A lakberendező szemével

Ágyak, matracok "ruhái"

Egészségünk és jó közérzetünk szempontjából nagyon fontos a pihentető alvás, aminek alapfeltétele a jól megválasztott fekvőfelület. Viszont természetes igényünk, hogy a jót széppé is tegyük, ezért ágyunkat fölöltöztetjük ízlésünknek, a szoba stílusának, vagy a textil divatnak megfelelően.
A fekvőbútorok fejlődéséről és a hálószobákról lapunk 2005/3-as és a 2006/1-es számában már írtunk. Most néhány kép elemzésén keresztül tekintjük át az aktuális szokásokat, a praktikumot, a stíluseszközöket és az anyagválasztást.

A tonizmus hívei számára szemet gyönyörködtető látványt nyújt ez a teljesen natúr színekben tartott hálószobarészlet. Nagyon hasonlóak és finomak az árnyalatok, de az anyagok strukturális eltérésével és a rafinált egyszerűséggel mégsem válik unalmassá. Többféle rusztikusan szőtt len alapú anyagot használtak. A csíkok, a négyzetek és a kézi kötés mintái, változatos fény-árnyékai figyelemfelkeltőek anélkül, hogy túl sok ingerrel zavarnák meg a pihenést. A habtapéta felülete is jól alkalmazkodik hozzájuk. Különösen finom ellenpontot képez, hogy a padló és a bútorok fafelületei nagyon simák és magas fényűek. A kiegészítők: a képek, a vázák, a lámpaernyő is csak finoman válnak ki az összképből. Az ilyen hálószobát az egyszerű és elegáns megoldások kedvelőinek ajánljuk.

A romantikus és klasszikus elemek ötvöződéséből áll össze ez az igen hívogató, puha hálószoba, ami már-már budoár jellegű. Az alaphangulatot a melegbarna négyoszlopos ágykeret adja, amely a finom almazöld falszín előtt válik igazán hangsúlyossá. Bátorságra utal a többféle minta és szín használata a textilek alkalmazásánál. Legkellemesebb az ágy szoknyarészének és a le nem takart ágynemű mintájának összhangja, ezen jelenik meg a fal zöldje, ami megismétlődik az ágytakaró és az ágy végébe állított zsámoly kárpitjának színén is. A többféle rózsaszín, a csipketerítő, az ovális képkeret és még a virágcsokor is erősen nőies, de az ágy férfioldalán elhelyezett klasszikus éjjeliszekrény és lámpa, a melegbarna fapadlóval együtt ellensúlyozza ezeket az elemeket. Mindenkinek ajánlható, aki kedveli a lágy, finom részleteket és a lakószoba-jellegű hálószobát.

"A kevesebb, több" elvet vallók és a purizmus hívei számára ez a hálószoba maga a tökéletesség. A több száz éves vidéki épület gyönyörűen felújított gerendázata alatt álló minimalista ágy és a két lerakó asztalka a nagy tér egyetlen berendezése. A két fehér vászonrolóval takart ablak és a két fehér lámpaernyő szinte nem is látszik a hatalmas, szintén fehér háttér előtt, csak a változó fényviszonyok határozzák meg formájukat. Az ágytakaró nélküli, pamutvászon ágyneművel behúzott paplan és párna dísztelensége is a gerendázatra irányítja a figyelmet. A kézi szövésű csíkos gyapjúszőnyeg teljesen beborítja a padlót, ami ezáltal válik meleggé, de visszafogottságával a háttérben marad. Az időtlenséget sugárzó és nyugalmat árasztó tér tökéletes környezet a pihenéshez.

A loft-divat az utóbbi pár évben érte el hazánkat. A régi, már nem működő iparcsarnokok műteremmé, kiállító teremmé és nem ritkán lakássá történő átalakítása sokakat vonz. Ez a galérián elhelyezkedő háló tökéletesen illeszkedik az épület stílusához. Az ipari jelleget hangsúlyozza a szegecselt és bordázott fémmennyezet, a díszítés nélküli, polcként is funkcionáló fémkorlát, a lecsupaszított téglafalazat, a natúr foglalatban lógó izzó. Itt remekül mutat a takarás nélküli radiátor, és rajta a keret nélküli Rothko-reprodukció. A kezeletlen fapadlóra helyezett matracágy élénkvörös színe hívogató és a tér fókuszpontjává válik. Remek, fiatalos alvóhely, ahonnan az ablakon át nagyszerű kilátás nyílik egy nyüzsgő városra.

Az egyszerű és ízig-vérig 21. század eleji skandináv hálószoba semmivel nem összetéveszthető, jellemzően visszafogott formákat, természetes anyagokat és nagyon speciális színeket mutat. A kék és türkiz, a sárgával együtt kifejezi a derűs égboltot, a jeges tisztaságot, a tengerszemek csillogását és a napfény utáni vágyat. Ez a három szín van jelen az ágy fölötti csendéletben, a textileken és az árnyékolón. A visszafogott vaníliaszínű fal és a fenyő hajópadló biztosítja a méltó hátteret a berendezésnek. A sallangoktól mentes egyszerűség jellemző a képek megkomponálásától kezdve a párnák elhelyezésén át a varrott fehér takaróig minden darabra. A hideg és meleg színek kontrasztja is a sajátos életstílus és hangulat kifejezőjévé válik. Mivel a bútorok funkcionalitása fontosabb a bonyolult formáknál, így ez a berendezés viszonylagosan nem drága és sokak számára elérhető.
6. Elérkezett az az időszak, amikor a minimál stílus ellenpontjaként, vagy annak kiegészítőjeként megjelennek az organikus minták, és gyakran a barokkos elemek is a textileken. Ez a hálószoba keleti jegyeket is felvonultat a magas fényű selyem és selyembársony anyagok buja használatával. Melegséget sugároz a vörös-sárga-barna színkompozíció, puhaságot az anyagfelület és gazdagságot a párnák, takarók tobzódása. A minták kialakításában hagyományos patchwork elemeket is felfedezhetünk. Lényeges, hogy csak teljesen visszafogott háttér előtt érvényesülnek jól, és csak igen kevés kiegészítő elemet használhatunk a háttérben. A rusztikus padlóburkolat is a fényes felületek kiemelését szolgálja. Egy ilyen hálószoba azok számára ideális, akik nappal is szívesen heverésznek, olvasgatnak, pihennek az ágyban, ahol valódi keleti kényelem veszi őket körül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: matrac, ágy

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Így működik a széndioxid-trágyázás

A növények (az állatokkal és az emberekkel ellentétben) képesek szervetlen anyagokból szervest előállítani. Alevegő szén-dioxidját használják fel szén forrásként testük felépítéséhez, a Nap...


Jó tél volt

Havat ugyan egyre ritkábban látni hazánkban, de reméljük, az azért még messze van, hogy narancsot vagy kivit szüreteljünk gyümölcsöseinkben. Vannak, akik a viszonylag enyhe és szinte hómentes...