Kerítés gyorsan - drótból

A kerítés szó hallatán szinte mindenkinek először a legkönnyebben felállítható drótkerítés jut eszébe, amelynek számos változatával találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban. Egy minőségi kerítésdrót akár 20-25 évig is kiszolgálhatja tulajdonosát.

Hazánk nemzetközi összehasonlításban "kerítős" nemzetnek számít: szeretjük elszeparálni magunkat a külvilágtól. Míg főleg amerikai kertvárosi övezetekben nincs is kerítés - csak egy 40-50 centiméter magas sövény választja el jelzésképpen egymástól az előkerteket - ezzel szemben nálunk mindenki kerítést emel telke köré. Ennek a közbiztonságon kívül számos, akár megszokásokból eredő okai is lehetnek.
Kerítés építése előtt érdemes elolvasni az ide vonatkozó helyi rendeleteket, nehogy utólag bontani kényszerüljünk. Kerítést építeni például nem kötelező, de ha ezzel lezártnak tekintjük a kérdést, akkor számíthatunk arra, hogy az utcában lakó összes kutya a mi kertünkben garázdálkodik majd.
Fontos szabály, hogy a kerítés csak a saját telkünkön futhat végig, valamint a kapu kifelé, közterületre nem nyílhat! Üdülőterületeken - ha erre nincs egyedi szabályozás - nem építhető tömör, csak átlátható kerítés; de sövényből is készülhet a térelválasztó. Lakóövezetben - ha a tömör, átláthatatlan kerítés mellett döntünk - a kerítés nem lehet magasabb 2,5 méternél. Ennek előnye, hogy nem látnak be hozzánk, hátránya - még ha nem is tarunk nagyobb értékeket otthon -, hogy biztosan felkeltjük a helyi bűnözői körök érdeklődését.

Kerítés-dróthálóval

A drótkerítés oszlopai készülhetnek fémből, fából, de betonoszlopokat is használhatunk erre a célra. A fa oszlopok alját égessük meg, vagy kenjük be bitumennel, így tovább ellenáll majd a talajnedvesség káros hatásainak. A fém oszlopokat ágyazzuk betonba, így stabilabban állnak majd.
A telek sarkain lévő oszlopoknak készítsünk támasztó-rudakat, amelyek védik a kerítésoszlopot a megdőléstől a drót feszítésekor. Vezérdrótot a kerítésdrót magasságától függően alul és felül mindenképp, de ezeken kívül akár középen is húzhatunk. Ezek feszítését feszítőcsavarokkal oldjuk meg, így később is utána állíthatunk, ha meglazulnának.
A kerítésdrót alját (és a vezérdrótot is) 5-8 centiméter mélyen leengedhetjük a földbe, így a kutyák biztosan nem bújnak majd át alatta. Ilyen esetben jó minőségű, vastag huzalból készített, műanyag-bevonatos (PE) kerítésdrótot válasszunk, amely nem kezd rozsdásodni a talajban.
A nap ultraviola sugárzása nem tesz jót a műanyagoknak, ezért az ilyen bevonatokkal ellátott kerítéseken idővel megrepedezik, helyenként lehullik a bevonat. Vannak már fényvédő faktorral ellátott PE bevonatok is, ezek az adalékok bizonyos fokig gátolják a bevonat károsodását.

Amit a kerítésdrótokról tudni érdemes

Minden huzal alkalmas drótfonat céljára, aminek szakítószilárdsága, kb. 350-600 N/nm körül van. Ez lehet bevonatos, és bevonat nélküli egyaránt, különbség a feldolgozási technológiánál mutatkozik - tudtuk meg Sudár Miklóstól, az SM-HUZAL Kft. tulajdonosától. A kozármislenyi cég termékeivel néhány neves autóversenyző egészen közelről is találkozott már a Hungaroringen, mivel a gumifalat tartó 4 mm vastag huzalból gyártott biztonsági hálót is Sudár Miklósék készítették.
A huzal bevonata lehet: horgany, aluhorgany-PVC (Polivinil-Klorid) vagy PE (Polietilén), horgany plusz PVC vagy PE, és az újabb fejlesztéseknek köszönhetően speciális festékkel bevont huzalok is léteznek.
Hajdanán a kerítésfonatot standard 2,24 mm vastag huzalból gyártották, 52 mm-es lyukosztással. Sajnos ez a múlté. Az alapanyagok drasztikus áremelkedése miatt a dróthálók paraméterei jelentősen változtak. Most a gyártó technológiai felkészültsége és a vevő pénztárcája határozza meg, a huzal átmérőjét. Minél vastagabb a huzal és annak bevonata, annál később fog korrodálódni, bár e két tényező vastagságának növelésével a termék ára is jelentősen nő.
A huzalon az alapvető védelmet a horgany biztosítja. A műanyag bevonat egy plusz védelmet jelent, amellett, hogy növeli a termék esztétikai értékét, ám az nem biztos, hogy a használati értékét is. A műanyag bevonat alatt ugyanis nem látszik, hogy a huzal (maga a kerítés) milyen vastag - vagy vékony...
Ha a régi drótkerítésünk elkezd rozsdásodni, még nincs minden veszve, az enyhe rozsdásodást hasonló módon kezelni lehet, mint az egyéb vasból készült tárgyaknál. Ha sérülést okoz egy nagyon rozsdás kerítés, akkor nagy a tetanusz fertőzés veszélye! Rozsda elleni védelem gyanánt lefesthetjük a drótot. Amíg a horgany nem rendelkezik oxidréteggel (még nem szürkült meg, hanem teljesen fényes), addig azonban nem érdemes ezzel próbálkoznunk, mert úgyis ledobja a festékréteget. Később már nincs ilyen probléma.
Forgalomban vannak eleve festett huzalból készült kerítéshálók is, amelyek a festék alatt nagy ellenálló képességű aluhorgany bevonattal rendelkeznek. Erre a huzalgyártó 10-év garanciát biztosít.
A kerítések dróthálóinak kifeszítésekor ügyeljünk arra, hogy sem a túl feszes, sem a laza drót nem előnyös. Esztétikailag egyik változat sem kelt jó benyomást, és a kerítés használati értéke is csökken. A túlfeszített kerítés előbb utóbb meglazul, mert veszít a rugalmasságából, és a magassága is csökkenhet. A laza kerítés pedig nem tölti be a szerepét.
Az 1-1,5 méter magasságú drótfonatok telkek, házak kerítésére használatosak az ennél magasabbak erdők, ipartelepek, sportlétesítmények körbezárására megfelelőek. Mezőgazdasági területek körbekerítésére készülnek a magas vadhálók, melyek különlegessége, hogy lyukkiosztásuk alul sűrűbb, felfelé pedig folyamatosan ritkul. Az alsó sűrűbb szövés lényege, hogy a kisebb méretű állatok átjárását is megakadályozza.
A vékony huzalból készült csirkeháló kerítésnek nem igazán alkalmas, arra jó, aminek nevezik. Rendeltetésszerű használatot feltételezve, akár 5-8 évig is betölti szerepét (kis állatok, csirkék, kacsák, nyulak, egyéb jószágok elzárására, a növekedésük idején).
Általában a régi ipari termék ha nem is az örökkévalóságnak, de nagyon hosszú élettartamra készültek. Ezért vannak még például üzemképes 40-éves gépkocsik. Az egyre magasabb alapanyagárak, a termelési- és egyéb költségek emelkedése, arra kényszerítette a feldolgozó cégeket, hogy elveiket sorra feladva mind inkább olyan termékeket gyártsanak, amit a piac elfogad és megfizet. Minél vékonyabb huzalból, minél nagyobb lyukosztással gyártanak kerítést, annál biztosabban el tudják adni, az alacsonyabb ára miatt. De ez a végtelenségig nem járható út. Az olcsóság mellett azért megjelent az igényesség is. Így pl. már évek óta gyártanak ponthegesztéses technológiával készített kerítéshálót, (pl. TETRA- kerítésrendszer). Ezeknek a használati értéke megegyezik a fonott kerítésekével, rendelkeznek azok összes előnyével, ám nélkülözik azok hátrányos tulajdonságát. A ponthegesztett technológiánál a lyukosztás tekintetében pedig szinte végtelen a variációk lehetősége.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: kerítés, drót

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térhatárolás kerítésekkel

A kerítéseket szükséges rossznak is tekinthetjük, hiszen bizonyos korlátot vagy akadályt emelünk akkor, amikor kerítést létesítünk telkünk köré. Mielőtt nekilátnánk számos szempontot érdemes...


Mászhatatlan kerítés

A legszimpatikusabb kerítés egy 60 cm magas sövény, ami jelképesen határolja birtokunkat. De ha még a belátást is akarnánk csökkenteni, akkor legyen 2 m magas. Sajnos azonban a negatív...