A pihentető alvás nem luxus

Matracok, párnák

"Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát" tartja a szólásmondás, és ha ezt szó szerint és nem átvitt értelemben értjük, akkor nem kétséges, hogy éjszakai pihenésünknek - amire feltétlenül szükségünk van - alapfeltétele a jó fekhely. Ma pedig a tudományos kutatásokra alapuló fejlesztések eredményeként olyan ágyakban térhetünk esténként nyugovóra, amelyek garantáltan biztosítják, hogy másnap reggel valóban pihenten és nem meggyötörten ébredünk.

A jó ágy kiválasztása viszont nem is olyan könnyű feladat, mivel zavarba ejtően bő a választék. A lehetőségeink azonban egyénenként eltérőek, és adott esetben ezt az anyagiak is befolyásolják. Akinek tágas az otthona, az este hálószobában tér pihenőre, szerényebb körülmények között viszont a fekhely nappal ülőbútorként funkcionál. Ami mutatós és kényelmes nappal, nem mindig pihentető éjjel. A két funkciót azonban nem lehetetlen összehangolni. Az ismert matracgyártók felismerték ezt a problémát és számos olyan kombinált kárpitozott bútort fejlesztettek ki, amelyek mindkét funkciót magas fokon elégítik ki. Az ilyen ágykanapék, sarok garnitúrák bármely bútorzathoz jól illenek, és néhány mozdulattal fekhellyé alakíthatók, párnázatuk az éjjeli pihenést is jól szolgálja.
Aki pedig ágyban szeret aludni, és nem harmonikusan összehangolt, garantáltan egészséges ágybetétes fekvőbútort választ, annak összetett feladatot kell megoldania. Az ágyak ugyanis többségükben csak ágykeretből állnak, a hozzávaló ágyrácsot és a matracot külön kell kiválasztani. A keretek hosszúsága általánosan 2 m, de szélességükben van választási lehetőségünk. A megfelelő matrac kiválasztásakor ajánlatos számos egyéb szempontra is ügyelni.

Választási szempontok

Testmagasságunknál a matracnak legalább 20-30 cm-rel hosszabbnak kell lennie. A szélességét illetően 90, illetve kétszemélyesnél 160 cm a minimum. A matrac magassága pedig min. 10 cm, az ideális magasság pedig 15-20 cm közötti legyen. Az gyártói ajánlások szerint a matrac felülete az ágyoldaltól legalább 1/3-nyival legyen magasabb. A testsúly is fontos, mivel a legtöbb matrac terhelhetőségét is megadják. Az alvási szokásaink sem lényegtelenek, mert a szakeladók ezek ismeretében ajánlhatnak "testre szabott" matracokat. Azt sem árt tudni, hogy a legjobb matrac sem ér sokat a hozzá alkalmazkodó ágybetét és nyaktámasztó párna nélkül. A próbafekvés során ellenőrizhető, hogy melyik matrac illeszkedik leginkább a gerincoszlopunk kontúrjához háton-, illetve oldalfekvésben. A matracok a testsúlyhoz igazodóan különböző keménységűek. Minél nehezebb az ember, annál keményebb matracot igényel a különböző fekvési zónákban. Ezen túlmenően vannak kimondottan kemény, félkemény és lágy fekvőfelületű matracok.
A matracok magját anyaguk szerint különböző sűrűségű latex, PUR hab rétegek, vagy rugókkal megtámasztott és különféle rétegösszetételű fedőréteggel ellátott szerkezetek adják. Ezek számtalan előnyös tulajdonságot biztosítanak az egymástól teljesen eltérő szerkezetű matracoknak. A latex matracoknál egyre gyakoribb az egy-, vagy több rétegben alkalmazott kókuszréteg, amely a keménységet és a rugalmasságot előnyösen befolyásolja. A rugós matracoknál is egyre gyakoribb a kókuszréteg.
Az igényes matracok felülete 5-7 különféle pontrugalmasságú zónára osztott. Ezek azonban fokozatosan, a terhelésnek megfelelően kerülnek kialakításra, így a fekvőfelületen nem jöhet létre érzékelhető lépcsőzetes váltás. Ez a matrac maganyagától és szerkezetétől függetlenül a latex és a rugós matracokra egyaránt érvényes. Léteznek olyan matracok is, amelyeknek magja aszimmetrikus kialakítású, így egyik oldala puhább, míg a másik keményebb. Ezt a magban nem középre helyezett rugalmas kókuszréteg biztosítja.
Újdonságnak mondható a latex rétegek közé helyezett klímacsatornás kókuszréteg, amely jobb átszellőzést és kényelmes fekvést biztosít. A jól szellőző kókuszréteget a rugós matracoknál is alkalmazzák, vékonyabb rétegben a rugók teherelosztását teszi ideálisabbá, továbbá a rugók közé függőlegesen beépítve az ún. ortopéd zónák kialakításában is nagy szerepet kap. Ezek a zónák a gerinc deréktáji részeit úgy támasztják alá, hogy annak természetes tartása alvás közben is ideális helyzetben maradjon.

Űrtechnika a pihenésért

Az új generációs matracok már az űrprogramból átvett különleges anyagból, a memory efekt Foam-ból, és PUR habból kombinált réteggel készülnek. Ezt az anyagot eredetileg az űrhajósok ülésének bélelésére fejlesztették ki, és képes volt a gyorsuláskor fellépő erők kompenzálására. Mivel ez az anyag egyedülálló nyomáselosztási képességgel rendelkezik, ez a tulajdonsága a matracokba építve is hasznosítható. A különleges anyag a fekvő testsúlyát az érintkező felületen osztja szét, és ezáltal megszünteti a nyomáspontokat. Reagál a test hőmérsékletére, ezért egyenletes marad a fekvő ember szöveteinek a vérellátása, és az izmokat is feszültségmentesíti. Az ilyen anyagból készült matracok különleges képességei garantálják a nyugodt és pihentető éjszakai alvást és a friss ébredést, még az ágyban fekvő beteg embereknek is.
Nem mellékesek a különféle matrac szerkezetek fedőrétegét adó huzatok tulajdonságai sem. A téli-nyári oldallal gyártott huzatok az évszakhoz igazodva eltérő nedvességszabályozásúak, és a jó légáteresztésük révén biztosítják az évszaknak megfelelő gyors párolgást. A megfelelő légcirkulációnak köszönhetően a matrac mindig kellően átszellőzött lesz. A magas minőségi elvárásoknak megfelelő huzatokba újabban fémszálakat szőnek, amelyek antibakteriális és antisztatikus hatásúak, és levezetik az emberi test elektrosztatikus feszültségét. A különösen érzékeny emberek ettől nyugodtabban alszanak. A huzatok Aloe Verá-val történő kezelése pedig a testtel érintkezve fejti ki jótékony hatását, és ezen túlmenően erősíti a huzatok selymesen puha textil jellegét.
Az már megszokott, hogy a matrachuzatok is elasztikusak, több rétegből állnak és steppelt a felületük, mint ahogyan legtöbbjük a körkörös cipzárnak köszönhetően könnyen levehető és mosható, de csak a megadott hőfokú vízben. A tisztántartásuk tehát könnyű, mint ahogyan a le és felhelyezésük is, ami manapság már alapkövetelmény minden igényes kivitelű matracnál.

Fontos a párna is

A kellő alapossággal kiválasztott és a saját adottságainkhoz igazodó szerkezetű matracokhoz azonban szinte elengedhetetlenek a megfelelő alváskomfortot biztosító párnák is. A test pontrugalmas alátámasztásához ugyanis nem nélkülözhetők a hasonló tulajdonságokkal rendelkező párnák sem. Ezek többségében anatómiailag tervezett felületű nyaktámasztó párnák, amelyek különféle kombinációs maganyagúak, és segítik a gerinc természetes vonalának megtartását alvás közben, mégpedig oldalt- és háton fekvés közben is. Az alakjukat a terhelésnek megfelelően változtatják, de a terhelés megszűntével visszanyerik eredeti alakjukat.
A korszerű felépítésű párnamagok ugyancsak több réteges felépítésűek, szerkezetük gyártmányonként és ezen belül típusonként eltérőek. A latexmagú alakos párnáknál pl. hajszáleres légcsatorna biztosítja a tökéletes szellőzést, míg a különféle töltőanyagú, hagyományos alakú párnák nem deformálodnak, de rugalmas puhaságukkal mégis kellő alátámasztást biztosítanak a fej és a nyak számára. A töltetek antiallergikus tulajdonságúk mellett megakadályozzák a szagok beszivárgását is.
A hab párnamagok általában kézzel moshatók, és többnyire rugalmas, a matracokhoz hasonlóan levehető steppelt huzattal is ellátottak. Az egyéb töltetű párnák is rugalmas, és bevarrt cipzárral ellátottak, így ezek tisztítása is nagyon könnyű. Kiválasztásukat a matraccal egyidejűleg célszerű megejteni, mert így kellő biztonsággal garantálható a rendszer kellő összhangja, amellyel megalapozhatjuk nyugodt, pihentető alvást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: matrac, párna

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

matracok avatarja

matracok         Az egészséges alvás

A jó és egészséges alvás legfontosabb feltételeit az optimális alvási körülmények mellett és a jól megválasztott ágyak, matracok, ágyrácsok és ágyneműk biztosítják.

Bioágy - bioszemlélet

A szakorvosok szerint az emberek 60 %-a gerinc, derék problémákkal küzd, vagy már túl van egy műtéten. Statisztikai adatok minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy az emberek többségének gerince...


Párnák és díszpárnák

A látványos hangulatelemként otthonunkat díszítő különlegességektől az agyonnyomorgatott és összegyömöszölt alvópárnákig rengeteg féle támasztó és fej alá való vesz minket körül otthonunkban,...