Olcsó gépek Kínából

Időnként már-már hihetetlen árú szerszámgépekkel találkozhatunk a hipermarketekben. Tízezer forint alatt három-négy gép egy gusztusos kofferban már nem is számít a legjobb vételnek. Legutóbb például darabonként 1500-1700 forintért találkoztunk szerszámgépekkel az egyik nagyáruházban. Büszkeség ide vagy oda, ezt már meg kell nézni. Ennyit megér a kísérlet, hogy megtudjuk: Mit kínálnak ennyi pénzért!

Vettünk tehát három hangzatos nevű gépet; egy szúrófűrészt, egy sarokköszörűt és egy ütvefúró gépet. Az a szándékunk, hogy normál "barkács" használatban dolgozunk velük - ha bírják - legalább néhány hónapot. Aztán megírjuk, mik a tapasztalataink. Hangsúlyozottan nem nyúzópróbára gondolunk, hiszen tudomásul vesszük, hogy egy ilyen árú készüléktől csodákat nem várhatunk. A biztonságos működést azonban elvárjuk tőlük, és azt is, hogy egy évben néhányszor - mondjuk havonta kétszer - kisebb-nagyobb feladatokat végezhessünk el segítségükkel.
Tartós tesztünk első lépéseként leírjuk legelső tapasztalatainkat. Ez a gépek kézbe vételét, alapos, de csak a külsőségekre vonatkozó átnézését, és 5-10 perc használatot jelent. Nézzük hát az első benyomásokat.
A három gép ugyan azonos márkájú, de mégis jelentős különbség látszik rajtuk kívülről. A fúrógép és a sarokköszörű valószínűleg egy gyárból származik. Műanyag burkolatuk gyenge minőségű, jól látszanak a sorjás szélek, amik már szinte balesetveszélyesek, mert felsértik a használó kezét. A dekopir viszont - meglepetésre - sokkal finomabbnak látszik. Nem csak a gépház készült jó minőségű műanyagból, hanem még puha markolatrészt is kapott. A külső megmunkálás mindenképpen pozitív benyomásokat keltett bennünk.
Mindhárom gép működőképesnek bizonyult. Íme az első pozitívum! Az 500 W-os ütvefúró tokmánya ugyan nem csak tengelyirányban, hanem radiálisan is erősen üt. Pontos fúrásról ne nagyon álmodozzunk, de nem szabad telhetetlennek lenni. Egy gyors próba vékony lécdarabon, majd egy ütvefúrási próbálkozás 8-as vídiával. Ez nem nagyon akart menni, mert az 500 W mintha elolvadt volna, a tokmány szép lassan leállt, és a gép intenzíven füstölni kezdett. Nem vagyunk mi gyilkosok, ezt tehát gyorsan abbahagytuk, és visszakapcsoltunk normál fúrásra. Azaz csak kapcsoltunk volna, mert a kis gomb eztán már nem ment vissza a normál állásba, és az ütőmű bekapcsolva maradt.
Félreraktuk tehát ideiglenesen a jószágot, és a szintén 500 W-os, 115 mm-es vágótárcsájú egykezes sarokköszörűt vettük kézbe újra. Külsejéről már írtunk, nézzük, hogy dolgozik. Hát a hangja az hátborzongató, vagy inkább fülsiketítő, az biztos. Zárt térben csak füldugóval használjuk, és a szomszédoktól előre kérjünk elnézést. Egy salgó elem átvágásával próbálkoztunk, és 20-30 másodpercig küzdött is hősiesen a pára, de aztán ennél is vészesen esni kezdett a fordulat, és intenzív füst tört elő a gépházból. Kicsit pörgettük üresen, majd pihentettük, és újra próbálkoztunk. A fordulat újra esik és jön a füst is, de most már a ház is annyira kezd átmelegedni, hogy a motorrésznél alig lehet megfogni a gépet. Az biztos, hogy ez nem 500 W, és valószínűleg túláram-védő áramkör sincs. Nehéz eldönteni, hogy egy enyhe zárlat van valahol, vagy ilyen gyenge a gép.
Ezt is félreraktuk, és újra a fúrógépet nézegetve - láss csodát - az ütvefúrást újra ki lehetett kapcsolni. Nem is szabad annak a hibának a kijavításával bíbelődni, ami nem javítja ki magát! Ezután megpróbáltunk egy hosszú 6-os vakfuratot készíteni keményfába. 2 cm-ig nem volt nagy gond, de aztán esett a fordulat, és egy idő után előtolás nélkül - pusztán a fúrószár szorulásától - kezdett megállni a gép, és jött a füst. Önmagunk megnyugtatására gyorsan beleraktuk ugyanazt a fúrószárat egy ismert márkájú barkácsgép 500 Wattosába. Egy kicsit az is küzdött, de nem okozott gondot a feladat. Biztos, hogy a kínai töredékét adja le a feltüntetett teljesítménynek, a hangjuk közt meg csillagászati a különbség.
Végül megnéztük, hogy az 500 W-os, semmilyen extrával (rezgésszám szabályozás, változtatható előtolás stb.) nem rendelkező szúrófűrész lerombolja-e első pozitív benyomásainkat. A penge megvezetése mindenesetre csökkentette lelkesedésünket, a befogás pedig még inkább. Csak akkor vág egyenesen, ha különösen ügyelünk a fűrészlap párhuzamos rögzítésre, ami azért is nehéz, mert a védőplexitől alig lehet hozzáférni a rögzítő imbusz-csavarokhoz. De aztán minden a helyére került, és nekifogtunk a munkának. A gép jól húz, hangja kellemes, nem fullad a normál terhelésre, nem füstöl, és hibátlanul vág. Ennyi! Ennél nem kell több, nem is várunk többet. Azt ugyan még nem tudjuk megítélni, hogy meddig bírja majd, de az indulás legalább közepes.
Pár hónap múlva visszatérünk majd a témára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hónapról-hónapra a kertben - Április

Áprilisban kertjeinkben beindul a nagyüzem: se szeri se száma a tennivalóknak. A zöldségeskertben elkezdődik a veteményezés időszaka, a gyümölcsösben megszaporodnak a szükséges növényvédelmi...


MultiVolt akkumulátorok a Hitachitól

Az akkumulátoros gépek népszerűsége vitathatatlan és mára megteremtette a piaci igényt az egyre nagyobb teljesítményigényű hálózati gépek kiváltására is. Minden gyártó próbálja követni a piaci...