Növeljük meg a tárolóteret

Rögzítők műhelyben, garázsban

A műhelyben, garázsban, kamrában, pincében sok olyan tárgyat tárolunk, amelyre csak időszakonként van szükségünk. Így aztán gyakorta az autónak már nem is jut hely a garázsban, mert amikor már a polcok megteltek, akkor egy-két dolog a földre kerül, és nincs megállás.

Egy lehetőségünk van; minden egyes négyzetcentimétert kihasználni, mégpedig nem a padlón, hanem az oldalfalakon és a mennyezeten. Ehhez speciális horgok, kampók, rögzítő, sőt emelőszerkezetek sora kapható, csak ki kell választanunk az adott tárgyakhoz - kerékpár, pótkerék, szörf, síléc, tetőbox, kerti szerszámok stb. - legmegfelelőbbeket.
A legegyszerűbb univerzális kampót egyetlen csavarral lehet felerősíteni a falba helyezett tiplihez. A kampós rész enyhén felfelé áll, így a rá akasztott létra, szánkó nem tud lecsúszni róla. Ha még egy kis plusz lecsúszás elleni biztonságot szeretnénk, akkor a teherkampót választhatjuk, aminek csúcsán egy gumi zárógomb található. Ez nem csak a ráakasztott tárgy lecsúszását gátolja, hanem véd a kemény acél anyag okozta sérüléstől is. Még mindig az előzőekhez hasonlóan egyetlen csavarral rögzíthetők a raktárkampók, amiknek viszont felhajtott vége biztonságosan megakadályozza a ráhelyezett tárgy lecsúszását. Erre érdemes helyezni a használaton kívüli tetőcsomagtartót, sílécet.
A kissé felhajlított végű univerzálkampón lóghat a feltekert locsolótömlő, de rá kerülhet a létra is. Ez a leghosszabb rögzítőkampó; 190 mm-re nyúlik ki. Hasonló kialakításban, felhajtott véggel, dupla, szuper hosszú változata is létezik. Az ilyen dupla villás megoldás a legpraktikusabb a kerti szerszámok felakasztásához, sőt egy villára akár több szerszám is felkerülhet, hiszen 250 mm-re is kinyúlhat a faltól.
A körkampó ennél jóval kisebb, de szintén nagyon jól használható; tömlő, háztartási gép vagy akár a pótkerék is ráakasztható. Sok apró tárgyat akaszthatunk az oldalfalra a kis színes multikampók segítségével. Ezek teherbírása sem kicsi (15 kg), csak arra van szükség, hogy a tárgyon legyen valami rögzítő fülecske. Ha pedig nincs, akkor huzalból érdemes hajlítani ilyet. Speciális kialakítású kampókat gyártanak kerékpárok oldalfalhoz-, illetve mennyezetre történő rögzítéséhez.
Ajánljuk még olvasóink figyelmébe azokat hevederes liftszerkezeteket, amik nem csak a mennyezetre történő rögzítésre alkalmasak, hanem arra is, hogy a tárgyat - pl. egy tetőboxot, vagy síléctartó boxot - felcsörlőzzük a gépkocsi tetejéről a garázs mennyezetéig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ponyvagarázsok

A szabad parkolókban álló autók számtalan veszélynek vannak kitéve, ám garázs híján mégis sokan tárolják autójukat „csillaggarázsban”. A garázs természetesen sokba kerül és sokan nem engedhetik meg...


Kertfelújítás állami támogatással

Az új családi otthonteremtési támogatások igazán széles körben biztosítanak lehetőséget a családok jólétének fokozására, a kedvezmények között pedig olyan is megtalálható, amelyet a kert...