Egészségünk érdekében

Hidromasszázs

Az utóbbi években divatossá vált wellness fogalmát az egészséges életmód és a jó közérzet kifejezések írják körül legpontosabban. Számos berendezés és szolgáltatás közül választhat az, aki kényeztetni szeretné testét-lelkét. Az otthoni lehetőségek közül az egyik ilyen a hidromasszázs, melyről a legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze írásunkban.

A hidromasszázs nem más, mint a víz és a levegő megfelelő összhangjával elért vérkeringést fokozó masszázs. Feszített munkatempó, idegesség, stressz, állandó kihívások és megmérettetések jellemzik a mai kor emberét. A wellness/hidromasszázs ezeknek a negatív hatásoknak az ellensúlyozására szolgál, amely magában foglalja a fürdőzés örömét is. Mozgásszegény életmódunk, helytelen táplálkozásunk keringési (szív- és érrendszeri, nyirokrendszeri) problémák kialakulásához vezet. A termálvizes fürdőkúra, a masszázs külön-külön is jótékonyan hat a szervezetre. Megfelelő hőmérsékletű (36-37 °C-os) fürdővízbe merülve testünk hőmérséklete megemelkedik, vérkeringésünk felgyorsul, vérnyomásunk csökken. A sejtek által szállított oxigén és tápanyag akár a többszörösére nőhet. Bőrünk pórusai kitágulnak, a szövetek ellazulnak, s a növekvő vízveszteség által távoznak a pangó káros anyagok. Nap mint nap nem juthatunk el a híres fürdőhelyekre és a masszőrhöz sem. A modern technika azonban otthonunkba hozza e lehetőségeket.

A hidromasszás élettani hatásai

Az említett hatásokat fokozottan és irányítottan növelik meg a helyesen kialakított hidromasszázs-kádak, zuhanyfülkék. A hidromasszázs fürdő lényege, hogy a fúvókákon érkező víz- vagy levegősugár, illetve ezek kombinációja váltakozó erősségű örvénylést kelt a testet körülölelő víztömegben. Az örvénylő vízsugár és a buborékok masszírozó, izgató hatást gyakorolnak a bőrre. A masszázskabinban a megfelelő átmérőjű fúvókákból előtörő, váltakozó hőmérsékletű és nyomású vízsugarak közvetlenül érik a bőrt.
A hidromasszázs jótékonyan hat a mozgásszervi, a reumatikus, valamint a szív- és érrendszeri valamint emésztőrendszeri panaszokra, enyhíti a vérkeringési gondokat, segít megelőzni a visszerek kialakulását. Tisztítja, felüdíti a testet. Nyugtatja, ellazítja idegrendszerünket is. A vízsugarak folyamatos, ismétlődő lüktetésétől megélénkülő vérkeringés kitisztítja a bőrből a lerakódott méreganyagokat, a bőr fényessé, feszessé válik. A nyomásváltakozás serkenti a nyirokkeringést, ami erősíti az immunrendszert és a cellulitisz kialakulásának megelőzésében is hasznos. Sokan szenvednek ízületi és csontfájdalmaktól, gerincpanaszoktól. A hidromasszázs bizonyítottan csillapítja a fájdalmat, ami részint a vízsugarak akupresszúrás hatásának, másrészt a relaxáció következtében a szervezetünkben felszabaduló boldogsághormonoknak (endorfinok) tulajdonítható.
Szakemberek szerint a masszázskádban eltölthető optimális idő alkalmanként 15-20 perc, egészséges személy számára megengedett 30 perc is. Anyagcserezavarokkal, cukorbajjal, krónikus bőrbetegségekkel küszködőknek nem ajánlatos túllépni a 20 percet! Különben is a rendszerességen van a hangsúly: napi 15 perc az egészség karbantartására többet ér, mint hetente-kéthetente fél óra.

Levegőmasszázs

A hidromasszázs-berendezések másik fajtája a levegőmasszázs. Működése alapvetően eltér a levegővel dúsított vízsugármasszázstól, mert a víz beszívása és visszafecskendezése (keringetése) helyett tiszta, előmelegített levegőt préselnek be a kádfenéken, valamint a háttámlán elhelyezett fúvókákon. Meghatározó különbség a koncentrált vízsugár helyett használt, rendkívül összetett hatású, kellemes, szórt buborékmasszázs. A masszázs intenzitása nem a vízáram erősségében jelentkezik, hanem közvetve, a fokozott levegőbuborék-mennyiségben. A masszázshatás a teljes bőrfelületre ható felhajtóerő révén keletkezik, kíméletesen, de nagy erővel mozgatja meg a bőr hajszálereit.
A levegőmasszázs nem vetélytársa a vízsugármasszázsnak. Mindkettőnek megvan a saját előnye: a vízmasszázs inkább frissítő, a levegőmasszázs lazító. Legkedvezőbb a vegyes rendszerű hidromaszszázs-berendezés, amely használója pillanatnyi igénye szerint működtethető, esetleg kombinálva alkalmazható. A legkifinomultabb szolgáltatást a két technika elektronikusan, zónamasszázzsal programvezérelt, terápiás célokra is használható kombinációja nyújtja. Mindez persze nem pótolja, hanem csak kiegészíti a sportos életmódot, az egészséges táplálkozást, pihenést.

Hidromasszázs zuhanyfülkék

A zuhanyfülke felszerelése a legegyszerűbb módja a helytakarékosságnak. Ezek a fülkék kevesebb helyet foglalnak el, hiszen létezik már 70x70 cm alapterületű is. A hidromasszázs tekintetében is más lehetősége illetve szolgáltatása van egy zuhanyfülkés megoldásnak. Miután a felhasználó álló helyzetben van a fülkében, így természetesen más a masszázs hatása is. A sugarak itt közel merőlegesen érik a testet, így szúró jellegűek. Ez a fajta masszázs inkább frissítő hatású. A befúvók természetesen ebben az esetben is állíthatók a felhasználó igénye szerint, de határok között.
Nem lenne viszont igazán teljes a zuhanyfülke, ha nem nyújtana más jellegű szolgáltatásokat, mint a kád. Miután a fülke zárt, kézenfekvő, hogy gőzfürdő kialakítására is alkalmas. Sőt a gőzbe illóolajok is vegyíthetők, amit az olajtartályba előre betöltött illóolajból szolgáltat. Típustól függően választhatunk zuhatagfürdőt is, mellyel a vízesések alatti fürdőzés élményét varázsolhatjuk fürdőszobánkba.
Látható, hogy a zuhanyfülkés megoldás sem jelent lemondást, sőt további funkciók elérését teszi lehetővé: különböző zuhanyfunkcióktól kezdve, a törökfürdőn át a beépített rádióig és telefonig. Található a kádak között olyan típus is, melyre zuhanyfülke is szerelhető. Alapvetően ezek a berendezések is hasonlóképpen kezelhetőek, mint a kádak. A zuhanytérben elhelyezett vízhatlan kezelővel választható ki a kívánt funkció, amelynek beállítását LCD kijelző jelzi vissza a felhasználó számára.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Lényeges a különbség az egyedi kádak és a többszemélyes medencék között, mert a terápiás hatás szempontjából és anatómiai szempontból a medencék nem mindenben tudnak alkalmazkodni ezen követelményekhez, viszont cserébe a társas együttlét örömét kínálják. Alapkövetelmény a víz- és levegőbuborék-fúvókák jó elhelyezése, hogy testünket sohase érje merőlegesen a vízsugár. Az orvoscsoportok által anatómiailag kikísérletezett kádak általában öt-hat, pontosan meghatározott helyű fúvókával kerülnek forgalomba. Általában két vízsugár érkezik a talphoz, kettő a csípőhöz és egy a gerinchez, deréktájon.
Nem ajánlott, hogy a vásárló döntse el, hová kér szelepeket. A vérkeringéssel ellentétes irányú masszírozásnak akár káros élettani hatásai is lehetnek, s a testre merőlegesen érkező vízsugár sem egészséges. A tökéletes hidromasszázskád sokkal több, mint egy fúvókákkal felszerelt szokványos fürdőkád, amelyben kering, pezseg a víz. A hatékony masszázskád kellően mély, a kényelmesen ellazult testet több ponton jól megtámasztja, és a fúvókák számára a testhez anatómiailag illeszkedő, megfelelően irányítható és a testfelületet optimálisan elérő elhelyezést tesz lehetővé.

Telepítés

A telepítés szempontjából az első fontos döntés a hidromasszázs berendezés elhelyezése. Az elhelyezkedésnél biztosítani kell, hogy az összes szükséges műszaki berendezés elérhető legyen. Amennyiben pl. a kád nem mozdítható, akkor olyan szerelőnyílásokat kell készíteni, amiken keresztül ez a feltétel maradéktalanul teljesül. A falhoz való elhelyezésnél biztosítani szükséges a fal és a berendezés közötti szigetelést, hogy a víz ne folyhasson a berendezés mögé. Ne feledjük, hogy a hidromasszázs készülék működés közben enyhe rezgő mozgást végez, így a ragasztott vízvető használata nem ajánlott!
A helyiség aljzata mindenképpen sík, vízzáró és pormentes legyen. A kádak előlapjának szakszerű le- és felszereléséhez legalább 50 cm szabad helyet kell, hagyjunk. Minden berendezés rendelkezik ún. elhelyezési rajzzal, amely megadja a víz- és csatorna (lefolyó) bekötési helyeit a kád méretrajzához viszonyítva. A kiállásokat minden esetben ezek szerint a méretek szerint kell elkészíteni. Amennyiben a csaptelepet a kádra szerelik, mindenképpen szakember készítse el a megfelelő furatot. A lefolyó készíthető flexibilis bekötéssel is, ennek előnye az, hogy a kád mozgatható a csatlakozás megbontása nélkül (természetesen, ha a csaptelep a falon van, vagy az is flexibilisen van bekötve a kádon).
A villamos feszültség és teljesítmény igényét a berendezés dokumentációjában megadják. Ennek megfelelően szakember elkészítheti a villamos kiállást. Az előírások szerint a bekötésnek leválasztó kapcsolón és áram-védő kapcsolón keresztül kell megtörténnie. Természetesen a vonatkozó szabványokat és a biztonsági előírásokat minden esetben be kell tartani. A megfelelő kiállások elkészítése után a gyártó/forgalmazó szakemberei üzembe helyezik a rendszert, és érintésvédelmi jegyzőkönyvet vesznek fel. Ez a jegyzőkönyv tanúsítja, hogy az elvégzett érintésvédelmi mérések igazolták a beépített biztonsági berendezések helyes működését, a rendszer érintésvédelmi megfelelőségét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mit tud a jacuzzi?

A masszázskádak vagy más néven jacuzzik tervezésekor a hagyományos masszőrök technikáját próbálják meg utánozni víz és levegő befúvásával, amihez aromaterápia és nyugtató zene is társulhat.


Többlépcsős tószűrő házilag

A kerti tó gondozási munkái abból adódnak, hogy az eltér egy természetes vízi ökoszisztémától. A természetes vizekben egyensúlyi állapot alakul ki, hiszen az adott víztömegnek van egy eltartó...