Árvíz utáni újjáépítés

2010-12-06 12:41:09 |

Összesen mintegy 317 lakóházat kellene újjáépíteni a májusi és júniusi árvíz miatt. Felsőzsolcán hivatalosan 180 tönkrement házat összesítettek, a legújabb adatok szerint azonban már a kétszázat is meghaladja a lakhatatlan otthonok száma, míg Edelényben első körben 24 olyan házat számoltak össze, ahol elengedhetetlen a teljes újjáépítés. Ugyanitt 150 családi házat és egy átmeneti otthont újítanak fel. A jószándékú segítők főként építőanyagot tudnak szállítani a rászorulóknak, illetve a kivitelezésben működnek közre.

A legnagyobb összeget várhatóan Felsőzsolcán költik majd el. A tönkrement házakat a kormány rendelete szerint idén október 31-ig kell újjáépíteni úgy, hogy a lakástulajdonosok erre az időpontra már el is számoljanak a felvett állami támogatással. Pedig már az is 1,5 hónapig tartott, hogy a kormány és az érintett önkormányzatok tisztázzák a lakhatási támogatás kiutalásának minden részletét.
A károsultaknak bő egy hetük volt arra, hogy eldöntsék, milyen stílusú és elrendezésű házat szeretnének a hajdan zömmel vályogból emelt lakásuk helyett. A tervezők figyelembe vették, hogy a legtöbb ház olyan városrészekben omlott össze, ahol még ma is vannak úgynevezett hagyományos parasztházak. Nagyon nehéz azonban 10 millió forintból megépíteni egy, a mai igényeknek megfelelő házat.
A belügyminiszter korábban négy karitatív szervezettel írt alá megállapodást, hogy az árvíz utáni újjáépítésben segítsenek. Az állam által felajánlott több mint 3,1 milliárd, illetve a segélyszervezetek által összegyűjtött csaknem 2 milliárd forint elég lesz arra, hogy minden bajbajutottnak segítsenek, senki sem fog kimaradni.

A Magyar Vöröskereszt csaknem 1 milliárd forint támogatást gyűjtött össze. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet eddig 700 családnak juttatott el támogatást, az összegyűlt 500 millió forintból, ez körülbelül az összeg felét jelenti. Nem csak az építéssel, hanem az ingóságok pótlásával segítenek a rászorultaknak. A Katolikus Karitász eddig 100 épület helyreállításában működött közre, a Baptista Szeretetszolgálat pedig az ingóságok pótlásában és a tanévkezdésben segít az árvízkárosult családoknak. A rászorulók pénzt ugyan nem kapnak, ám a házuk újjáépítéshez szükséges minden segítségre számíthatnak. Nemrég már beköltöznek az emberek abba a felsőzsolcai lakó együttesbe, amely felajánlásokból épült alig egy hónap alatt.
Egyes vélemények szerint a hagyományos technológiával készült házak lassan épülnek - a betonnak kötnie, az alapozásnak ülepednie kell, a falaknak meg kell száradniuk, mielőtt felkerül rájuk a betonkoszorú, majd a tetőszerkezet. Ez időigényes, így felmerült, hogy csak száraz technológiával készült "gyorsházak" megvalósítására futná az október 31-ig hátra lévő időből, amit viszont sokan aggályosnak tartanak. Nincs arra garancia, hogy nem jön egy következő árvíz, ami könnyűszerrel hátára venné a könnyűszerkezetes házakat. Ugyancsak mások szerint a határidők nem indokolják a száraz technológia alkalmazását, példaként olyan házakat említenek, amelyeket néhány héttel ezelőtt kezdtek el építeni, és már tető alatt vannak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kandalló nem szemetes

A tűzre dobott háztartási hulladékok azon túl, hogy nagymértékben szennyezik a környezetünket és károsítják egészségünket, könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban....


Védekezés a felszíni vizek ellen

A lakóépületeket, lakott területeket veszélyeztető természetes tényezők között a víz előkelő helyen található. Veszélyeztethet, mint nagyintenzitású csapadék, havazás, a vízfolyások közelében...