Szegélyfűtés

A hagyományos radiátoros és padlófűtési rendszerek mellett egyre többet találkozni szegélyfűtéssel, főleg családi házakban. Legelterjedtebb a szalagradiátoros rendszer, illetve ennek kiegészítője, a padlócsatorna fűtés. Mindkettőt az egyenletes hőeloszlás és a diszkrét, esztétikus megjelenés jellemzi.

Szalagradiátor

A szalagradiátor őse Kanadában és az USA-ban terjedt el néhány évtizede egy tőlünk kivándorolt szakember ötlete nyomán. A kazán által melegített vizet a helyiségek falain a padlózat közelében körbefutó hosszú rézcsövön vezetik keresztül. A 18-20 milliméter átmérőjű csőre téglalap alakú rézlemezeket forrasztanak, sűrűn, a cső teljes hosszában, ezáltal nagyon hatékony hőleadás érhető el. Külső borítása szinterezett (beégetett festésű) alumínium.
A fal és a padló találkozásánál parkettaszegélyként végigfutó szalagradiátor nem a szoba levegőjét, hanem a falakat melegíti fel, aminek eredményeként az onnan visszasugárzó hő a falfűtéshez hasonlóan alacsonyabb hőmérsékleten is biztosítja a hagyományos fűtésnél megszokott hőérzetet, ami 10-20 százalékos energia-megtakarítást eredményezhet. További takarékossághoz vezet, hogy a rendszer víztartalma méterenként mindössze 0,15 liter, a radiátoros fűtésben keringtetett víz 1/4-e, a padlófőtésben cirkuláló 1/10-e. Itt tehát lényegesen kevesebb energiával elérhető a megfelelő szobahőmérséklet.

Kellemes közérzetet teremt és energia takarékos

Bár a szalagradiátorban kevés víz áramlik, hőleadó képessége a furfangosan megnövelt lamellás felület révén mégis jelentős. A fűtőlemezkék sugárzó felülete az egysoros változatnál méterenként 0,75, kétsorosnál 1,45 négyzetméter. A dinamikus hőleadó-képességből és az alacsony víztömegből adódó gyors reakcióidő együttesen további 10-20 százalékos energia-megtakarítást szavatol. A keringő víz optimális hőmérséklete 60 fok körüli. A gyártáshoz felhasznált sok vörösréz miatt a szalagradiátoros fűtés fűtőtestre eső beruházási költség duplája az acélradiátoros fűtőtesttel kivitelezett fűtésnek, de a kiadást kompenzálják az előnyök.
A rendszer egyszerű felépítése következtében például nincs szükség drága, különleges célszerszámokra a szereléshez. Bármely, már meglévő melegvizes fűtőberendezésre csatlakoztatható. A rögzítő burkolat felerősítéséhez elmaradnak a falvésési, javítási munkák. A szalagradiátorok elegánsak, de nem hivalkodók, észrevétlenül simulnak a környezetbe, beépített bútorok lábazatára is felerősíthetők. Csekély helyigénye révén kiválóan alkalmazható tetőterekben, kis garzonokban. A könnyűfém burkolat kétcsatornás változata lehetőséget ad arra, hogy gyengeáramú vezetékeket és más kábeleket itt vezessenek körbe a helyiség falai mentén. A szegélyfűtésnél az alacsonyan lévő hideg levegő felmelegedve lassan feláramlik a falak mentén, felmelegítve a teljes falfelületet, és mivel nem alakul ki észrevehető cirkuláció, így a por sem keveredik fel.

Padlócsatorna fűtés

Nagy üvegfelületeknél nincs lehetőség és mód fűtőtesteket elhelyezni úgy, hogy az szép, esztétikus legyen. Pedig pont a nagy üvegfelületeknél szükséges a hő utánpótlása, mivel a levegő hőmérséklete a nyílászárók környezetében lehűl, azok párásodását okozva. Erre az esetre nyújtanak megoldást a padlóba süllyesztett úgynevezett padlócsatorna fűtőrendszerek, padlókonvektorok, melyekkel legtöbbször szalagfűtés kiegészítőjeként találkozhatunk.

Nagy üvegfelületeknél ez az ideális

A fűtőtesteknek két fő csoportja van: konvekciós és kényszeráramú. Ez utóbbin belül megkülönböztetünk keresztáramú és centrifugál ventilátoros kivitelt. A konvekciós fűtőtestek legfőbb előnye a hangtalan működés, míg a ventilátoros kivitelű fűtőtestek lényegesen nagyobb hőleadással rendelkeznek.
A konvekciós padlócsatorna fűtőrendszer három főrészből áll. A padlócsatorna ház általában horganyzott acéllemezből készül, de találhatunk példát rozsdamentes acéllemezből, vagy üvegszálas műanyagból kialakított házra is. A felhasznált anyagoknak köszönhetően úszómedencék, kádak közvetlen környezetében is biztonságosan telepíthető, mivel korrózió elleni védelméről nem kell külön gondoskodni. A fűtőregiszter vörösréz csöves, alumínium lamellás fűtőtest. A réz igen kedvező tulajdonságai miatt a fűtőcső élettartama szinte korlátlan, míg az alumínium lamellák a rendkívül jó hőátadó képességüknél fogva hatékonyan, gazdaságosan biztosítják a hő átadását.
A regiszter egyik végén az egymás feletti csövek 180°-os fordító idomokkal vannak összekötve, míg a másik végén osztó-gyűjtő helyezkedik el az egymás mellett futó csövek közösítésére. A takarórács és szegélyléc anyaga lehet fényes, illetve csiszolt rozsdamentes acél, sárgaréz, szinterezett alumínium vagy fa is. Az U alakú rácselemek formájuknál fogva rendkívül nagy teherbírásúak, így a fűtőtest megfelelő beépítés esetén lépésálló.
A legkönnyebben tisztán tartható, leghosszabb élettartamú a rozsdamentes anyagból készült rács, míg a különböző fajta faanyagból készült natúr rácsok a helyszíni pácolás és csiszolás után tökéletesen harmonizálnak a parkettás vagy egyéb faborítású környezettel. A padlócsatorna fűtőtest takarítása rendkívül egyszerű, mivel a takarórácsot felcsavarhatjuk, mint a szőnyeget, és így takarítógéppel, porszívóval a csatorna könnyen tisztántartható. A könnyű takaríthatóság lehetővé teszi forgalmas átjárókba való telepítését is.
A ventilátoros fűtőtesteknek van egy negyedik fő alkotóelemük, ez a ventilátor. A centrifugál ventilátoros kivitelnél a ventilátor a csatornaidom egyik végén helyezkedik el, és három méter hosszban alkalmas a levegőmozgás megfelelő mértékű elősegítésére. A keresztáramú ventilátoros kivitelnél a ventilátor a fűtőregiszterrel párhuzamosan helyezkedik el, és a csatorna hosszától függően egy-három darab kerül beépítésre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Központi fűtés megújuló energiaforrásokból

Az energiaárak folyamatos emelkedése, és az ökológia szempontok miatt egyre inkább megnő az egyedi nem fosszilis fűtőanyagot elégető fűtésrendszerek alkalmazásának az igénye. Ilyen rendszerűek a...


Nyissuk ki a radiátor szelepeket

Kezd nyáriasra fordulni az idő, lassan el is felejtjük a fűtési szezont.Azonban mielőtt ezt elfelejtjük, a távfűtéses lakásban lakóknak fontos ellenőrizni, hogy valamennyi radiátorszelepet nyitott...