A bútorkészítés alapanyaga

Ha kisebb-nagyobb bútordarab készítésére vállalkozunk, akkor időnként olyan rövidítésekkel találkozhatunk, amelyekről csak sejtjük, mit jelentenek, mégis jelentősen befolyásolhatják munkánk végeredményét. Összegyűjtöttünk ezért néhány kérdést, amelyre a Falco cég szakemberétől kértünk választ. Ezeket az alábbiakban osztjuk meg olvasóinkkal.

Mi a különbség a faforgács- és az MDF lapok között?

A faforgácslap, mint a neve is utal rá, faforgácsokból áll. Keresztmetszetüket tekintve ezek a lapok általában három rétegűek, a két fedőréteg között durvább szerkezetű réteg van. Ezzel szemben az MDF lapok apró farostokból álló, homogén szerkezetű alapanyagok. A faforgácslap olcsóbb és súlyát tekintve könnyebb az MDF-nél. Hátránya, hogy csak egyszerűbb formai megoldásokat tesz lehetővé, pl. sík lap, lekerekített él. Ezért jellemzően korpusz és hátfal célokra használható fel. Az MDF a mívesebb formák kialakítását is lehetővé teszi (pl. felületi marások, bonyolultabb élek), ezért a frontelemek, profillécek gyártásának alapanyaga.

A 16 mm, vagy annál vékonyabb laminált lapokat milyen célra lehet használni?

Bútorkészítésnél semmilyen olyan alkatrészhez nem ajánlatos használni, amelyeknek tartófunkciója van. Oldalfalnak ezért mindenképpen 19 mm-es lapokat kell választani. A 16 mm vastagságú rövidebb fesztávú polcnak még megfelel, de túlterhelni nem ajánlatos. A vékony, 8, 10, 12 mm vastagságú lapokat ajtóbetétként, hátfalként célszerű beépíteni.

Az idomos párkány és egyéb profillécek színe azonos, vagy csak hasonló a laminált termékekével?

Azonosnak mondható, mert ugyanazon színű és nyomatú bevonófóliákat alkalmazzák a lapok és a lécek bevonásához. Lamináláskor a Falco maga impregnálja a dekorpapírokat, ugyanabból a papírból készítik a beszállítók a kasírfóliákat a lécgyártáshoz és a laminátumokat (HPL, CPL) a munkalapgyártáshoz.
A kimondottan színazonos termékek választéka kb. 60 dekorból áll, ám ez csak egy szelete a Falco teljes dekorválasztéknak.

A fóliázott termékek, lambériák mennyire kopásállóak?

Mivel a kasírfólia felületén csak egy vékony lakkréteg van, ennek ellenálló képessége minimális. Az ilyen termékekkel szemben nem is elvárás, mivel igénybevételnek szinte nincs is kitéve. Ám léteznek olyan bevonóanyagok is, amelyek ennél lényegesen ellenállóbbak.

Bevonatok esetében mit jelentenek a HPL és HCL rövidítések?

A kettő között csak gyártástechnológiában van különbség, anyagukat és felépítésüket illetően egyformák. Mindkettő magasnyomással készülő díszítő rétegelt lemez. (High Pressure Laminate, illetve Continuous Pressed Laminate) A HPL-t 70-90 kg/cm2 fajlagos nyomással, a CPL-t pedig folyamatos présen kb. 50 kg/cm2 nyomással gyártják. Ez utóbbi általában vékonyabb, s magasfényű felület nem gyártható ezzel a technikával, viszont mindkettő alkalmas munkalapok és frontelemek postformingolására.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Függönyválasztási szempontok

Amikor nem vagyunk biztosak abban, hogy egy lakás lakott-e, első dolgunk megnézni az ablakot, hogy van-e függöny, és annak helyzete változik-e a napok során. És hogy milyen sokféle függöny...