Önálló ebédlő

Remek dolog, ha olyan otthonban élhetünk, ahol módunk van külön étkezőszobát kialakítani. Reggeli kávénkat elfogyaszthatjuk a konyhában, egy aprócska asztalnál vagy pultnál megreggeliztethetjük a gyerekeket, a közös étkezéseket pedig a külön ebédlőben költhetjük el. A konyha és az ebédlő térbeli elhelyezkedése, egymáshoz való viszonya lényeges. Az egyszerű tálalás miatt fontos a közvetlen kapcsolat. Alkalmazhatjuk itt is a tálalóablakos megoldást, de használhatunk zsúrkocsit is.

Az étkezőhelyiség mérete nem befolyásolja a funkciót, csak azt, hogy a valóban fontos berendezés, az asztal és a székek mellett még mivel tehetjük praktikusabbá és érdekesebbé. Az asztal méretét a család létszámának megfelelően úgy kell kiválasztanunk, hogy egy főnek legalább 60 centiméteres felületre van szüksége a kényelmes étkezéshez. Tehát egy 120x80 centiméteres asztal négy fő számára ideális. Gondolva a vendégekre, jó, ha növelhető felületű étkezőasztalt vásárolunk. A székek bármilyen stílusúak is, akkor felelnek meg étkezési célra, ha az ülőfelületük enyhén hátrafelé lejt, és támlájuk is kissé döntött. Az így elfoglalt testhelyzet teszi lehetővé az étel kényelmes befogadását. Vásárláskor ne csak a forma legyen a döntő, a szék és az asztal viszonyát még ezelőtt próbáljuk ki.
Ha az étkezőnek választott szobában nem csak az asztal fér el, kiegészíthetjük a berendezést más bútorokkal is. A tálalószekrény praktikus és látványos, különösen, ha üveges vagy nyitott polcos eleme is van. Kialakíthatunk az étkezőben akár olvasósarkot is, így a nappalit részben tehermentesíthetjük, visszavonulhatunk egy kellemes, csendes területre.
Mivel viszonylag rövid időt töltünk az étkezéssel, a helyiség tájolása nem elsődleges szempont, ennél fontosabb közvetlen kapcsolata a konyhával. Ha rendszeresen és nemcsak különleges alkalmakkor használjuk, ajánlott könnyen tisztítható burkolatokat és felületeket alkalmazni. Az ebédlő szellőztethetősége is lényeges. Az ablak árnyékolása, függönyözése pedig a praktikus szempontokon túl már dekorációs elem. A bútor stílusához illő színvilág kialakítása a falra akasztott képek, tükrök, a választott virágok összhatása biztosítja a kellemes légkört.
Az ebédlőasztal jó megvilágítása a kellemes légkör kialakításának része, de fontos az étel és az asztaltársaság láthatóságáról is gondoskodni. Az asztal fölé helyezett lámpa vagy csillár a legpraktikusabb megoldás. Magassága akkor jó, ha teljesen bevilágítja a felületet, de nem lóg be olyan mélyen, hogy a szemben ülőket takarja egymás elől. Használhatunk falikarokat is, de ügyeljünk arra, hogy ne kerüljenek alacsonyra, mert így árnyékot vethetünk a tányérunkra. Ha ezt a lámpatípust tükör mellé helyezzük, a fényt erősíthetjük vele. Jó megoldás lehet még az ostorszerűen térbehajló állólámpa is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ebédlő, konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyhamalacok

A konyhamalacok az ételhulladékot apró darabokra őrlik, és a mosogatón keresztül a szennyvízhálózatba engedik. A szerves hulladékok nem a szemetesben és a hulladéklerakóban bomlanak, hanem azonnal...


Kávézacc: ne dobjuk szemétbe

Magyarországon a felnőtt lakosság 80 százaléka kávézik, az évi 18ezer tonnás kávéfogyasztásból 14 ezer tonna kávézacc keletkezik. Csaknemminden második fogyasztó a szemétbe dobja a kávézaccot,és...