Belvíztűrő növények

Módosítva: 2009-05-20 23:37:14

Némely vízigényes növények nagy segítségünkre lehetnek a kert nedvesebb részeinek szárításában. Ezek olyan fajok, amelyek sok vizet képesek rövid idő alatt felvenni a talajból, majd ezt elpárologtatják.

Szerencsés esetben kertünkben nincsenek olyan foltok, ahol a tavaszi hóolvadás után nem szivárog el egyből a víz. Ám minden kertben vannak nedvesebb részek, ahonnan a vizet célszerű minél gyorsabban eltávolítani. Ezekre a részekre olyan fajokat ültethetünk, amelyek időszakosan bírják akár a vízborítást is, ám még fontosabb, hogy nagy vízigényüknek és párologtató-képességüknek köszönhetően segíthetnek a nedvesség eltávolításában.
A belvizes foltokra - az alacsonyabban fekvő területekre - mindenképp érdemes vízcsapoló növényeket ültetnünk, de ugyanígy jó szolgálatot tehetnek az ereszcsatorna kivezetőjénél is, hiszen ha az nincs eléggé messzire elvezetve a ház oldalától, akkor a falak vizesedni fognak. Amennyiben az ereszcsatorna egy föld alatti elszivárgós drénezett részbe gyűjti a vizet, ezek környékén is jó szolgálatot tehetnek e növények.
Bár a pince szigetelését nem helyettesítik, de főleg a fásszárú fajok hatékonyan csökkentik a talaj víztartalmát, amivel némiképp a pince nedvesedését is mérsékelhetik.
Bár ez már teljesen szabálytalan, csatornázatlan tanyákon még sokan használnak elszivárgós szennyvízülepítőt. Ha ezt körbeültetjük e "vízfaló" fajokkal, amellett, hogy ritkábban kell hívni a szennyvízszállítót, talán kevesebb jut le a talajvízig e növényeknek köszönhetően.

A következő fajok alkalmasak vizes kertrészek szárítására:

Lombos fák:
Nyárfafélék (Populus sp.)
Fűzfafélék (Salix sp.)
Japán juhar (Acer palmatum)
Gyertyán (Carpinus betulus)
Eperfa (Morus alba)
Éger (Alnus glutinosa)
Feketedió (Juglans nigra)

Fenyők:
Mamutfenyő (Metasequoia gliptostroboides)
Vörösfenyő (Taxodium distichum)

Cserjék:
Som (Cornus sp.)
Babérsom (Aucuba japonica)
Babérmeggy (Laurocerasus officinalis)
Tatárlonc (Lonicera tatarica)
Rózsaloncok (Weigela florida)
Bazsarózsa (Paeonia suffruticosa)

Lágyszárú évelők:
Bőrlevél (Bergenia sp.)
Májusi gyöngyvirág (Convallaria majus)
Páfrányfélék (Dryopteris sp.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: belvíz, belvíztűrő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belvíz elleni védekezés

A 2010-es év rendkívüli mennyiségű csapadékkal járt a Kárpát-medence területén. A szokásos 550 mm/éves csapadékkal szemben az ország nagy részén 1000 mm-nél is több csapadék hullott. Emiatt a nyári...


Épületszárítás

Az épületszerkezetek magas nedvességtartalma nem csak a lakók egészségére van negatív hatással, hanem a fal- és padlóburkolatok, valamint a bútorok állagát is rontja.