Védőoltás keserű szájíz ellen

Hőszigetelő rendszerek rögzítéstechnikája

Miért szükséges a ragasztáson felül a mechanikai rögzítés, a dübelezés? A tornádók egyelőre elkerülik hazánkat, de évente átlagosan 60-70 nap viharos (amikor a szél legerősebb lökésének sebessége meghaladja az 54 km/h-t), az erősebb viharok (72 km/h fölött) száma pedig évi 25-26. Ezek a viharok komoly gondokat tudnak okozni. Fákat csavarnak ki gyökerestől, elektromos vezetékeket szaggatnak, vagy homlokzati hőszigetelő rendszereket tépnek le részben, néha egészben.

Sokan gondolják tévesen azt, hogy a hőszigetelő rendszereket nem, vagy nem minden esetben kell dübelezni. Vannak helyzetek, amelyekben, ha szigorúan elméleti síkon gondolkodunk, és elméletünk szerint minden rendszerkomponens, a falazatunk, és az időjárás is pont olyan, mint amilyennek a papírforma szerint lennie kellene, akkor ebben van is igazság. De az elmélet és a gyakorlat csak elméletileg azonos! Bizonyos szemszögből rendszerkomponens a kereskedő is, a kivitelező is (és ha van, annak beosztottja is), akik követhetnek el kisebb-nagyobb hibákat, de a rendszerelemek nem megfelelő tárolása, előkészítése sem kedvező hatású. Ezek a tényezők nem szerepelnek a harmonikus elméletekben, tehát ne a szerencsénkben bízzunk, törekedjünk a hosszú távú, feltétlen biztonságosságra!
Minden autós jól tudja, tapasztalta, hogy a téli időszakban téli gumiabroncsokat kell használni. Nem előírás, mára mégis a járműtulajdonosok döntő többsége gumiszervizekbe siet az első mínusz, az első hó után, mert tudják; a biztonságuk a tét. Nem kell, mégis megteszik.
Nincs ez másképp az otthonaink, az irodáink esetében sem. Itt is törekszünk arra, hogy lehetőségeinkhez mérten maximális biztonságot teremtsünk. Tudjuk és értjük, hogy az utólagos hőszigetelés fontos, néhol elkerülhetetlen, vészesen apadnak földünk ma használatos energiakészletei, a gázár folyamatosan és dinamikusan emelkedik, nem megengedhető tovább a téli "utcafűtés", de a nyári hőségben ezerszám bekapcsolt klímaberendezések sem épp pénztárca-, és környezetbarát megoldásai lakásunk hőmérséklet-optimalizálásának. Ezt mind tudjuk.
Mégis, amikor döntünk a nagyságrendileg 20 évre tervezett rendszerünk típusáról, minőségéről, a biztonságosság terén legtöbbször súlyos hibát vétünk. Olyan hiba ez, ami utólag már nem orvosolható: a helytelen dübelkiválasztás. A hőszigetelő rendszerek gyártói, a rendszergazdák által forgalmazott kiváló minőségű és megbízható dübeleket, a kizárólag anyagi szempontokat mérlegelő, szakmailag felkészületlen kereskedők, kivitelezők (nagy tisztelet a kivételeknek, mert hála Istennek vannak kivételek) olcsó, de silány minőségű, gyakran használhatatlan és a feladatának ellátására képtelen, dübelnek látszó tárgyakkal helyettesítik azokat. Ne hagyjuk becsapni magunkat! Ezek a termékek lényegesen olcsóbbak működő társaiknál, de nem mások, mint hitvány, jellemzően hasznavehetetlen hamisítványok.
Egy példa. A dübelek egyik legfontosabb műszaki jellemzője az úgynevezett kihúzási érték. Leginkább ez felelős az elkészült rendszerünk védelméért, a szél szívóhatásával szemben. Ezt egy speciális, a képen látható kihúzó-mérőkészülékkel, az adott falazatba telepített 15 darab dübel kihúzásával mérhetjük meg. Méréseim során nem ritka, hogy egy "olcsó" dübel gyakorlatilag ellenállás nélkül csúszik ki a falazatból. Az ilyen dübelek telepítése teljesen fölösleges időtöltés, semmiféle védelmet nem nyújtanak. Ha valami nem működik, de olcsó, megvásároljuk?
Számoljunk! Példánk alapjául egy átlagos, téglából épült családi ház szolgál, melyet polisztirol rendszerrel szeretnénk hőszigetelni. Legyen a hőszigetelendő falfelület mérete 180 m2. Négyzetméterenként 6 db dübellel történő rögzítés lenne optimális, így a dübeligényünk 1080 db. Egy megbízható dübel erre a feladatra legyen 30 Ft, egy olcsó dübel pedig 15 Ft. A példa alapján kiszámolható, hogy 16 200 forint a két lehetőségünk közötti árkülönbözet.
Érdemes-e kockáztatnunk 16200 forintért, a durván félmillió forint anyagköltségű rendszerünk biztonságát? Vállaljuk-e a kockázatot, hogy baj esetén az "olcsó" dübelekért senki nem vállal majd felelősséget, így elveszítjük a rendszergaranciát is? Vagy azt, hogy a hőhidat képező, rossz alapanyagú, "olcsó" dübelek telepítésekor, a lapokba beszakadó dübelfejek ütötte krátereket drága és időigényes, plusz ragasz-tófelhasználással kiegyenlítve, csodálatos dübelrajzolatokat (a képen is jól látható foltokat) nézegetünk majd hosszú évekig az elkészült, drága homlokzatunkon?
Aki szerint a példában szereplő 16 200 forintnyi "megtakarítás" nincs arányban a nem csekély kockázattal, vagy vélhetően nem lesz ideje hosszas, gyakran vég nélküli garanciális csatározásokra, az érdeklődjön a rendszergazda képviselőjénél, és kérje kereskedőjétől, vagy kivitelezőjétől az igazoltan a választott rendszer részét képező dübeleket!

Gellér Ákos
EJOT Hungaria Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vákuumpanel hőszigetelések

A szigorodó energetikai követelmények egyre vastagabb hőszigetelések elhelyezését kívánják, ezek épületszerkezetekben történő elhelyezése pedig egyre több fejtörést okoz mind a tervezőknek, mind...


Legjobb nyugdíjelőtakarékosság, ha szigeteli házát

Nyugdíjasként egyre többet költünk gyógyszerre, kezelésekre, nem várt kiadásokra. De kitől várjunk segítséget? Csak magunkra számíthatunk. Még aktív napjainkban gondoljunk a nyugodt idős korra....