Hidrokultúrás növénytartás

Többnyire korai hajtatással foglalkozó termesztő-üzemekben találkozhatunk hidrokultúrás növénytartással, ám ennek egy egyszerűsített változata otthon is kivitelezhető. A hidrokultúrában tartott növények soha nem találkoznak földdel. Ez a megoldás ugyan eléggé természetidegen, ám számos, a földkeverékekkel kapcsolatos probléma kiküszöbölhető vele.

Talajt nélkülöző növénynevelés

A hidrokultúrában tartott növények nevelésénél kulcsszerepe van a víznek, ahogy ez az elnevezésből is kiolvasható (hidro). Ezek a növények föld helyett valamilyen semleges közegbe gyökereznek bele, ami lehet agyag granulátum, kőzetgyapot, vagy különféle szivacsszerű anyag.
A nevelőközeg a növény gyökereinek a kapaszkodását biztosítja. A tápanyagok a mindig jelenlévő vízben vannak, szabályozott mennyiségben. Ennek köszönhetően a növényt nem kell átültetni, hiszen nem merül ki a talaj tápanyagkészlete és szerkezete sem romolhat le.
A hagyományos földkeverékek szinte mindegyike tőzeg alapú. Ennek a szerkezete idővel változni kezd: csökken a víztartó képessége, a térfogata, az ásványi sók idővel a felszínre vándorolnak, gombák-, és káros baktériumok telepedhetnek meg benne.
Nagyüzemi vízkultúrás tartásnál a növényt egy kocka alakú kőzetgyapotba ültetik, ami alatt egy vályú van. Ebben folyamatosan kering a tápoldat, aminek összetétele a növény fajtájához életkorához, fenológiai fázisához van igazítva. Utóbbi is nagyon lényeges, hiszen a növényeknek más-más tápelem-arányokra van szükségük növekedési-, virágzási-, vagy termésérési időszakban.

Cserepes dísznövényeknél is alkalmazható

Házilag növényeinket speciális hidrokultúrás cserepekben tarthatjuk. Ebben az esetben a növény egy kívülről nem látható betétcserépben van, amelyet egy kerámia kaspóval takarunk el. A betétcserépben agyag granulátum van, ebbe kapaszkodik a növény gyökereivel. A cserépben egy vízmérő helyet is kialakítottak, ahol egy úszó jelzi a vízszintet. Így a túlöntözés veszélye kiküszöbölhető. Otthon nincs lehetőség speciálisan kevert tápoldat előállítására, hiszen nem tudjuk folyamatosan mérni a tápanyag-koncentrációt, nincs lehetőségünk visszajelzésre, hogy mely tápanyagokból, mennyit vett fel a növény az oldatból.
A házi hidrokultúra esetén ezért az agyag granulátumok közé legegyszerűbb, hosszú tápanyag-leadási idejű komplex műtrágyát kevernünk. Ez a tápanyag-leadási sebességének függvényében akár hat hónapig is elláthatja növényünket, csupán az oldószer szerepét is betöltő vízről és megfelelő hőmérsékletről kell gondoskodnunk, a műtrágya optimális tápanyagleadása érdekében.

A szükséges eszközök

Amennyiben cserepes növényeink némelyikét vízkultúrásan szeretnénk továbbnevelni először is szükségünk lesz agyaggolyócskákra. Ezek azon túl, hogy támasztják a növényt, tömegüknek 130 százalékát kitevő vízmennyiséget is képesek megkötni.
A hidrokultúrás cserepet is be kell szereznünk. Ennek belső lyukacsos betét részében helyezkednek el az agyag granulátumok, és ebbe ültetjük a növényt, majd ezt belehelyezzük egy dekoratív külső víztartó cserépbe. A két cserép közé öntjük locsoláskor a tápoldatot, vagy ha a granulátum közé hosszú hatásidejű műtrágyát kevertünk, akkor az öntözést elegendő tiszta vízzel végezni.
Az agyag granulátum egyébként nem csak a vízkultúrás tartásnál lehet segítségünkre. A földben nevelt cserepes növényeink talajának tetejére is szúrhatunk ezekből a golyókból. Amellett hogy dekoratívak, a már említett vízmegkötő képességüknek köszönhetően jelenlétükben nehezebben szárad ki a talaj. Emellett a felvett vizet fokozatosan adják le, és ez az állandó párologtatás kedvező mikroklímát teremt a legtöbb növény számára.

Áttérés hidrokultúrás tartásra

Mivel a hidrokultúrára szoktatás elég nagy sokkot jelent kezdetben a növénynek, ezért célszerű frissen meggyökereztetett példánnyal kezdenünk. Leginkább olyan dísznövényfajt érdemes kiválasztanunk, amely egyébként is vízigényes.
Ha idősebb, eddig virágföldben nevelt növényt ültetünk be hidrokultúrás cserépbe, akkor először a gyökereiről finoman mossuk le az összes földet. A sérült gyökérrészeket pedig távolítsuk el. Ezután ültessük be a növényt az agyag granulátumba. Mivel az új közeghez új gyökereket kell fejlesztenie a növénynek, kezdetben hanyatlás figyelhető meg az állapotában. Ennek oka az is, hogy a gyökerek sérülnek az agyaggolyók közé beültetéskor, így felborul a gyökér-lomb arány. Ugyanazt a lombfelületet, egy a sérülések miatt csökkent gyökérfelületnek kellene vízzel és tápanyagokkal ellátnia, ami némi zavart okozhat.
Ezt ellensúlyozhatjuk azzal, ha átültetést követően megmetsszük kissé a növényt, hogy kisebb legyen a lombja, ezáltal a párologtatási felülete. Ha nem akarjuk metszeni növényünket, akkor ideiglenesen húzzunk rá átlátszó műanyag zacskót és helyezzük árnyékos helyre. Az eredmény itt is a vízleadás csökkenése lesz, csak itt nem a levélfelületet csökkentettük, hanem a páradús mikrokörnyezet megteremtésével, a növény párolgásos vízleadását minimalizáltuk.

Előnyök és hátrányok

Bár házilag a hidrokultúrás növénytartás - legyen szó zöldség-, vagy dísznövényről - csak egy érdekesség kategóriába sorolható tevékenység (mivel előnyei csak üzemi méretekben számottevőek), néhány tapasztalattal gazdagodhatunk azért e kísérletnek köszönhetően.
A hidrokultúrában tartott növények gyorsabban fejlődnek, ritkán, vagy egyáltalán nem kell átültetnünk őket. A vízjelzőnek köszönhetően, mindig pontosan tudjuk, mikor kell öntözni, és akár hosszabb ideig is magukra hagyhatók a növények (például egy utazás alkalmával), úgy, hogy ezt nem sínylik meg. A tápanyag utánpótlásáról ritkábban kell gondoskodnunk. Míg a virágföld jó táptalajul szolgál a kártevők és kórokozók számára, ez nem mondható el a hidrokultúrás közegekről. Az agyaggolyók ezen túlmenően dekoratívak, és e tartástechnológia ott is alkalmazható, ahol a föld jelenléte higiéniai okokból nem kívánatos. A vízkultúrás közegek teljesen szagtalanok, és allergiás reakciót nem váltanak ki.
Hátrányként említhető, hogy drágább a technológia, és kevésbé természetes, mint a hagyományos módon, talajban tartott növények látványa.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: hidrokultúra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidrokultúra

Az üzemi termesztésben a hidrokultúrás kertészkedés az, ami atechnika csúcsát jelenti, hiszen itt minden szabályozott körülmények között történik. Avízellátás, atápanyagellátás, ahőmérséklet és...


Talaj nélküli növénytermesztés

Számos talajt helyettesítő anyag, azaz mesterséges termesztőközeg kapható és használható növények nevelésére. Ezek általában nem tartalmaznak szerves anyagokat, a céljuk annyi, hogy a gyökerek...