Gépesített kukták

Botmixerek

A nagy forgalmú éttermi konyhákban az előkészítő munkák egyszerűbbje a kukták feladata. Otthon viszont többnyire a "házi séf" végez minden műveletet, és a gyakori aprító, keverő, pépesítő munkákat gyakran mixerrel gyorsítja meg. A kukta szerepét így ez a karcsú kis gép tölti be a konyhában.

A motoros mixerek általában kétfélék. A kézi mixerek motorja általánosan vízszintes elhelyezésű és fogaskerék áttételen keresztül hajtják meg a különféle funkciójú függőleges keverőszárakat. Ezekből többnyire kettő csatlakoztatható a befogóhüvelyekbe, a gépet magát pedig munka közben felső íves fogantyúval lehet kellő pozícióban tartani. A botmixereknél viszont közvetlenül a motor tengelyére csatlakoztatható a keverőszár. A gép ezért formailag karcsú és jól kézben tartható, a keverőszár pedig általában egybe integrált a motorburkolattal. A keverőszár természetesen bajonettzárral rögzíthető. A korrekt csatlakoztatást az igényesebb készülékeken pl. koronafogas helyező-hüvelypár könnyít meg, amely garantálja, hogy a bordák teljes hosszban csatlakozzanak egymásba. A keverőszár bajonetzáras, rögzítettségét bepattanó és könnyen oldható rögzítőfészkek, vagy gombbal oldható patentzár garantálják. A keverőszárat minden használat után ki kell tisztítani, erre a mosogatógép is használható. A motoros egységet azonban óvni kell a víztől, csak kívülről tisztítható, bár még a kapcsoló gombja is általában vízmentes borítású.
Ezek rövid használatú készülékek, legfeljebb 10 percig megengedett a működtetésük. A kapcsoló nem reteszelhető, csak egyszerű nyomógomb. Fordulatszámuk magas, hogy az adott feladatokat ezen idő töredéke alatt is képesek elvégezni. A gyártmánytól függően 1, 2, vagy akár 3 munkafunkciót is elláthatnak. Az egyfunkciós készülékek pépesítésre, a több funkciós gépek pedig különféle kiegészítőkkel szeletelésre, habverésre is alkalmasak. E funkciók természetesen a háziasszonyok találékonyságának köszönhetően elég tágan értelmezhetők és ezért is olyan kedveltek körükben a botmixerek.
Bár rövid ideig használatosak, de bizony elég harsányak, zajuk akár a 89 dB-t is elérheti. Persze ennél vannak sokkal csendesebb készülékek is, amelyeknek a zajszintje csak 56 dB! A viszonylagosan magas zajszint a nagy fordulatszám következménye mivel a mixerek motorja rendszerint 8000-13000-et pörög. Általában az egyszerűbb készülékek egysebességűek, az igényesebb és több funkciós gépek viszont az alapfordulaton kívül turbó-, vagy több fokozatúak, a legkorszerűbbek fordulata pedig fokozatmentesen állítható.
Az igényes kivitelű mixerek nemcsak csendesek, de szinte rezgésmentesek. Ez a jól kiegyensúlyozott motornak és a jól megvezetett keverőszárnak köszönhető. A készülékek "erejére" a felvett teljesítményből következtethetünk. Ezt a csomagoláson feltüntetik, ám nem mindig jól észrevehetően. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a készülékek teljesítménye mindig elegendő a vele elvégezhető műveletekhez. A nagyobb teljesítményfelvételű gépek olyan feladatok ellátására is alkalmasak, mint pl. dagasztás, vagy jégaprítás, ezekre az egyfunkciós mixerek nem is használhatók.
A rúd-, vagy botmixerek általában hálózati áramhoz kötöttek. Ez még nem lenne olyan nagy baj, viszont az már korlátozza a használatukat, hogy max. 1,5 m hosszú - igaz, hogy a szabványnak megfelelő - a "pórázuk". Ez akkor kellemetlen, ha a munkaterülettől távolabb van dugaszoló ajzat. Ezen az új generációs, akkus mixerek változtattak. A korszerű lithium-ion akkuk így a konyhában is teret nyertek, mégpedig elsőnek a botmixereknél. Előnyei közismertek; megszünteti a készülék konektorhoz kötöttségét, és mivel az akku használat után azonnal - negatív utóhatások nélkül - tölthető, a készülék bármikor teljesen feltöltötten fogható újból munkára. A töltőegység természetesen külön egység. Az akku töltöttségének ellenőrzését a mixeren LED-es kijelző könnyíti meg.
Szót érdemelnek még a keverőszárak és az egyéb tartozékok. A legtöbb mixeren a levehető keverőszár hőálló műanyagból készült, és mosogatógépben is tisztítható. Ezt egyébként minden használat után mielőbb célszerű elvégezni, mert a rászáradt anyagokat már csak nehezen lehet utólag eltávolítani. A műanyag helyett az újabb készülékeken már rozsdamentes anyagból készülnek a keverőszárak, amelyek a műanyagoknál higiénikusabbak, könnyebben is tisztíthatók, és gusztusosabbak is. A forgó kést védő harangburkolat olyan kialakítású, hogy az edények teflonbevonatát sem sértik fel. Léteznek speciálisan kialakított, több késsel ellátott szárak is, amelyek érthetően sokkal hatékonyabbak a hagyományos kialakításúaknál.
A keverőszáron kívül a több funkciós mixerekhez különféle keverőedények, és fedéllel zárható szeletelő, daraboló kiegészítők tartoznak. Ezeket a keverőszárhoz hasonlóan kell a kinyúló tengelyvégre csatlakoztatni. Ezekkel a legkülönfélébb anyagokat lehet az igény szerinti finomságúra aprítani. Ezt a célra speciálisan kialakított kések, vagy késes tárcsa végzi el. Habverő azonban nem mindegyik gyártmányhoz van. Ezért a lehetséges műveleti igények alapos átgondolása után célszerű a mixer típusát, és annak adottságait számba véve kiválasztani magát a készüléket. Az olyan adottságok, mint pl. a lágy, csúszásmentes burkolat, a biztonsági kapcsoló, keverőszár reteszoldó gomb is fontos lehet, ám a többfunkciós mixerek mellett célszerű dönteni. A falra szerelhető tartókeret inkább a kényelmünket szolgálja, de nem befolyásolja jelentősen a készülék használatát, az áruk viszont annál inkább, s ez bizony a korszerű, több funkciós mixereknél túl haladhatja a 20000 forintos határt is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: botmixer, mixer, főzés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis házi „konzervüzem”

A nyári-őszi gyümölcsök, zöldségek számos módon tartósíthatók annak érdekében, hogy télen és tavasszal, amikor nem érik semmi, akkor is élvezhessük az előző évi termések ízét. A befőttek,...


Befőzőautomata

A befőzőautomata segítségével a régi, akár nagymamáink receptjei is elkészíthetők, ráadásul a saját ízesítésünk szerint használhatjuk. Csak a hozzávalókat kell az üvegbe helyezni, akár...