Nyitott pihenőhelyünk több gondoskodást érdemelne

Teraszok és erkélyek karbantartása

Lakásunk terasza gyakran igen szélsőséges időjárási viszonyoknak van kitéve. Az időjárási hatások nyomai viszonylag gyorsan meglátszanak a burkolaton, az oldalfalakon, a korlátról már nem is beszélve. Mivel ez is otthonunk része, ugyanolyan rendszeres karbantartást igényelne, mint a belső lakóterek. Rendszerint nem is kellene nagy anyagi áldozatot hozni azért, hogy nyáron bármikor jó érzéssel ülhessünk ki erkélyünkre. Az ilyen állagóvó karbantartási munkákhoz adunk az alábbiakban néhány ötletet.

KORLÁTOK, MELLVÉDEK

A felújítást a korlátokkal vagy a falazott mellvédekkel célszerű kezdeni. Az acélkorlátoknál először is az oldalfalhoz és a padlóba eresztési helyeiket vizsgáljuk meg. A laza rögzítési helyeket véséssel bővítsük fel, majd javítóbetonnal jól becsömöszölve újból szilárdítsuk meg. Az egyéb módon rögzített korlátoknál az eredeti megoldás szerint erősítsük meg a kilazult kötéseket. A fém korlátok hegesztési helyeit is vizsgáljuk meg, s ha szükséges hegesztessük meg. A kilazult szegecskötéseknél is ezt a módszert alkalmazzuk.
Következhet a rács átfestése. Először huzalkefe koronggal távolítsuk el a málló részeket, és ha rozsdás a felület, ne kínlódjuk vele, vonjuk be kétszer alapozást nem igénylő fém zománc festékkel. Ha a korlátnak csak a váza készült acélból, s a faburkolat erre van felerősítve, akkor előbb a fa alkatrészeket szereljük le, majd a fémváz javítása, festése után a faburkolatot csiszoljuk le, hibáit javítsuk ki, majd kenjük le kétszer kültéri használatra való és UV sugárzásnak ellenálló vastaglazúrral. A felújított fa elemeket csak ezt követően szereljük vissza a vázra. Társasházi erkélyeknél ajánlatos olyan színű festéket, vagy lazúrt használni, amely nem, vagy alig tér el az épület többi erkélyburkolatának színétől, hogy az egységes hatást ne bontsuk meg.

TISZTA FALFELÜLETEK

A falfelületek, mellvédfalak épsége és tisztasága is hozzá tartozik az erkélyek nettségéhez. Ezt azonban csak azokon a felületeken érdemes elvégeznünk, amelyek nem bontják meg az épület egységes összképét. Csak akkor fogjunk ilyen jellegű felújító munkába, ha ezt a kritériumot nem sértjük meg. Például a lakótelepi erkélyek többségénél csak a belső felületek frissítésére van mód, s ezt is lehetőleg azonos színtónusú festékkel végezzük el. E célra csak homlokzatfestékek alkalmasak, a felületi hibák kijavítása után. A nagyobb festékkereskedésekben a hozott színminta alapján kikeverik a festékárnyalatot, így környezetéből szinte alig fog kiríni erkélyünk frissen festett fala. Ám ha az erkély hátsó fala maga az épület homlokzata, akkor nem célszerű a festésével foglalkozni, azt csak közösségi akarattal egységesen lehet felújítani.

KOSZORÚ ÉS VÍZORR PROBLÉMÁK

Erre bizony kevesen gondolnak. Márpedig az erkélyek teraszok padlójáról elfolyó víz nem mindig egyenesen a földre jut. Ennek oka, hogy a koszorú élein nem megfelelő, vagy hiányzik az ún. vízorr. Ez okozza, hogy a lefolyó víz befelé csurog, áztatja a burkolat alját, s onnan jut az alatta levő erkélyre. Különösen akkor, ha a födém éle már töredezett, és már darabok is hiányoznak róla. Előbb ezeket a hiányokat kell javító betonhabarccsal pótolni, majd a vízorr peremének ferde lemunkálásával, vagy a koszorú peremére erősített 6-15 cm széles, és ferde síkban kinyúló alumínium lemez felszerelésével ereszt kialakítani. A lemezcsíkot kültérben használható szilikonba ágyazva, csavarokkal a felettünk levő erkély aljára kell szerelni. Ez ugyan nem véd a becsapó eső ellen, de a csurgó vizeket az erkély elé vezeti.

DEKORATÍVABB JÁRÓFELÜLETEK

Az erkélyek elhasználódott padlóburkolata nagyon „látványos” fogyatékosság, ezért igényli a felújítást. A kitöredezett járólapos burkolatot, vagy esztrich felületet a barkácsáruházakban beszerezhető fa járórácsok lerakásával is elkendőzhetjük. Ezzel csökkenthetjük az erkélyajtó magas küszöbe miatt kellemetlen szintkülönbséget is. A lazúros rácsokról könnyen lefolyik a víz, járófelülete pedig még nedvesen sem szúszik. Természetesen a 40x40 cm-es rácsokat esetenként méretre kell szabni, ezek a darabok az oldalfalak mellé kerüljenek. A száraz rácsokat télen páramentesen becsomagolva az erkélyen lehet tárolni.
A padló felújításakor választhatjuk az ún. kent burkolatot. Ehhez előbb mélyalapozó réteget kell a régi felkopott felületre felhordani, majd ezt betonfestékkel, vagy színes műgyanta padlóbevonattal fedjük le. Ezek karbantartást nem igényelnek, és szükség esetén könnyen javíthatók is. Az ilyen munkánál azonban feltétlenül ellenőrizzük, hogy a járófelület a korlát felé 3 fokos lejtésű legyen, és a bevonat az oldalfalra legalább 15 cm magasan nyúljon fel. Ez a csapadékvíz elvezetése miatt szükséges.
Aki új járólappal kívánja felújítani teraszának padlóját, az csak fagyálló, és csúszásmentes felületű lapot válasszon. A régi burkolatot akkor ajánlott eltávolítani, ha több lapja ütögetésre kongó hangot ad. A szilárd, és csak feltöredezett felületű járólapra fagyálló és kimondottan flexibilis csempe ragasztóval, a járólapokat teljes felületükön bekenve fektessük le, gondoskodva arról, hogy az aljzat lejtése 3 fokos legyen. A fal felületeket szegélylapokkal védjük a vizesedéstől, és a lapok közötti fugákat is Flex fugázóval töltsük fel.

BETÖRÉSGÁTLÓ RÁCSOK VESZÉLYEI

Számos lakótelepen a földszinti lakók – érthetően – rácsok felszerelésével védekeznek a betörők ellen. Ám azzal már kevesen számolnak, hogy ezek kialakítása sok esetben létraként használható, így az emeleti lakás kerül veszélybe, és ezzel az ott lakókat is rács felszerelésére kényszeríti. Nem mindegy, hogy milyen rácsot szereltetünk fel: van, amelyik túlságosan is jól mászható, míg a csak függőleges rudazatot tartalmazó nem szolgálhat létraként. Egy alternatív megoldás, ha az erkélyajtó és a mellette levő ablak elé szereltetünk rácsokat, mégpedig az ajtó elé nyithatót, az ablak elé pedig, mélyen a falba eresztetten, beerősítettet. Ezt már nehéz létraként használni, a kiemelése pedig körülményes. Nem árt tehát gondolni arra, hogy a saját biztonságunk érdekében ne hozzunk másokat veszélyeztetett helyzetbe.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: terasz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikertek kialakítása

Nyitott terasz télikerté alakítása komplex feladat, mivel sok tényezőt kell figyelembe venni. Előző lapszámunkban részletesen elemeztük azokat a szempontokat, amelyeket mérlegelnünk érdemes, amikor...


WPC burkolat Kül- és beltérben

Mivel tavasztól késő őszig egyre több időt töltünk a teraszon, még inkább megnőtt az igény a tartós, gondozásmentes, de modern kültéri burkolatok iránt, amelyek ellenállnak a szélsőséges...