Elektronikus lakásvédelem

Előző lapszámunkban a lakásvédelem mechanikus eszközeiről írtunk.Otthonunk védelmének másik módja a korszerű elektromos és elektronikus készülékek alkalmazása, beépítése. A kereskedelemben sokféle elektronikus, jelző, érzékelő és riasztó kapható. A riasztókészülékek feladata, hogy észlelje és jelezze, ha illetéktelen személy hatol be az őrzött területre.

A riasztókészülékek, rendszerek különböző érzékelőkből, átviteli vezetékekből, központból, jelzést-riasztást végző szirénákból valamint egyéb kiegészítő egységekből állnak. Az érzékelők feladata, hogy az érzékelt eseményeket elektromos jellé alakítsák át, majd az összekötő vezetéken keresztül a központba továbbítsák. A központi egység összegyűjti a különböző helyekről beérkező jeleket, azokat riasztójellé alakítja át, és elindítja a riasztást, adott esetben bekapcsolja a szirénát. A riasztójel időtartama, az ismétlés ideje beállítható a központi egységen.
A központok tehát különböző érzékelők, pl. ajtó-és ablaknyitást érzékelők, mágneskapcsolók, fóliák, üvegtörést érzékelők, testhang érzékelők és mikrofonok, továbbá mozgásérzékelők kiszolgálására szolgálnak. A riasztórendszer üzembe helyezését blokkzár, távkapcsoló (kódolóval) vagy beépített időkapcsoló segítségével végezhetjük el. A korszerű központ illetéktelen behatolás esetén riasztójelzést ad. A központokhoz telefonvonal is csatlakoztatható, amelyen adott esetben a rendőrséget lehet riasztani.
A riasztórendszerekkel szemben elvárás az, hogy mindig biztosan, megbízhatóan működjenek, és a téves riasztások a lehető kisebb valószínűséggel forduljanak elő. Igen fontos követelmény az is, hogy a berendezés még akkor is működjön, amikor a hálózati villamosenergia-szolgáltatást kikapcsolják, valamint a készüléket ne lehessen megrongálni. A készülékek szünetmentes áramforrással, akkumulátorral rendelkeznek, amelyek a hálózati feszültség kimaradása esetén is biztosítja a zavartalan működést.
Korszerű, vezetéknélküli rendszer esetén az érzékelő, mint rádióadó, a központ vevőként üzemel, és nincs összekötő vezeték. A riasztást végző egység lehet riasztócsengő, sziréna és tér megvilágító lámpa. A nagy fényerejű lámpák hirtelen bekapcsolása, villogása hasonló hatást vált ki, mint a sziréna bekapcsolása. Magánházaknál egyre több helyen alkalmaznak automatikusan segélyhívást tárcsázó, telefonos riasztórendszert vagy rádiókapcsolatot létesítő riasztást.

JELZŐ ÉS RIASZTÓÁRAMKÖRÖK

A központi egység tartalmazza az elektronikus érzékelők kiszolgálására alkalmas jelző-, riasztóáramköröket és tápellátásukat. Az érzékelő lehet mozgásérzékelő, ajtó- és ablaknyitást érzékelő, szűk átjárás elektronikus érzékelője, nyomásérzékelő, riasztószőnyeg, elektronikus üvegtörés és lökésérzékelő. Az ajtó-és ablaknyitás érzékelésére korábban mikrokapcsolót alkalmaztak. Ezek könnyen felszerelhetők, hátrányuk viszont, hogy láthatók és kiiktathatók. Másik érzékelő típus a mágneses érzékelő, amely két fő részből áll, az állandó mágnesből és a kapcsolást végző Reed reléből. Ha az ajtót kinyitják, a mágnes eltávolodik, ennek hatására bekapcsol a riasztás. Használatosak még a rezgésérzékelők is, amelyek egyszerű súlyterhelésű rugóelmozdulás alapján működnek. Ezek elsősorban ajtók, ablakok, vitrinek, szekrények feltörésekor jeleznek.
Lezárt, használaton kívüli helyiségek védelmét többféle módon oldhatjuk meg. Hosszabb távollét esetén legegyszerűbb fényérzékelő áramkört beépíteni. A védendő helyiségben a redőnyök leengedésével vagy más módon elsötétítünk. A megfelelő helyre fényérzékelőt szerelünk, ha illetéktelen behatolás történik, fény jut a helyiségbe, a riasztás elindul. Az érzékelést kadmiumszulfid alapanyagú fényellenállás végzi, ilyen például: PHILIPS RPY20 fotóérzékelő.
Sugármegszakításos jelző áramköröknél a védeni kívánt bejárati ablak vagy körzet előtt keresztben átbocsátunk egy láthatatlan sugárnyalábot. A behatoló személy megszakítja a sugár útját anélkül, hogy tudna róla. A védelem egy adóból és egy vevőből áll. Az adó infrafényt sugároz ki a szemben lévő vevőre, ha ez megszakad, elindul a riasztás. Hátránya a védelemnek, hogy madár és egyéb behatoló is megszakíthatja a sugarat.
Különböző egyedi tárgyak eltulajdonítása elleni védelemre érintésre és közeledésre működő riasztókat használnak. A riasztók a bekötéstől függően, kapacitív hatásra vagy érintésre működnek. Az érintésre működő készülék érzékelője bármilyen fémtárgy lehet, amely a földtől elszigetelt. Alkalmaznak huzalt, lemezt, fémhálót. Rákapcsolható olyan helyiségek ajtókilincsére, amelyeket behatoláskor megérintenek, vagy értékes fémtárgyakra. Kapacitív elven működő riasztók alkalmazása esetén az árnyékolt jelkábelt rákapcsolják a fémtárgyra, de ennek a kapacitásának 10pF-nál nagyobbnak kell lennie. Felhasználható pl. értékes képek védelmére. Az érzékelést végző koaxkábelt a kép mögé helyezik el. A védett kép megérintése vagy megközelítése esetén a riasztás bekövetkezik.

KERESKEDELEMBEN KAPHATÓ RIASZTÓK ÉS ELEMEIK

A kereskedelemben nagyon sokféle riasztási rendszer és készülék kapható, a legegyszerűbb elemektől a legbonyolultabb, több zónás védelemmel rendelkező központi egységekig bezárólag. Ezek ismertetése meghaladja a lap kereteit. Bonyolult védelmek létesítését bízzuk a szakvállalatokra, az egyszerű riasztó elemek beszerelésével azonban magunk is próbálkozhatunk.
Szétnéztünk a kereskedelemben, és közreadunk néhány saját kezűleg is felszerelhető kompakt riasztót és elemeiket.
Betörésjelző infra mozgásérzékelővel
• Beépített fotótranzisztoros érzékelés, • Érzékelési távolság: 5m, • Beépített sziréna, • Szabályozható hangerő, • Ára: 1999 Ft

Számkódos infrariasztó szett típus: MA 20 • 130 dB -es hangjelzés, • Automatikus újraélesztés, • 30 mp kilépési, 10 mp belépési késleltetés, • 60(- os látószög
• 6m-es érzékelési távolság, • Ára: 6699 Ft

Számkódos infrariasztó szett típus: MA 25 • változtatható 4 db számkóddal,
• 130 dB-es hangjelzés, • Automatikus újraélesztés, • 30 mp kilépési, 10 mp belépési késleltetés, • 60(-os látószög, • 6 m-es érzékelési távolság, • Ára: 9599 Ft

Vezetékes riasztószett, típus: ALBERT 3
• 4 zónás, • Ára: 32 900 Ft

Vezeték nélküli riasztószett
• 4 zónás, • Automatikus telefonhívással
• mozgásérzékeléssel, • Ára: 39 990 Ft

Lámpa mozgásérzékelővel, típus: Light boy • 120(-os látási szög, • 3-12 m-es érzékelési távolság, • 1000 Lux megvilágítás, • Ára: 9999 Ft

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Láng Levente


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Válasszon megfelelő szén-monoxid vészjelzőt!

Tisztában vagyunk a szén-monoxid veszélyeivel, többségünk mégsem tesz semmit családja védelmében. Pedig a gyilkos gáz nem válogat, mindenki veszélyben lehet! Sajnos azok sem érezhetik magukat...


Távfelügyeleti alternatíva

2008 év folyamán jelentős változás állt be a gazdasági életben. Ez a változás kihat a vagyonvédelmi szolgáltatásokra is. Egyre olcsóbb, és a konkurenciaharc miatt egyre jobb szolgáltatást kell...