Minib padlókonvektorok

A padlókonvektorok lényegében padlóba süllyesztett bordás fűtőtestek, amelyek nagy, szabadba nyíló üvegfelületek előtt húzódnak, harmonizálva a padlóburkolattal, biztosítva a beltér komfortos hőmérsékletét és a nyílászárók páramentesítését.

A padlókonvektor kiegészítheti a padlófűtés hőleadását, de önállóan is képes a beltér hőmérsékletét biztosítani, mindezt diszkréten. Előfordulhat, hogy a padlófűtött helyiség hőigénye nagyobb, mint amit a padlófűtéssel komfortosan a kellemes felületi hőmérséklet mellett pótolni tudunk, ilyenkor a kiegészítő radiátorok helyett padlókonvektor beépítése javasolt.
Az üvegfelületekről alábukó hideg levegő a fajsúlykülönbség, vagy a ventilátor rásegítő hatására a padlócsatornában lévő bordás hőcserélő alá áramlik, ahol a felmelegszik. A meleg levegő felszáll a rácson keresztül, és meleg hőfüggönyt alkotva megakadályozza az üvegfelületek párásodását, illetve a helyiség belseje felé áramolva biztosítja a komfortos hőmérsékletet. A ventilátoros padlókonvektorok intenzívebbé teszik a hőleadást és az áramlást, ezzel csökkentve a nagy felületű nyílászárók közelében érezhető kellemetlen hideg sugárzást.
A nyílászárók előtti aljzatba kerül elhelyezésre a kompakt kivitelű fűtőtest lemezházzal, melyet esztétikus rácsozat takar. A padlókonvektor beszerelése nem igényel különösebb szakértelmet. Útmutatók alapján bárki könnyedén beszerelheti. Vízoldali csatlakozása megegyezik a radiátorokéval.
A padlókonvektor lemezháza rozsdamentes acél, hőcserélője rézcső-alumínium lamellákkal, amelyek megbízhatóan biztosítják a hosszú élettartamot és a karbantartásmentes működtetést. Ventilátoros padlókonvektorok csak 12 V-os motorral szereltek, így teljesítve a szigorú érintésvédelmi előírásokat.
A feltekerhető fedőrácsozatnak és a flexibilis vízoldali bekötésnek köszönhetően a hőcserélő felemelhető, elérhetővé téve a lemezház alját is, amely porszívózás után akár nedves ruhával pormentessé tehető, így a porallergiások is fellélegezhetnek.
A Minib fedőrácsozat kínálatában 3 féle kezeletlen fa (igény szerint pácolható), 3 színű tömör eloxált alumínium és szálcsiszolt rozsdamentes rács szerepel. Anyagminőségük lehetővé teszi akár nagy forgalmú személyi átjárók igénybevételét is.
Az egyszerű konvekciós (ventilátor nélküli) padlókonvektorok mellett nagy méretválasztékban minden igényt kielégítő ventilátoros kivitelek is rendelkezésre állnak. Az egészen kis szélességű (102 mm), kis mélységű (63 mm) változatoktól - amelyek utólagos beszereléssel is telepíthetőek - az egészen nagy teljesítményű normál méretű készülékekig.
A kínálatban szerepelnek hűtési igényre kifejlesztett fűtő-hűtő Fan-coil padlókonvektorok is. A téli fűtést követően - egy központi folyadékhűtőt a meglévő fűtési körre kapcsolva - nyáron klimatizálási funkciót töltenek be. Természetesen kialakításuk lehetővé teszi a keletkezett kondenzvíz elvezetését. Hatalmas előnyük, hogy a helyiségekbe nem szükséges megjelenésükben oda nem illő split beltéri egységek telepítése. A téli-nyári üzemmód egy szelep átállításával érhető el.
A klímakonvektorok másik alkalmazási területe a zárttéri uszodák, pezsgőfürdők közelében történő telepítés, hiszen az esetlegesen a padlókonvektorba jutó víz a kondenzelvezetőn keresztül távozik, a rozsdamentes lemezház pedig ellenáll a fertőtlenítőszereknek is.
Lehetőség van egyéni elképzelések megvalósítására is, pl. nem csak egyenes, hanem, köríves, szöget bezáró padlókonvektorok kialakításával.
A padlókonvektorok hőszabályzását helyiségtermosztátok látják el. Ventilátoros kivitelek esetében a kínálat: hagyományos 1 fokozatú mechanikus-, 1 fokozatú digitális, programozható-, 3 fokozató digitális, programozható- és teljesen automatikus vezérlésű termosztátos. Lehetőség van kazán meghibásodás esetén a ventilátorok leállítására, a visszatérő hőmérséklet ellenőrzésével, fotoszenzoros nappali-éjszakai üzemmód automatikus állítására (ilyenkor az automatika az 1-es fokozaton üzemelteti a ventilátorokat) stb.
Összegzésként: A padlókonvektorok alkalmazhatóak kiegészítő fűtésként, önálló hőleadóként, sőt klimatizálásra is, családiházakba, közintézményekbe, irodákba, uszodákba, télikertekbe, kompromisszumok nélkül.

Fan-coil padlókonvektorok magyarországi importőre:
Sinka András - MultiCAD Mérnökiroda
1023 Budapest, Lublói u. 3
Telefon.:1/326-3000; 70/242-5993; fax:1/326-1650
e-mail: info@minib.hu
www.minib.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A padlófűtésről: állítások és cáfolatok

Mint sok más műszaki és lakberendezési kérdéssel kapcsolatban, a padlófűtésről is hangzanak el állítások, olykor megalapozatlan állítások, melyek aztán az interneten ugyanúgy keringenek, mint ha...


Padlófűtés a Schlüter®-től

Télen jólesően meleg – nyáron frissítően hűvös. Aligha van még egy olyan variálható, energiakímélő és hosszú élettartamú padlófűtés, mint a Schlüter-BEKOTEC-THERM kerámia-klímapadló. A vékony...