Nem csak télen!

Hőszigetelő függöny

2013-03-20 10:16:38 | Módosítva: 2013-03-20 10:23:38

Ha szeretnénk elkerülni, hogy a bejárati ajtót kinyitva elárassza a lakásunkat a hideg levegő, vagy egyszerűen érzékenyek vagyunk a huzatra, a szélfogó-hőszigetelő függöny a megoldás.
A bejárati ajtók környéke, még a legkorszerűbb nyílászárók esetében is hűvösebb, mint a lakás többi része. Az ajtó nyitásával jelentős mennyiségű hő távozik a szabadba, ami veszteséget jelent. A fölösleges kiadást csökkenthetjük a bejárati ajtó köré, félkörívben karnisra szerelt vastag filc vagy posztó szélfogó függöny felfüggesztésével.Ha vannak olyan terek, amiket kevésbé használunk napközben, ott alacsonyabbra állíthatjuk a hőmérsékletet. Ezek hidegebbek lesznek, mint a lakás olyan részei, ahol általában tevékenykedni szoktunk, ezért ezt a két területet el kell választani egymástól. Ide is használhatjuk a hőszigetelő függönyt. A megfelelő típus kiválasztásánál az a legfontosabb, hogy elég hosszú és széles legyen, anyagát tekintve pedig vaskos, súlyos és inkább természetes alapú. Figyeljünk arra, hogy ne lógjon rá a radiátorra a függönyünk. A felhasználási körülmények meghatározzák, hogy milyen kivitelű függönyt választhatunk, van azonban néhány irányelv. Egy adott szélességű nyílászárónál a szélesség másfélszeresével kell számolnunk.

Anyagválaszték

A függönyök készülhetnek polár anyagból, posztóból, gyöngyvászonból vagy műbőrből is. A különböző anyagok kombinációja is lehetséges, ezek a kétrétegű függönyök, melyeket kérésre hőszigetelő anyaggal (vatelinnel) töltenek. Kétrétegű függönyt elsősorban bejárati ajtókhoz, garázsokba, térelválasztónak javasolt használni. Az egyes anyagok hőszigetelő képessége megközelítőleg azonos, azonban tömegük eltér, ezért mindig az adott függönyhöz kell a karnist választani. Általában 10-15 féle színből választhatunk, így nem lehet akadály egy különleges kérés sem. Érdemes egy helyszíni felmérést kérni valamelyik nagy forgalmazótól!

Hova javasolt?

Hőszigetelő függönyöket nem csak lakásban vagy egy családi házban használhatunk, hanem munkánk során, vállalkozásunkban is jó szolgálatot tehetnek. Gyakran alkalmazzák például uszodákban, ahol külső-belső medence van. Ezen kívül boltokban lévő hűtők, mélyhűtők nyílásainak szigetelésére is alkalmas. Ezzel megakadályozható, hogy a termék kivételekor elszökjön a hideg. A nagy igénybevételnek kitett hőszigetelő függöny egymás mellett elhelyezkedő, valamilyen hőtartó, hőszigetelő anyagból készült szalagokból áll.A hőszigetelés mértéke szabályozható a szalagok közötti átfedés növelésével vagy éppen az átfedés megszűntetésével, hogy átjárjon a levegő, a szellőzés biztosítása érdekében. A függönyöknek több fajtája létezik attól függően, milyen környezetben alkalmazzák. Az alap kivitel kb. -5 fokig használható, de vannak speciális PVC függönyök, melyek -40 fokig fagytűrők. A normál, sima szalagokon kívül, targoncaforgalom esetén a bordázattal erősített lamellákat szokták előnyben részesíteni, mert hosszútávon tovább karcmentesek, és ezáltal átláthatóak maradnak. Amennyiben speciális munkahelyről van szó, antisztatikus függönyt is választhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karnisok

Egy otthon függönyök nélkül, a függönyök pedig karnisok nélkül szinte elképzelhetetlenek. Ezek nélkül az ablakok, vagy akár a nagy felületű üveges ajtók - amelyek a helyiségekbe engedik a fényt, és...


Távvezérelt redőnyök és belső árnyékolók

A megfelelő lakókomforthoz a távvezérlések elterjedésével természetesen hozzá tartoznak azautomatikusan működő árnyékoló berendezések is. Emegoldásoknak különféle fokozatai vannak, amelyeknek...