Előszobák, fogadóterek

Amikor belépünk egy lakásba, már az előszobában képet kapunk az ott lakókról. Ez az először szembetűnő tér, fontos, hogy a belépés színtereként méltó legyen otthonunkhoz. Összeköti és elválasztja a külvilágtól magánéletünk színterét. Tükrözi a lakók egyéni ízlését és stílusát. Legtöbbször előrevetíti a lakás többi részének hangulatát.

Célja a belépő fogadása és az otthoniak útra bocsátása. Ha külső térből nyílik, akkor szélfogó, áthidalja és kiegyenlíti a hőmérsékletkülönbséget. Egyébként pedig fontos tároló feladatokat lát el. Itt rakjuk le vendégeink kabátját és táskáját, itt tároljuk a cipők, papucsok egy részét és az aktuálisan használt kabátokat, a sporttáskákat, kutyapórázt, kulcsokat és még számtalan dolgot. Sokan kényszerülnek lakásuk kis alapterülete miatt bőröndöket, takarítóeszközöket is itt elhelyezni.
Ez az általában kis alapterületű helyiség nemcsak kiszolgáló, de közlekedő feladatokat is ellát. Számtalan ajtó nyílik innen: pl. a konyha, a nappali, a vendég WC, esetleg háztartási helyiség vagy éléskamra. A berendezés stílusát az határozza meg, hogy mely helyiségeket látjuk innen egyszerre. Ezeket mindenképp össze kell hangolnunk. Furcsa lenne, ha egy neo-barokk nappalihoz high-tech előszobát illesztenénk.
A jó berendezés létrehozásánál a stílusválasztás a legegyszerűbb feladat. Ennél sokkal nehezebb a sokféle tárolófunkciót és közlekedést összehangolni. Sok helyen hiba az ajtók egybenyílása, vagyis, ha az ajtók nyílási iránya lehetetlenné teszi azok egy időben való használatát. Ez mindenképp csökkenti a helyiség használati értékét. Kevés pénzből megfordíthatjuk a nyílászárókat, és funkcionálisabb válik a terünk.
A másik alapvető gond a közlekedési útvonalak elzárása valamilyen bútorral, így az amúgy is szűkös térben kerülgetnünk kell a berendezés egy részét. Jó előszobát kialakítani nehezebb, mint elsőre hinnénk. Mielőtt a tárolóbútorokat megvásárolnánk vagy elkészíttetnénk, mérjük föl, hogy a lakás mely területein van még módunk tárolóhelyeket létrehozni, hogy ne legyen zsúfolt az előterünk. (A tárolás sokféle lehetőségéről lapunk 2005/5. számában olvashatnak.)
A konkrét helyre, méretre készített berendezés – bár költségesebb lehet – jobban szolgálja az adott teret. Több lehetőséget nyújt pl. a beugrások, zeg-zugos falak, esetleges egyenetlenségek kiegyenlítésére és e helyek kihasználására. A nagy belmagasság az esetleges kis alapterülettel együtt rossz térarányt mutat. Ilyen esetben álmennyezettel javíthatjuk ezt, ami fölött remek sportszer- vagy bőröndtartót hozhatunk létre.
Az általában kis helyen a tükörnek többféle feladata van. Részben ellenőrizhetjük benne külsőnk rendezettségét, részben pedig optikai térnövelő szerepét is kihasználhatjuk. Az elhelyezésnél sokan hibát követnek el, amikor olyan helyre teszik, ahol nem túl látványos, esetleg rendetlenség érzését keltő dolgok tükröződnek, kétszereződnek meg benne. Ha megduplázunk valamit, akkor az legyen mutatós és szép. A látványon túl a tükör akkor működik jól, ha legalább 60 cm-nyi hely van előtte. Így, ha a padlótól kb. 30 cm-re kezdődik és a használók magasságától függően 180-200 cm-ig ér, akkor teljes alakban láthatják magukat benne.
Jó, ha tudunk ülőhelyet is biztosítani az előszobában. Gyerekek öltöztetésénél, idősek cipőhúzásnál fontos. Ez szintén a rendelkezésre álló tér függvényében a karosszéktől, az egyszerű zsámolyon át a cipőszekrény tetejéig bármi lehet.
Az összhatás jobb lesz, ha minden tárolandó dolognak konkrét helyet alakítunk ki. Kulcstartót, esernyőtartót, zárt és nyitott elemeket a szekrényben és megfelelő darabszámú fogast is.
A burkolat a gyakori mozgás miatt nagy igénybevételnek van kitéve. Tehát mindenképp magas kopásállóságú padlót válasszunk. Az egyéni sajátosságok és a stílus döntenek ebben a kérdésben. Ahol udvarról beszaladgáló gyerekek, háziállatok vannak, ott praktikusabb a vízzel takarítható burkolat, valamilyen természetes kőből vagy kőőrleményből készült lap, illetve mázas kerámia. Ha garázsból és lépcsőházból érkezünk, akkor lehet fából vagy laminált anyagból is a padlóburkolat, hiszen ezek felületkialakítása a műgyantalakkok használatával igen jó kopásállóságú. Alkalmas ide még a parafa, linóleum és a sokféle PVC-padló is. Hazánkban nincs hagyománya a szőnyegpadlónak és ez valóban nem is praktikus. Az alacsonyabb árfekvésűek nehezen takaríthatók és kopnak, az ún. objekt és szennytaszító réteggel bevontak pedig olyan drágák, hogy azon már minőségi követ vagy fát vásárolhatunk.
Ritkán van az előszobának olyan természetes megvilágítása, ami lehetővé tenné pl. növények elhelyezését is. Leggyakrabban napközben is világítanunk kell. A lámpahelyeket úgy alakítsuk ki, hogy az általános mennyezetei világításon túl a funkciókat is láttatni tudjuk vele; világítsuk meg a szekrényeket és legfőként a tükröt! Igyekezzünk a természetes fényhez közelítő meleg színhőmérsékletű izzókat, fénycsöveket használni, mert ezzel áthidalhatjuk a kinti és benti fényviszonyok közti különbséget. (A helyes megvilágításról és lámpaválasztásról lapunk 2005/2-es számában írtunk.)
A dekoráció a szűk tér a mesterséges fények ellenére és e miatt is fokozatosan fontos. Dekoratív elem persze minden berendezési tárgy, lámpa és tükör, de pár képpel, szép formájú vázával még vonzóbbá tehetjük a fogadótereket. A művirágok és szárazvirágok alkalmazása megosztja az embereket. Ha már ilyet választ valaki, legyen mértékletes, és kerülje el a szinte mindig giccsbe hajló harsányságot.
Mivel a szakember segítsége elérhető, mindenki bátran kérjen tanácsot vagy teljes berendezési- és bútortervet, ha egyedül nehezen boldogul a kis alapterület és a sokféle funkció kialakításának problémájával!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: előszoba

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ülőke, pad, lóca bárhová

A lakás számtalan pontján szükségünk lehet ülőkére, pl. az előszobában megkönnyíti a cipő fel- és levételét, de a lakásba belépve is jó szolgálatot tesz, mert nem a földre kell tennünk...


Cipők tárolása

A cipők tárolását több dolog is kissé megnehezíti. Pl. ha összezsúfoljuk cipőinket, megtörhet a talpuk és a cipőfelsőrész is, vagyösszekarcolja és összepiszkítja az egyiknek a talpa a másiknak a...