Einhell szivattyúval

Belvíz ellen

2011-04-20 00:20:18 | Módosítva: 2011-04-27 01:05:54

Cikkünk írásakor még zömmel fagyott a föld, de az átázott talaj és a megfagyott belvizek azt sejtetik, hogy olvadáskor még jelentősebb belvízproblémák előtt állunk. Az erősen telített talaj szinte egyáltalán nem képes már elnyelni a csapadékot; ami esik vagy olvad tavasszal, az mind belvízzé válik. A védekezés lehetőségei közül most a belvizek szivattyúzására alkalmas szivattyúfajták közül az Einhell készülékeit tekintjük át.

A belvízvédelemhez leginkább a szennyvíz szivattyúkat ajánljuk, mert az átemelendő víz ritkán tiszta, sokkal inkább sáros, piszkos, szennyezett. Az Einhell választékában az előnyösebb árú kék színű, valamint a magasabb osztályú piros színű gépcsaládban is több típust tudunk ajánlani. Ezek típusszáma RG-DP-vel kezdődik (a DP a Dirty Water=szennyezett vízre utal); teljesítményük 370 W-tal kezdődik, de még a kékek között is találunk 7-800 W teljesítményűt, pirosban pedig ezer watt feletti is van. Az elárasztott terület vagy épületrész leszivattyúzásánál nagyobb emelőmagasságra rendszerint nincs szükség. Az 5-10 m közötti emelőmagasság általában elegendő, hiszen az átemelt vízzel nem öntözni kívánunk, a kifolyási helyen már csak minimális nyomásra van szükségünk.
Egy elárasztott épületrész viszonylag tisztább vizének kiszivattyúzására a közönséges búvárszivattyú (merülő szivattyú) is alkalmas lehet, persze ha mégis van szennyeződés, akkor ez a fajta hamarább eltömődhet. Egy folyamatosan újra és újra telítődő pincéből azonban egyáltalán nem szabad szivattyúzni a vizet, mert „kutat csinálunk belőle”, és teljesen kimosódhat az épület alapja, falazata.
Minden merülő szivattyú jellemző adata a megmaradó vízszint. Ez az a vízmagasság, amit a szivattyú már azért nem tud felszívni, mert a szívórácson, vagy szennyvízszivattyúknál a beömlő nyíláson levegőt is szív. Ha az a cél, hogy a szivattyú teljes egészében víztelenítse a helységet, célszerű annak legmélyebb pontjára egy, a szivattyút befogadni képes mélyedést, ún. zsombot kialakítani, és ide helyezni a szivattyút. Így a teljesen leürített helységben csak ebben a zsombban marad víz. A vízgyűjtőt - amelyből a szivattyú dolgozik - úgy kell méretezni, hogy a szivattyúzás végén a csőből visszafolyó vizet magába tudja fogadni.
Zsombba való telepítéshez legcélszerűbb a beépített szintkapcsolós szivattyúk közül választani. Ha a merülőszivattyún az úszókapcsolót felemelt állapotban rögzítjük, akkor alaposan lecsökkenthető a megmaradó vízszint, de ebben az üzemmódban nem szabad a szivattyút felügyelet nélkül hagyni, mert szárazon futva igen rövid idő alatt véglegesen károsodik.

A felszíni vagy kerti szivattyúk kevésbé alkalmasak az ár- és belvízvédelemre, de azért próbálkozhatunk velük egy terület leszivattyúzására. Ezek nem merülnek (nem is merülhetnek) be a vízbe, hanem a felszínre telepítve szívócsövön szívják fel a vizet, majd nyomócsövön továbbítják azt. A felszíni szivattyúkat az első üzembe helyezés előtt teljesen fel kell tölteni vízzel, és csak ezt követően szabad beindítani. A felszíni szivattyúk nem járhatnak szárazon, üzemelésükre folyamatosan figyelni kell. Nagy emelőmagasságuk viszont adott estben jól jöhet, hiszen a 2-3 bar-os nyomásuk akár 20-30 m fölé is tudja emelni a vizet; pl. távolabb és magasabban lévő gát mögé nyomathatjuk vissza.
Az Einhell kerti szivattyúi közül is tudunk kék és piros színű gépeket egyaránt ajánlani; típusjelük BG-GP, illetve RG-GP (GP=Garden Pump= Kerti Szivattyú). Ezek mind elektromos meghajtásúak. A belvízi problémákra való tekintettel mégis inkább egy benzinmotoros változatot emelünk ki, hiszen az elárasztott területeken gyakran áram sincs. A BG-PW 48 típusjelű szivattyút egy 6,5 LE-s négyütemű motor hajtja, és több mint 500 liter vizet képes átemelni percenként.
Gondoljuk tehát meg mi is a célunk a szivattyúval. A kisnyomású merülőszivattyút pincék víztelenítésére, magas vízszintű talajvizes kúthoz (a talajvízszint csökkentésére) javasoljuk. Általában tiszta, vagy csak kevéssé szennyezett vízhez használható.
Ha a szivattyúzandó víz darabos szennyeződéseket tartalmaz, akkor szennyvízszivattyút célszerű alkalmaznunk. Közös jellemzőjük, hogy igen nagy mennyiségű folyadékot tudnak szállítani, de csak alacsony nyomással. A nagy átáramló keresztmetszet nagy résveszteséget takar, ezért ezek a szivattyúk a legkisebb fojtásra is igen drasztikus mennyiség-csökkenéssel reagálnak. A szennyvíz szivattyú nem tömítődik el, ha a szennyvíz darabossága egy értéken belül van.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elkészült az első árvíznek ellenálló ház Felsőzsolcán

Az árvízi újjáépítés keretében november közepén átadták a Holcim Hungária Zrt. és Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával megépülő monolit házak közül az elsőt...


Belvizes, túlnedvesedett talaj kezelése

Idén májusban, majd júniusban is nagy gondot okoztak az áradások és az utánuk következő belvizek hazánkban. Sokhelyütt olyan kis patakok öntöttek ki, melyekre nem is számítottak az ott lakók. Bár...