Növeljük meg a tárolóteret

Rögzítők műhelyben, garázsban

A műhelyben, garázsban, kamrában, pincében sok olyan tárgyat tárolunk, amelyre csak időszakonként van szükségünk. Így aztán gyakorta az autónak már nem is jut hely a garázsban, mert amikor már a polcok megteltek, akkor egy-két dolog a földre kerül, és nincs megállás.

Egy lehetőségünk van; minden egyes négyzetcentimétert kihasználni, mégpedig nem a padlón, hanem az oldalfalakon és a mennyezeten. Ehhez speciális horgok, kampók, rögzítő, sőt emelőszerkezetek sora kapható, csak ki kell választanunk az adott tárgyakhoz - kerékpár, pótkerék, szörf, síléc, tetőbox, kerti szerszámok stb. - legmegfelelőbbeket.
A legegyszerűbb univerzális kampót egyetlen csavarral lehet felerősíteni a falba helyezett tiplihez. A kampós rész enyhén felfelé áll, így a rá akasztott létra, szánkó nem tud lecsúszni róla. Ha még egy kis plusz lecsúszás elleni biztonságot szeretnénk, akkor a teherkampót választhatjuk, aminek csúcsán egy gumi zárógomb található. Ez nem csak a ráakasztott tárgy lecsúszását gátolja, hanem véd a kemény acél anyag okozta sérüléstől is. Még mindig az előzőekhez hasonlóan egyetlen csavarral rögzíthetők a raktárkampók, amiknek viszont felhajtott vége biztonságosan megakadályozza a ráhelyezett tárgy lecsúszását. Erre érdemes helyezni a használaton kívüli tetőcsomagtartót, sílécet.
A kissé felhajlított végű univerzálkampón lóghat a feltekert locsolótömlő, de rá kerülhet a létra is. Ez a leghosszabb rögzítőkampó; 190 mm-re nyúlik ki. Hasonló kialakításban, felhajtott véggel, dupla, szuper hosszú változata is létezik. Az ilyen dupla villás megoldás a legpraktikusabb a kerti szerszámok felakasztásához, sőt egy villára akár több szerszám is felkerülhet, hiszen 250 mm-re is kinyúlhat a faltól.
A körkampó ennél jóval kisebb, de szintén nagyon jól használható; tömlő, háztartási gép vagy akár a pótkerék is ráakasztható. Sok apró tárgyat akaszthatunk az oldalfalra a kis színes multikampók segítségével. Ezek teherbírása sem kicsi (15 kg), csak arra van szükség, hogy a tárgyon legyen valami rögzítő fülecske. Ha pedig nincs, akkor huzalból érdemes hajlítani ilyet. Speciális kialakítású kampókat gyártanak kerékpárok oldalfalhoz-, illetve mennyezetre történő rögzítéséhez.
Ajánljuk még olvasóink figyelmébe azokat hevederes liftszerkezeteket, amik nem csak a mennyezetre történő rögzítésre alkalmasak, hanem arra is, hogy a tárgyat - pl. egy tetőboxot, vagy síléctartó boxot - felcsörlőzzük a gépkocsi tetejéről a garázs mennyezetéig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kötéstechnika

Mint a műszaki szakszavak jelentős része, a kötéstechnika is az első pillanatban túlságosan szakszónak, szakkifejezésnek tűnik. Pedig olyan fogalmat rejt, ami a leghétköznapibb életünkben is jelen...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...