Változatos és praktikus

PVC padlóburkolatok

Bár manapság már nem kiugróan kedveltek a PVC padlók, közismert előnyeik miatt azonban továbbra is sokan választják ezt az anyagot. Viszonylagos olcsóságuk mellett jelentősen javult a kopásállóságuk, a mintaválasztékuk pedig nem marad el a többi padlóburkolatétól. Akik nem engedhetik meg maguknak az exkluzívabb megoldásokat, s megtapasztalták az egyéb burkolatfajták kellemetlen tulajdonságait is, azok továbbra is PVC padlót választanak egyes lakóhelyiségek burkolására.
Az biztos, hogy ezek a burkolatok nem vehetik fel a versenyt sem tartósság, sem esztétikai minőségben az igényes tömörfa, vagy a kiváló minőségű kerámialapokkal. Ám viszonylagos olcsóságuk miatt továbbra is tömeges igényeket elégítenek ki, mert gyorsan és egyszerűen igazán meggyőző és külsőleg megtévesztő hatású burkolatot eredményeznek. Ha előnyös tulajdonságaikat megfontoltan alkalmazva jó mintázatot is választunk a helyiség funkciójához, akkor jelentősen kevesebb költséggel és munkával látszatra akár "nemes anyagú" "kerámia" vagy akár "fa" burkolatot készíthetünk a lakásfelújítás során. Tisztántartás szempontjából nem kell aggódnunk a fugák elszennyeződésétől, nincs keményen kopogó hang járás közben, s egyes gyártmányok padlófűtésre is alkalmasak. A PVC padlóburkolók mintaválasztéka ráadásul igen változatos, ami különösen a különös, meghökkentő hatásokat kedvelők előtt újabb lehetőségeket nyit meg.
A PVC padló anyagában ásványi töltőanyagokat, lágyítót és színezéket tartalmazó műanyag termék. Kiválasztásukkor a várható használati igénybevételhez igazodva célszerű a megfelelő vastagságú típust behatárolni. A padlók szerkezetileg nagyon hasonlók, s több rétegből állnak. A legfelsőbb réteg az átlátszó koptató-, pontosabban kopó réteg, amely a színnyomott, esetleg strukturált felületű réteget védi a használati kopástól. Az átlátszó kopóréteget viszonylag kis szintkülönbséggel követi a mintázott réteg különböző módon strukturált felülete, ezért a felületi mintázat főként optikai, s csak visszafogott valóságos tagoltságot ad a padlóburkolatnak. Ez a kopás szempontjából lényeges, hiszen használat közben mindig a síkból kiemelkedő részek kopnak erőteljesebben.
A színnyomott réteg alatt helyezkedik el az üvegszál erősítés, amely az anyag alaktartósságát biztosítja. A legalsó habalátét pedig a lépéshangokat csillapítja a vastagságától függő mértékben. A vastagabb habréteg ezen túlmenően kellemes, rugalmas járást is biztosít a padlón. Ennek árnyoldala, hogy a nehezebb bútordarabok lábazata a vastagabb habalátétes lemezek felületén egy idő múlva nyomot hagy. A benyomódások mértéke azonban csak 0,4-0,6 mm közötti, tehát alig észlelhető. A nagyobb járáskényelmet adó, vastagabb burkolóanyagokat inkább olyan helyiségekbe ajánlott lefektetni, ahol nincsenek nehéz bútorok, pl. fürdőszobákba, előszobákba. A vékony, max. 2 mm vastagságú PVC burkolóanyagokat pedig a bútorozott helyiségekbe célszerű alkalmazni. A legvékonyabb lemezek padlófűtésű helyiségek burkolására is használhatók, ha az adott típus erre gyárilag ajánlott, de ez esetben mindenképen teljes felületén a körültekintően előkészített aljzatra kell ragasztani.
A PVC padlók tartósság szempontjából a koptatóréteg vastagsága is mérvadó lehet. Ez általában a burkolóanyag vastagságától függően 0,15-0,4 mm közötti, gyártmánytól és típustól függően változhat. A lemezek teljes vastagsága 1,25-3,5 mm közötti, és az üvegszálas réteg alatti habréteg adja a különbség nagy részét. A vékonyabb padlólemezek könnyebben kezelhetők, viszont kisebb a kopóréteg vastagsága, fokozott igénybevételnél hamar megkopik a felső rétegük. A felületükön mélyen strukturált, főként faerezet mintázattal készült burkolólemezeknél a koptató réteg a kiálló részeken vastagított, és kopásállóbb, így a korai felkopás ellen kellően védettek. Felragasztásukhoz az aljzat mindenkor simított és kiegyenlítő réteggel feltöltött legyen. A padlókat ajánlott mindenkor teljes felületükön diszperziós ragasztóval leragasztani, mert ezzel elkerülhető a burkolat hullámosodása, megnyúlása.
A PVC padlók tartósak, jól tisztíthatók, ám bizonyos vegyi anyagok - az aceton, a kloroform, az etilacetát és a bitumen származékú anyagok - károsan hatnak rájuk. Érzékenyek az éles sarkú bútordarabok és egyéb tárgyak húzogatására, fekete gumilábak, kerekek hosszabb idejű érintkezése, sőt, még a fekete gumi cipőtalp okozta csíkok is maradandó elszíneződést okoznak a felületükön. Ez a gyártmányhoz ajánlott tisztítószerrel való rendszeres ápolással elkerülhető.
A PVC padlók kínálata szélesség tekintetében is igen változatos. Az azonos mintázatú lemezek esetenként 1,3, 2, 3, és 4 m széles tekercsekben és több színkombinációban kerülnek forgalomba. A gyártók a természetes anyagokhoz megtévesztésig hasonló mintázatok mellett igyekeznek számos különleges változattal kielégíteni a különös hatásokat kedvelők igényeit is. A járó-, és egyéb kerámia lapokat utánzó mintázatok mellett megtalálhatók a hasított terméskőlap-, a kavics, továbbá a különféle fapadlókat, parkettákat nagyon valószerűen imitáló típusok is. Ezek mellett újdonságnak mondhatók a különféle minimál stílusú enteriőrökbe, irodákba is jól illeszkedő, fémlemez jellegű, optikai árnyalással domborított hatást keltő, illetve fényes és matt foltokkal kialakított, szertelen mintázatú burkoló lemezek. Ki-ki megtalálhatja az ízlése, igénye szerinti PVC padlót, amellyel költségkímélő módon alakíthatja ki a saját elképzelése szerinti meleg hatású padlóburkolatot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: PVC, padló, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rayston - Esztétikus padlók, megbízható vízszigetelések

A ház körül - különösen a mostani időjárási körülmények között - a legtöbb problémát a víz okozza. Mit csináljak a beázó lapos tetővel, mi legyen az alsó szomszédot áztató terasszal? Hogyan oldjam...


Természetes kő homlokzatburkolatok

A természetes kőburkolatok időtállóak, szépek, értékesek. Az esztétikus, jól megtervezett és kivitelezett, gondosan karbantartott természetes kőburkolat hosszú évtizedekig a ház dísze lehet.