesz az anyag. A jobb minőségű anyagokat általában nem kell vasalni, mert ha kissé nedvesen rakjuk a helyére, „kilógja” magát. Azonban van olyan nylon függöny is, ami akkor is gyűrött marad, ha csurom vizesen rakjuk a karnisra, ezeknél nem lehet megúszni a vasalást.


A legrendesebb háziasszonyok a függönyráncoló-, függönybehúzó-szalagot minden mosás előtt kiengedik, és mosás után simára vasalják a teljes függönyt, majd vasalás után újra behúzzák a szalagot a megfelelő méretre. Így valóban kifogástalan lesz a tisztára mosott és kivasalt függöny. Azonban, ha jó minőségű anyagot választottunk, és a beráncolva mosott függönyt gondosan vasaljuk a ráncok körül, sok munkától megkíméljük magunkat, és a végeredmény miatt sem kell szégyenkeznünk.


Mosásjelző szimbólumok

Mind gépi, mind kézi mosásra alkalmas

Csak kézzel mosható

30 fokos kímélő mosás

Nem mosható, csak tisztítóban tisztítható

Fehérítő tartalmú mosószer nem használható

Kímélő, alacsony hőmérsékletű vasalás, rányomás nélkül

Kizárólag tisztítóba száraztisztítással tisztítható

Szárítógép használata tilos

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízkőmententesítés a háztartásban

Olcsó és hatékony megoldások léteznek vízkőmentesítésre, sokszor mégis a drága és nem környezetbarát szerekhez nyúlunk. Mi az a vízkő, hogyan védekezhetünk ellene? Ezekre a kérdésekre adunk választ.


Kávéfőző tisztítása, karbantartása

Kávéfőzőnk leginkább akkor mondja be az unalmast, amikor leginkább kívánunk egy frissítő vagy éppen felébresztő kávét. Olyankor – látszólag minden előzetes figyelmeztetés nélkül – csak zubog,...