A motoros mixerek
általában kétfélék. A kézi mixerek motorja általánosan vízszintes elhelyezésű
és fogaskerék áttételen keresztül hajtják meg a különféle funkciójú függőleges
keverőszárakat. Ezekből többnyire kettő csatlakoztatható a befogóhüvelyekbe,
a gépet magát pedig munka közben felső íves fogantyúval lehet kellő pozícióban
tartani. A botmixereknél viszont közvetlenül a motor tengelyére csatlakoztatható
a keverőszár. A gép ezért formailag karcsú és jól kézben tartható, a keverőszár
pedig általában egybe integrált a motorburkolattal. A keverőszár természetesen
bajonettzárral rögzíthető. A korrekt csatlakoztatást az igényesebb készülékeken
pl. koronafogas helyező-hüvelypár könnyít meg, amely garantálja, hogy a bordák
teljes hosszban csatlakozzanak egymásba. A keverőszár bajonetzáras, rögzítettségét
bepattanó és könnyen oldható rögzítőfészkek, vagy gombbal oldható patentzár
garantálják. A keverőszárat minden használat után ki kell tisztítani, erre
a mosogatógép is használható. A motoros egységet azonban óvni kell a víztől,
csak kívülről tisztítható, bár még a kapcsoló gombja is általában vízmentes
borítású.
Ezek rövid használatú készülékek, legfeljebb 10 percig megengedett a működtetésük.
A kapcsoló nem reteszelhető, csak egyszerű nyomógomb. Fordulatszámuk magas,
hogy az adott feladatokat ezen idő töredéke alatt is képesek elvégezni. A gyártmánytól
függően 1, 2, vagy akár 3 munkafunkciót is elláthatnak. Az egyfunkciós készülékek
pépesítésre, a több funkciós gépek pedig különféle kiegészítőkkel szeletelésre,
habverésre is alkalmasak. E funkciók természetesen a háziasszonyok találékonyságának
köszönhetően elég tágan értelmezhetők és ezért is olyan kedveltek körükben
a botmixerek.
Bár rövid ideig használatosak, de bizony elég harsányak, zajuk akár a 89 dB-t
is elérheti. Persze ennél vannak sokkal csendesebb készülékek is, amelyeknek
a zajszintje csak 56 dB! A viszonylagosan magas zajszint a nagy fordulatszám
következménye mivel a mixerek motorja rendszerint 8000-13000-et pörög. Általában
az egyszerűbb készülékek egysebességűek, az igényesebb és több funkciós gépek
viszont az alapfordulaton kívül turbó-, vagy több fokozatúak, a legkorszerűbbek
fordulata pedig fokozatmentesen állítható.
Az igényes kivitelű mixerek nemcsak csendesek, de szinte rezgésmentesek. Ez
a jól kiegyensúlyozott motornak és a jól megvezetett keverőszárnak köszönhető.
A készülékek "erejére" a felvett teljesítményből következtethetünk.
Ezt a csomagoláson feltüntetik, ám nem mindig jól észrevehetően. Abban azonban
biztosak lehetünk, hogy a készülékek teljesítménye mindig elegendő a vele elvégezhető
műveletekhez. A nagyobb teljesítményfelvételű gépek olyan feladatok ellátására
is alkalmasak, mint pl. dagasztás, vagy jégaprítás, ezekre az egyfunkciós mixerek
nem is használhatók.
A rúd-, vagy botmixerek általában hálózati áramhoz kötöttek. Ez még nem lenne
olyan nagy baj, viszont az már korlátozza a használatukat, hogy max. 1,5 m
hosszú - igaz, hogy a szabványnak megfelelő - a "pórázuk". Ez akkor
kellemetlen, ha a munkaterülettől távolabb van dugaszoló ajzat. Ezen az új
generációs, akkus mixerek változtattak. A korszerű lithium-ion akkuk így a
konyhában is teret nyertek, mégpedig elsőnek a botmixereknél. Előnyei közismertek;
megszünteti a készülék konektorhoz kötöttségét, és mivel az akku használat
után azonnal - negatív utóhatások nélkül - tölthető, a készülék bármikor teljesen
feltöltötten fogható újból munkára. A töltőegység természetesen külön egység.
Az akku töltöttségének ellenőrzését a mixeren LED-es kijelző könnyíti meg.
Szót érdemelnek még a keverőszárak és az egyéb tartozékok. A legtöbb mixeren
a levehető keverőszár hőálló műanyagból készült, és mosogatógépben is tisztítható.
Ezt egyébként minden használat után mielőbb célszerű elvégezni, mert a rászáradt
anyagokat már csak nehezen lehet utólag eltávolítani. A műanyag helyett az
újabb készülékeken már rozsdamentes anyagból készülnek a keverőszárak, amelyek
a műanyagoknál higiénikusabbak, könnyebben is tisztíthatók, és gusztusosabbak
is. A forgó kést védő harangburkolat olyan kialakítású, hogy az edények teflonbevonatát
sem sértik fel. Léteznek speciálisan kialakított, több késsel ellátott szárak
is, amelyek érthetően sokkal hatékonyabbak a hagyományos kialakításúaknál.
A keverőszáron kívül a több funkciós mixerekhez különféle keverőedények, és
fedéllel zárható szeletelő, daraboló kiegészítők tartoznak. Ezeket a keverőszárhoz
hasonlóan kell a kinyúló tengelyvégre csatlakoztatni. Ezekkel a legkülönfélébb
anyagokat lehet az igény szerinti finomságúra aprítani. Ezt a célra speciálisan
kialakított kések, vagy késes tárcsa végzi el. Habverő azonban nem mindegyik
gyártmányhoz van. Ezért a lehetséges műveleti igények alapos átgondolása után
célszerű a mixer típusát, és annak adottságait számba véve kiválasztani magát
a készüléket. Az olyan adottságok, mint pl. a lágy, csúszásmentes burkolat,
a biztonsági kapcsoló, keverőszár reteszoldó gomb is fontos lehet, ám a többfunkciós
mixerek mellett célszerű dönteni. A falra szerelhető tartókeret inkább a kényelmünket
szolgálja, de nem befolyásolja jelentősen a készülék használatát, az áruk viszont
annál inkább, s ez bizony a korszerű, több funkciós mixereknél túl haladhatja
a 20000 forintos határt is.
Gépesített kukták
Botmixerek
A nagy forgalmú éttermi konyhákban az előkészítő munkák egyszerűbbje a kukták feladata. Otthon viszont többnyire a "házi séf" végez minden műveletet, és a gyakori aprító, keverő, pépesítő munkákat gyakran mixerrel gyorsítja meg. A kukta szerepét így ez a karcsú kis gép tölti be a konyhában.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.
Karácsonyi sütés-főzés
Kakaót nyomokban sem tartalmazó szaloncukrok, ehetetlen és romlott ételek, lejárt szavatosságú termékek, megtévesztő címkézés, élelmiszerbotrányok: a Karácsony nem csak az örömről, a családi...
Burgonya
A burgonyát keményítőben gazdag gumójáért termesztik világszerte. Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába a XVI. Század elején került. A 16-17....