Az asztalos munkák kötelező kellékei

2023-02-21 15:13:28 | Módosítva: 2023-02-22 10:58:31

Aki ma új bútort szeretne, nagy vonalakban két opció közül választhat. Az egyik lehetőség, hogy valamelyik nagykereskedésből vásárol tömeggyártott bútort, a másik, hogy felkeres egy prémium üzletet vagy asztalos mestert, és mélyen a zsebébe nyúl. Van azonban egy harmadik opció is: hogy mi magunk készítsünk el bútorokat a saját ízlésünk szerint. Mire lesz ehhez szükségünk?


Pár szó az otthoni asztalosságról

Jelen cikkünk azoknak íródott, akik gondolkodnak rajta, hogy asztalos munkába fogjanak otthon. Mit érdemes észben tartani?


  • Az asztalosság egy eszközigényes munka, a komolyabb bútordarabok elkészítéséhez sokféle szerszám szükséges. Emiatt nem a legolcsóbb hobbik egyike.
  • Bár az egyszerűbb bútorok elkészítése nem ördöngösség, a komolyabb munkákhoz többéves rutin szükséges. Aki tehát azt hiszi, hogy három hónap múlva intarziás cseresznyefa íróasztalt fog készíteni, jó eséllyel csalódni fog.
  • Nagyon fontos, hogy rendelkezzünk megfelelő térrel a munkához. Egy kellően nagy, száraz és szellőztethető helyiségre lesz szükségünk. A legideálisabb egy külön műhely, de egy nagyobb garázs vagy pince is szóba jöhet.
  • A munka során nagyon ügyelni kell a tisztaságra és a biztonságra. Igazán precízen dolgozni ugyanis csak egy átlátható, rendezett térben lehet. A biztonság fontosságát pedig sajnos jól illusztrálja a vicc, amelynek során az asztalos két kézzel kér a kocsmában négy sört.

 

Milyen szerszámra lesz szükségünk?

Az asztalossághoz számos szerszámra szükségünk lesz. Kezdjük a szerszámgépekkel! A nagyobb szerszámgépek közül kiemelendő egy komolyabb asztali fűrész. Egy precízebb vágásra képes körfűrész vagy gérvágó fűrész mindenképp kelleni fog. Csavarbehajtóra szintén szükséged lesz. A fúrógépek közül egy jó minőségű kézi fúrógép mindenképp kelleni fog, de adott esetben egy precíziós, meghatározott mélységű furatok készítésére alkalmas oszlopos fúrógép is jó szolgálatot tehet. Egy csiszológéppel pedig rengeteg időt spórolhatunk meg, ugyanis a kézi csiszolásra a világ összes ideje sem elég, ha nagyobb bútordarabon dolgozunk.

Vessünk egy pillantást a kéziszerszámokra is. Az alábbiakat mindenképpen szerezzük be:


  • kalapácsok
  • különféle fogók
  • gyaluk
  • vésők
  • ráspolyok
  • kézi fűrészek

De még mindig nem végeztünk. Szükségünk lesz még mérőeszközökre (mérőszalag, colstok, szögmérő, tolómérő), biztonsági felszerelésekre (védőszemüveg, munkavédelmi bakancs és kesztyű, maszk, munkaruha) és apróbb kiegészítőkre. Ez utóbbi kategóriába tartoznak az alábbiak: pár extra körfűrészlap, bitkészletek, különféle méretű szögek, csavarok, tartóedények stb.

Természetesen most csak a leglényegesebb dolgokra tértünk ki, mert minden barkácsolónak más igényei vannak. De ha a fenti eszközökkel rendelkezünk, már van egy jó kiindulási alapunk, amire bátran építkezhetünk.

 

Képek forrása: Freepik

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szélezetlen deszkák a lakásban

A faanyagok különleges szépségét az erezetrajzuk és a színük együttesen adják. Általában gyalult fűrészáruként keresettek, szélezetlen változataik inkább a kerítések anyagául szolgálnak. A...


Intelligens kéziszerszámok jönnek

Okostelefonon és számítógépen keresztül szabályozhatóak az ütvefúrók és csavarbehajtók, ésa felhőbe mentik az elhasználódásukra vonatkozó szervizadatokat. A Milwaukee® új technológiája megnöveli...