Cél a pihentető alvás

Ágybetétek "személyre szabva"

2009-06-14 14:57:28 | Módosítva: 2009-06-14 14:59:31

A speciális, kétsoros bióágy rácsrendszert még egy külön keret támasztja aláKi tudja hányan ébrednek naponta törődötten, fájó derékkal, mert testük éjjeli felfrissülése alig valósult meg. A reggeli állapot azonban csak okozat, maga az ok pedig legtöbb esetben a nem megfelelő fekhely. Az elmúlt évtizedekben azonban e tekintetben is nagyot változott a világ. A különféle fejlesztésű matracok és ágybetétek kombinációjával már lehetséges - korosztálytól függetlenül - az egészséges és pihentető éjszakai regeneráló, pihetető alvás.

Mi kell a jó alváshoz?

Ennek előfeltétele, hogy pihenéskor agerincünk egyenletesen legyen alátámasztva, mégpedig minden testhelyzetben. Ezt pedig csak ideális alátámasztási rendszerrel lehet elérni. Ugyanis helyzetváltoztatáskor még nyugodt alvás közben is terheljük a gerincoszlopot és az izmokat.

A kétsoros ágyrács rendszer a régi ágykeretekbe is beépíthetőAz ideális megoldás az, ha a gerinc oldalt fekvéskor egyenes marad, háton fekve pedig követi annak természetes, enyhén ívelt S-alakját. Ezzel lehet biztosítani, hogy hosszirányban kinyúljon a gerinc, megkönnyítve ezzel a csigolyák egymástóli eltávolodását, és jelentősen csökkentve a porckorongok nyomásterhelését. Ezzel javul a tápanyagellátásuk, kitüremkedésük visszahúzódik, és e mellett az erek kiegyenesedésével javul a helyi vérellátás is, ami még a szövetközi salakanyagok eltávolítását is elősegíti.
Ezt az optimális állapotot azonban csak komplett és főként személyre szabott alvási rendszerrel lehet biztosítani. Egy kis lakásban azonban nehéz elhelyezni egy vagy két ágyat, ha nincs külön hálószoba. Ilyen esetekben általában kombinált, hálóhellyé alakítható ülőgarnitúrák a szokásosak. Ám még ilyen esetekben is ajánlatos bővebb információt kérni a párnázat kialakításáról. Ezek többnyire bonellrugós szerkezetek, amelyekre különféle keménységű és esetenként eltérő pontérzékenységű alátámasztást is készítenek. Ezek már kényelmesebb és egészségesebb alvást tesznek lehetővé, mint a kommersz rugózású és pontérzéketlen párnázatú kanapék, vagy lenyitható támlájú heverők.
Az igazi megoldást azonban csak a "személyre szabott alvási" rendszerek valamelyike jelenti. Ezt pedig az ágykereten kívül a jól megválasztott ágyrács, és az ahhoz való - személyi adottságokhoz igazodó - matracok valamelyike együtt biztosítja.

Fontos a jó ágyrács

Az egyszerű ágyrácsok csak a dinamikus terheléseket kompenzáljákAz egészséges alvási rendszerek bázisa az ágykereten belül elhelyezett ágyrács. Az ágykeret maga nem különösebben lényeges, az lehet akár a megszokott is, amennyiben az új ágyrácsa kávája közé illeszthető. Az ágyrácsok nem egyformák, kivitelüktől függően különféle fokon emelik ki a matracok egyedi tulajdonságait. Az ágyrácsok veszik át ugyanis a helyzetváltoztatáskor előálló dinamikus terheléseket, és így segítik elő a matracoknak a testhez való tökéletes illeszkedését és ideális alátámasztását. E mellett ez a rács biztosítja a matrac mindenkor kellő és szükséges átszellőzését.
Az ágyrácsok választéka igen széles skálájú, kiválasztásánál ne csak az ágykerethez megfelelő méretét, hanem egyedi tulajdonságait is ajánlatos alaposan figyelembe venni. Megszokottak már a deréktájon állítható támasztási keménységet biztosító lécekkel ellátott típusok, és mindegyiknél rugalmas a lécek alátámasztása, rögzítése. A kényelmet szolgálják az állítható dőlésszögű fej és lábrésszel ellátott, esetenként motorizált mozgatást is megoldó ágyrácsok. Ezek általában egy lécsorosak, és csak a dinamikus terheléseket kompenzálják. Az alvó test terhelésének a pontkiegyenlítését azonban a különféle matracok látják el. Ezért az ágyrácsot csak az egyéni adottságokhoz megfontoltan választott matraccal együtt célszerű kiválasztani, ám nem árt matrac nélkül is, próbafekvéssel, több típust is összehasonlítani a jó döntés meghozatala érdekében. A kiválasztott rácshoz - ugyancsak hosszabb próbafekvéseket követően - egyéni igényeinkhez igazodva kell a matracot megválasztani.

A speciális bioágy rendszer alapja pl. a kétsoros lécezésű, azokat rugalmas távtartókkal összekapcsolt bioágyrács, ami még egy külön tartókeretre fekszik fel. Rugalmas lécei a függőleges elmozdulás mértékében dinamikusan, a mindenkori terheléstől függően támasztják alá a fekvő test minden pontját. Ideális ennek az ágyrácsnak a test- és gerincalak minden szakaszát alátámasztó tulajdonsága, amely megszünteti a gerinc feszülési pontterheléseit, és amelyhez számítógépes mérésekkel lehet kiválasztani az egyéni adottságoknak megfelelő biomatrac típusát. Ebben az esetben érthető, hogy az ideális megoldás csak a gyártó matracainak valamelyikével együtt érhető el. Egyéb ágyrácsok esetében a matracfajták - méretazonosság mellett - szabadon kombinálhatók.

A matrac legyen kényelmes

Minden matrac csak megfelelő ágyrácson tudja kifejteni sajátosan egyedi tulajdonságait. Míg az ágyrács veszi fel a test dinamikus terhelését, addig a matrac gondoskodik fekvéskor a test egyenletes és feszülés mentes alátámasztásáról bármely fekvő helyzetben. Ezt a különféle gyártmányú matracok habanyagok kombinációjával, általában 5-7 zónára osztva érik el.

Fő jellegzetességeik mellett azonban vannak kimondottan puha, közepes keménységű és határozottan kemény matracok. A puha betét kellemes ugyan, ám a kelleténél mélyebbre süllyed felületébe a test, ami a gerinc ívbe hajlását okozza. A túl kemény matracon viszont a váll és a csípő nem süpped elég mélyre, és így a gerinc nem egyenesedik ki eléggé. Az ideális keménységű matracon a gerinc egyenes vonalú lesz, a csípő és a váll pedig kellően a matracba süllyed. Ezt a legegyszerűbben hosszabb idejű próba fekvések során lehet ellenőrizni.
Azt azonban, hogy kinek-kinek mi a megfelelő, a testsúlya is meghatározza. Egyes matracokon a súlyhatár értéket fel is tüntetik, de a test alá helyezett kézzel is kontrollálható. Ha a kéz a test súlya alatt forgatható, akkor kemény, ha ez nehezen megy, akkor puha a próbált matrac. Az persze, hogy személy szerint kinek mi a kényelmes, bizonyos mértékig szokás kérdése, ám ez nem mindig egészséges, érdemes inkább a gerinc tehermentességét előtérbe helyezve választani, mert az előnyös tulajdonságú új matracot is hamar meg lehet szokni.

Kezelés és használat

A kommersz párnázatú és kombinált funkciójú kárpitos garnitúrák általában nem kellően elégítik ki az egészséges alvás követelményeitMivel a matracok nagy többségükben ágykeretbe és ágyrácsra kerülnek, ez nem jelenti azt, hogy havonta ne lenne szükség alapos átszellőztetésükre. Különös tekintettel erre a körülményre, a korszerű matracok egy része ún. téli-nyári oldalas, azaz fekvőfelületei eltérő hőháztartási tulajdonságú anyaggal borítottak, amelyek különösen igénylik a teljes kiszellőztetésüket. Ehhez ugyan csak élükre kell őket állítani, ám egy méretes latex matrac esetében ez nem is olyan könnyű feladat. Az ilyen átszellőztetést nem helyettesíti, ha a matracról leszedjük az ágyneműt, mert a különböző légjáratok így nem kapnak elég friss levegőt. Ha pedig a huzat - amely általában lecipzárazható - elszennyeződik, tartóssága érdekében csak a használati utasításnak megfelelő eljárással tisztítható ki.
Egyes matracok, amelyekben az alátámasztást és a keménységet különféle vastagságú kókuszrost rétegek beépítésével biztosítják, idővel elhasználódnak, veszíthetnek a tartásukból. Ezek az elhasználódott kókuszrétegek azonban többnyire - gyártmánytól függően - cserélhetők, és ezzel a matrac teljesen felújítható. Mivel a huzatok könnyen eltávolíthatók, és a habrétegek élettartama egy évtizednél hosszabb, a kókuszréteg cseréje viszonylag könnyen elvégezhető, és ezzel viszonylag csekély ráfordítással teljesen újszerű állapotba hozhatók a használt matracok.

Fedőmatracok

memory foam anyagú matracok felveszik a test alakját és szinte a súlytalanság érzését ketik pihenés közbenVannak áthidaló és költségkímélő megoldások is azok részére, akik régi fekhelyük párnázatát kívánják némi kompromisszum árán kényelmesebbé tenni. A fedőmatrac a régi bonellrugós vagy szivacsbetétes fekhelyek kényelmét, alváskomfortját jelentősen emeli. Anyaga általában emlékező hab, ami a túl kemény vagy merev felületű fekhelyeket teszi pihentetővé. Pótágyakhoz, kihúzható kanapékhoz is előnyös a használata, ám a matrac vastagságát a testsúlyhoz igazodva kell megválasztani. Átlagos testtömeg esetén a 4cm vastag matrac is pihentető hatású, a 6-8 cm vastag fedőmatracot ennél nagyobb testsúly esetén kell választani. Tartósan fekvő betegeknél különösen előnyös a használata, mert általa elkerülhetők a nem kívánatos felfekvések.
A régi, viseltes matracokon is előnyösen használható az 5 cm vastag, sejtes ecocell habanyagból készült fedőmatrac, amelynek anyaga ott támasztja meg az alvó testet, ahol az szükséges. Tartós anyagú huzata alatt nem allergizáló szilikonos bélés takarja a habmagot. Akár közvetlenül ágyrácsra is helyezhető, de állandó matracfedőként is használható.

Matractípusok

Bonellrugós matracok:

Hagyományosnak mondható, acélrugós alátámasztású és különböző komfortfokozatú fedőpárnázattal ellátott matrac. Hosszú élettartam, nagy rugalmasság, jó átszellőzés jellemzi. Áthullámzásra hajlamos, ám a korszerű változatokban a rugókat mátrix elosztásban helyezik el, ami jobb alátámasztást biztosít a hagyományos elrendezésű rugózatnál.

Vászonzsákrugós matracok:

A legigényesebb rugós megoldású matrac. Az acélrugók vászonzsákokban vannak, egymástól független a felfüggesztésük. Az igényesebbek a terhelésnek megfelelően többzónás kivitelben, különböző keménységű rugókból készülnek. Teherelosztó rétegüket filckókusz és egyéb habanyagok alkotják, áthullámzás-mentesek.

Hideghab matracok:

Zártcellás, különféle sűrűségű PUR habok kombinációjából állnak. Tökéletes alátámasztást és pontrugalmasságot adnak. Ortopédikus változataikat kókusszal is párosítják. Könnyűek, hajlékonyak.

Latex matracok:

Természetes anyagú, üreges szerkezeik miatt jól szellőznek, elasztikus anyaguk anatómiailag helyes alátámasztást ad ezeknek a matracoknak.

Kókusz-latex biomatrac:

Kókuszrost és latex rétegek variációja teszi lehetővé a különféle igényű, aktívzónás támasztást adó változatokat. Csak természetes anyagokat tartalmaznak.

Vákuum matracok:

Rugalmas könnyű anyagú rétegei anatómiailag igazodnak a testhez, és így biztosítják a test helyes alátámasztását. A matracból vákuummal távolítják el a felesleges levegőt, ezért könnyű, helyigénye csekély.

Memory foam (tempur) matracok:

Nyílt sejtszerkezetű, termoaktív anyaga a test hőjére reagálva felveszi annak az alakját, majd visszanyeri eredeti alakját. A tökéletes teherelosztó képességű anyag a súlytalansághoz hasonló alátámasztást ad. Többnyire csak különböző vastagságú fedőrétegként, egyéb maganyagokkal kombinálva kerül beépítésre.

Köszönjük a Demko Feder Kft. munkatársainak szakmai segítségét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőfedő anyagok

Ahány ház, annyiféle tető van rajtuk. Az épületek tetőzete és annak szerkezete sokban függ attól, hogy milyen fedőanyag kerül a tetőszéket alkotó gerendavázra. Az anyagok választéka igen...


Magasra emelt fekhelyek

Keveseknek adatik meg, hogy az igényüknek megfelelő alapterületű lakásba költözzenek. Aki nem akar nagyon eladósodni, szerényebb méretű lakásban is szeretne minél otthonosabb körülményeket...