Egészségünk érdekében

Hidromasszázs

Az utóbbi években divatossá vált wellness fogalmát az egészséges életmód és a jó közérzet kifejezések írják körül legpontosabban. Számos berendezés és szolgáltatás közül választhat az, aki kényeztetni szeretné testét-lelkét. Az otthoni lehetőségek közül az egyik ilyen a hidromasszázs, melyről a legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze írásunkban.

A hidromasszázs nem más, mint a víz és a levegő megfelelő összhangjával elért vérkeringést fokozó masszázs. Feszített munkatempó, idegesség, stressz, állandó kihívások és megmérettetések jellemzik a mai kor emberét. A wellness/hidromasszázs ezeknek a negatív hatásoknak az ellensúlyozására szolgál, amely magában foglalja a fürdőzés örömét is. Mozgásszegény életmódunk, helytelen táplálkozásunk keringési (szív- és érrendszeri, nyirokrendszeri) problémák kialakulásához vezet. A termálvizes fürdőkúra, a masszázs külön-külön is jótékonyan hat a szervezetre. Megfelelő hőmérsékletű (36-37 °C-os) fürdővízbe merülve testünk hőmérséklete megemelkedik, vérkeringésünk felgyorsul, vérnyomásunk csökken. A sejtek által szállított oxigén és tápanyag akár a többszörösére nőhet. Bőrünk pórusai kitágulnak, a szövetek ellazulnak, s a növekvő vízveszteség által távoznak a pangó káros anyagok. Nap mint nap nem juthatunk el a híres fürdőhelyekre és a masszőrhöz sem. A modern technika azonban otthonunkba hozza e lehetőségeket.

A hidromasszás élettani hatásai

Az említett hatásokat fokozottan és irányítottan növelik meg a helyesen kialakított hidromasszázs-kádak, zuhanyfülkék. A hidromasszázs fürdő lényege, hogy a fúvókákon érkező víz- vagy levegősugár, illetve ezek kombinációja váltakozó erősségű örvénylést kelt a testet körülölelő víztömegben. Az örvénylő vízsugár és a buborékok masszírozó, izgató hatást gyakorolnak a bőrre. A masszázskabinban a megfelelő átmérőjű fúvókákból előtörő, váltakozó hőmérsékletű és nyomású vízsugarak közvetlenül érik a bőrt.
A hidromasszázs jótékonyan hat a mozgásszervi, a reumatikus, valamint a szív- és érrendszeri valamint emésztőrendszeri panaszokra, enyhíti a vérkeringési gondokat, segít megelőzni a visszerek kialakulását. Tisztítja, felüdíti a testet. Nyugtatja, ellazítja idegrendszerünket is. A vízsugarak folyamatos, ismétlődő lüktetésétől megélénkülő vérkeringés kitisztítja a bőrből a lerakódott méreganyagokat, a bőr fényessé, feszessé válik. A nyomásváltakozás serkenti a nyirokkeringést, ami erősíti az immunrendszert és a cellulitisz kialakulásának megelőzésében is hasznos. Sokan szenvednek ízületi és csontfájdalmaktól, gerincpanaszoktól. A hidromasszázs bizonyítottan csillapítja a fájdalmat, ami részint a vízsugarak akupresszúrás hatásának, másrészt a relaxáció következtében a szervezetünkben felszabaduló boldogsághormonoknak (endorfinok) tulajdonítható.
Szakemberek szerint a masszázskádban eltölthető optimális idő alkalmanként 15-20 perc, egészséges személy számára megengedett 30 perc is. Anyagcserezavarokkal, cukorbajjal, krónikus bőrbetegségekkel küszködőknek nem ajánlatos túllépni a 20 percet! Különben is a rendszerességen van a hangsúly: napi 15 perc az egészség karbantartására többet ér, mint hetente-kéthetente fél óra.

Levegőmasszázs

A hidromasszázs-berendezések másik fajtája a levegőmasszázs. Működése alapvetően eltér a levegővel dúsított vízsugármasszázstól, mert a víz beszívása és visszafecskendezése (keringetése) helyett tiszta, előmelegített levegőt préselnek be a kádfenéken, valamint a háttámlán elhelyezett fúvókákon. Meghatározó különbség a koncentrált vízsugár helyett használt, rendkívül összetett hatású, kellemes, szórt buborékmasszázs. A masszázs intenzitása nem a vízáram erősségében jelentkezik, hanem közvetve, a fokozott levegőbuborék-mennyiségben. A masszázshatás a teljes bőrfelületre ható felhajtóerő révén keletkezik, kíméletesen, de nagy erővel mozgatja meg a bőr hajszálereit.
A levegőmasszázs nem vetélytársa a vízsugármasszázsnak. Mindkettőnek megvan a saját előnye: a vízmasszázs inkább frissítő, a levegőmasszázs lazító. Legkedvezőbb a vegyes rendszerű hidromaszszázs-berendezés, amely használója pillanatnyi igénye szerint működtethető, esetleg kombinálva alkalmazható. A legkifinomultabb szolgáltatást a két technika elektronikusan, zónamasszázzsal programvezérelt, terápiás célokra is használható kombinációja nyújtja. Mindez persze nem pótolja, hanem csak kiegészíti a sportos életmódot, az egészséges táplálkozást, pihenést.

Hidromasszázs zuhanyfülkék

A zuhanyfülke felszerelése a legegyszerűbb módja a helytakarékosságnak. Ezek a fülkék kevesebb helyet foglalnak el, hiszen létezik már 70x70 cm alapterületű is. A hidromasszázs tekintetében is más lehetősége illetve szolgáltatása van egy zuhanyfülkés megoldásnak. Miután a felhasználó álló helyzetben van a fülkében, így természetesen más a masszázs hatása is. A sugarak itt közel merőlegesen érik a testet, így szúró jellegűek. Ez a fajta masszázs inkább frissítő hatású. A befúvók természetesen ebben az esetben is állíthatók a felhasználó igénye szerint, de határok között.
Nem lenne viszont igazán teljes a zuhanyfülke, ha nem nyújtana más jellegű szolgáltatásokat, mint a kád. Miután a fülke zárt, kézenfekvő, hogy gőzfürdő kialakítására is alkalmas. Sőt a gőzbe illóolajok is vegyíthetők, amit az olajtartályba előre betöltött illóolajból szolgáltat. Típustól függően választhatunk zuhatagfürdőt is, mellyel a vízesések alatti fürdőzés élményét varázsolhatjuk fürdőszobánkba.
Látható, hogy a zuhanyfülkés megoldás sem jelent lemondást, sőt további funkciók elérését teszi lehetővé: különböző zuhanyfunkcióktól kezdve, a törökfürdőn át a beépített rádióig és telefonig. Található a kádak között olyan típus is, melyre zuhanyfülke is szerelhető. Alapvetően ezek a berendezések is hasonlóképpen kezelhetőek, mint a kádak. A zuhanytérben elhelyezett vízhatlan kezelővel választható ki a kívánt funkció, amelynek beállítását LCD kijelző jelzi vissza a felhasználó számára.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Lényeges a különbség az egyedi kádak és a többszemélyes medencék között, mert a terápiás hatás szempontjából és anatómiai szempontból a medencék nem mindenben tudnak alkalmazkodni ezen követelményekhez, viszont cserébe a társas együttlét örömét kínálják. Alapkövetelmény a víz- és levegőbuborék-fúvókák jó elhelyezése, hogy testünket sohase érje merőlegesen a vízsugár. Az orvoscsoportok által anatómiailag kikísérletezett kádak általában öt-hat, pontosan meghatározott helyű fúvókával kerülnek forgalomba. Általában két vízsugár érkezik a talphoz, kettő a csípőhöz és egy a gerinchez, deréktájon.
Nem ajánlott, hogy a vásárló döntse el, hová kér szelepeket. A vérkeringéssel ellentétes irányú masszírozásnak akár káros élettani hatásai is lehetnek, s a testre merőlegesen érkező vízsugár sem egészséges. A tökéletes hidromasszázskád sokkal több, mint egy fúvókákkal felszerelt szokványos fürdőkád, amelyben kering, pezseg a víz. A hatékony masszázskád kellően mély, a kényelmesen ellazult testet több ponton jól megtámasztja, és a fúvókák számára a testhez anatómiailag illeszkedő, megfelelően irányítható és a testfelületet optimálisan elérő elhelyezést tesz lehetővé.

Telepítés

A telepítés szempontjából az első fontos döntés a hidromasszázs berendezés elhelyezése. Az elhelyezkedésnél biztosítani kell, hogy az összes szükséges műszaki berendezés elérhető legyen. Amennyiben pl. a kád nem mozdítható, akkor olyan szerelőnyílásokat kell készíteni, amiken keresztül ez a feltétel maradéktalanul teljesül. A falhoz való elhelyezésnél biztosítani szükséges a fal és a berendezés közötti szigetelést, hogy a víz ne folyhasson a berendezés mögé. Ne feledjük, hogy a hidromasszázs készülék működés közben enyhe rezgő mozgást végez, így a ragasztott vízvető használata nem ajánlott!
A helyiség aljzata mindenképpen sík, vízzáró és pormentes legyen. A kádak előlapjának szakszerű le- és felszereléséhez legalább 50 cm szabad helyet kell, hagyjunk. Minden berendezés rendelkezik ún. elhelyezési rajzzal, amely megadja a víz- és csatorna (lefolyó) bekötési helyeit a kád méretrajzához viszonyítva. A kiállásokat minden esetben ezek szerint a méretek szerint kell elkészíteni. Amennyiben a csaptelepet a kádra szerelik, mindenképpen szakember készítse el a megfelelő furatot. A lefolyó készíthető flexibilis bekötéssel is, ennek előnye az, hogy a kád mozgatható a csatlakozás megbontása nélkül (természetesen, ha a csaptelep a falon van, vagy az is flexibilisen van bekötve a kádon).
A villamos feszültség és teljesítmény igényét a berendezés dokumentációjában megadják. Ennek megfelelően szakember elkészítheti a villamos kiállást. Az előírások szerint a bekötésnek leválasztó kapcsolón és áram-védő kapcsolón keresztül kell megtörténnie. Természetesen a vonatkozó szabványokat és a biztonsági előírásokat minden esetben be kell tartani. A megfelelő kiállások elkészítése után a gyártó/forgalmazó szakemberei üzembe helyezik a rendszert, és érintésvédelmi jegyzőkönyvet vesznek fel. Ez a jegyzőkönyv tanúsítja, hogy az elvégzett érintésvédelmi mérések igazolták a beépített biztonsági berendezések helyes működését, a rendszer érintésvédelmi megfelelőségét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kád vagy zuhany?

Elsőre antagonisztikus ellentétnek gondolnánk. Ráadásul mindkét megoldásnak vannak eltántoríthatatlan hívei. Egy használt lakás megvásárlása után a fürdőszoba az első helyiség (a konyha a...


Válasszunk mindig idénygyümölcsöt

Ha nem csak az íz kedvéért, hanem egészséges voltuk miatt is fogyasztjuk őket, akkor nem árt tudni, melyik, mire jó leginkább. Az idénygyümölcsöket és zöldségeket részesítsük előnyben, hiszen egy...