AL-KO szivattyúk belvíz ellen

Ha netán szükség lenne rá, a belvíz és árvíz elleni védekezéshez néhány konkrét szivattyúféleséget ajánlunk az AL-KO bőséges választékából. Azért is említjük ezt a márkát, mert ezek megbízható, jó minőségű eszközök, mégis elérhető áron vásárolhatók meg.

Ha választásunkat nem korlátozza semmi, akkor a belvízvédelemhez leginkább a szennyvíz szivattyúkat ajánljuk, mert az átemelendő víz ritkán tiszta, sokkal inkább sáros, piszkos, szennyezett. Ide leginkább az AL-KO Drain szivattyúk valók, melyekből 500 és 1000 W közötti teljesítménnyel legalább 6 különféle típus közül választhatunk (lásd a lapunk közepére behúzott mellékletet). Nagyobb emelőmagasságra rendszerint nincs szükség, azt mondhatnánk, hogy a 6-12 m közötti emelőmagasság értékek alapján bármelyiket választhatjuk. Az elektromos teljesítményekből a szállított folyadék mennyiségére következtethetünk, melyek 7000 és 19000 l/óra között változnak.
A kombinált járókerékkel felszerelt Twin Combi szivattyúcsalád egyesíti magában a merülő-szivattyúk nagy teljesítményét és a szennyvíz-szivattyúk erősen szennyezett anyagok szállítására alkalmas üzemét. Felhúzott szivattyútesttel a centrifugál szivattyú felső része dolgozik szennyvíz szivattyúként nagy szállítási teljesítménnyel; míg leeresztett szivattyútest esetén a szivattyúkerék alsó része szívja fel a folyadék maradékát. Az úszókapcsoló automatikus üzemmódot tesz lehetővé. A 750 W-os Twin 10000 tízezer litert szállít percenként, a 950 W-os Twin 14000 folyadékszállítására pedig szintén a típusszám utal. Ezt a két szivattyútípust azért is ajánljuk, mert jól bevethetők emésztők, elárasztott munkagödrök, vízben álló pincék stb. kiürítésére, a vízveszély elmúltával pedig tiszta víz szivattyúzásához alacsony, 5 mm-es megmaradó vízszinttel is jól tudjuk majd használni.
Minden merülő szivattyú jellemző adata a megmaradó vízszint. Ez az a vízmagasság, amit a szivattyú már azért nem tud felszívni, mert a szívórácson, vagy szennyvízszivattyúknál a beömlő nyíláson már levegőt is szív. Ha az a cél, hogy a szivattyú teljes egészében víztelenítse a helységet, célszerű annak legmélyebb pontjára egy, a szivattyút befogadni képes mélyedést, ún. zsombot kialakítani, és ide helyezni a szivattyút. Így a teljesen leürített helységben csak ebben a zsombban marad víz. Zsombba való telepítéshez legcélszerűbb a beépített szintkapcsolós szivattyúk közül választani.
A szivattyúk másik fő típusa a felszíni, vagy kerti szivattyúk kevésbé alkalmasak az ár- és belvízvédelemre, de ha ilyenünk van, azért próbálkozhatunk vele egy terület leszivattyúzásával. Ezek nem merülnek (nem is merülhetnek) be a vízbe, hanem a felszínre telepítve szívócsövön szívják fel a vizet, majd nyomócsövön továbbítják azt. A felszíni szivattyúkat az első üzembe helyezés előtt teljesen fel kell tölteni vízzel, és csak ezt követően szabad és lehet beindítani. A felszíni szivattyúk nem járhatnak szárazon, üzemelésükre folyamatosan figyelni kell. Nagy emelőmagasságuk viszont adott estben jól jöhet, hiszen a több mint 3 bar-os nyomásuk akár 30 m fölé is tudja emelni a vizet; pl. távolabb és magasabban lévő gát mögé nyomathatjuk vissza.
Az AL-KO Jet sorozatának darabjai 600 és 1000 W közötti teljesítményűek, szállított vízmennyiségük meghaladja a 3000 l/órát, de csak elegendően tiszta víznél alkalmazhatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szivattyú

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házi vízellátók beépített szűrővel

Ebben az évben jelennek meg a piacon az AL-KO új házi vízellátói. A fejlesztési cél az volt, hogy a felhasználók számára üzembiztos, telepítésben, kezelésében egyszerű, ugyanakkor bőségesen...


Energia a levegőből

Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül a hőszivattyúk alkalmazása. Többféle típus létezik, szondás, fúrt kutas, talaj kollektoros és levegős. Mindegyik képes fűteni, hűteni és melegvizet...