Belvíztűrő növények

Módosítva: 2009-05-20 23:37:14

Némely vízigényes növények nagy segítségünkre lehetnek a kert nedvesebb részeinek szárításában. Ezek olyan fajok, amelyek sok vizet képesek rövid idő alatt felvenni a talajból, majd ezt elpárologtatják.

Szerencsés esetben kertünkben nincsenek olyan foltok, ahol a tavaszi hóolvadás után nem szivárog el egyből a víz. Ám minden kertben vannak nedvesebb részek, ahonnan a vizet célszerű minél gyorsabban eltávolítani. Ezekre a részekre olyan fajokat ültethetünk, amelyek időszakosan bírják akár a vízborítást is, ám még fontosabb, hogy nagy vízigényüknek és párologtató-képességüknek köszönhetően segíthetnek a nedvesség eltávolításában.
A belvizes foltokra - az alacsonyabban fekvő területekre - mindenképp érdemes vízcsapoló növényeket ültetnünk, de ugyanígy jó szolgálatot tehetnek az ereszcsatorna kivezetőjénél is, hiszen ha az nincs eléggé messzire elvezetve a ház oldalától, akkor a falak vizesedni fognak. Amennyiben az ereszcsatorna egy föld alatti elszivárgós drénezett részbe gyűjti a vizet, ezek környékén is jó szolgálatot tehetnek e növények.
Bár a pince szigetelését nem helyettesítik, de főleg a fásszárú fajok hatékonyan csökkentik a talaj víztartalmát, amivel némiképp a pince nedvesedését is mérsékelhetik.
Bár ez már teljesen szabálytalan, csatornázatlan tanyákon még sokan használnak elszivárgós szennyvízülepítőt. Ha ezt körbeültetjük e "vízfaló" fajokkal, amellett, hogy ritkábban kell hívni a szennyvízszállítót, talán kevesebb jut le a talajvízig e növényeknek köszönhetően.

A következő fajok alkalmasak vizes kertrészek szárítására:

Lombos fák:
Nyárfafélék (Populus sp.)
Fűzfafélék (Salix sp.)
Japán juhar (Acer palmatum)
Gyertyán (Carpinus betulus)
Eperfa (Morus alba)
Éger (Alnus glutinosa)
Feketedió (Juglans nigra)

Fenyők:
Mamutfenyő (Metasequoia gliptostroboides)
Vörösfenyő (Taxodium distichum)

Cserjék:
Som (Cornus sp.)
Babérsom (Aucuba japonica)
Babérmeggy (Laurocerasus officinalis)
Tatárlonc (Lonicera tatarica)
Rózsaloncok (Weigela florida)
Bazsarózsa (Paeonia suffruticosa)

Lágyszárú évelők:
Bőrlevél (Bergenia sp.)
Májusi gyöngyvirág (Convallaria majus)
Páfrányfélék (Dryopteris sp.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: belvíz, belvíztűrő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belvizes, túlnedvesedett talaj kezelése

Idén májusban, majd júniusban is nagy gondot okoztak az áradások és az utánuk következő belvizek hazánkban. Sokhelyütt olyan kis patakok öntöttek ki, melyekre nem is számítottak az ott lakók. Bár...


Belvíz elleni védekezés

A 2010-es év rendkívüli mennyiségű csapadékkal járt a Kárpát-medence területén. A szokásos 550 mm/éves csapadékkal szemben az ország nagy részén 1000 mm-nél is több csapadék hullott. Emiatt a nyári...