Otthonunk kapuja

Előszoba

2012-12-15 20:59:24 | Módosítva: 2012-12-18 23:31:04

Az előszoba nagyon fontos helyisége otthonunknak, bár sajnos amikor társasházi lakásban gondolkodunk, alig találkozunk úgy tervezett lakással, ahol az ne csak egy sötét belépő lenne, esetleg egy keskeny folyosó. Családi házakban már jobb a helyzet. Ha tudatosan végiggondoljuk, mi minden lehetne az előszoba funkciója, és magunk tervezzük meg lakásunkat, biztosan nagyobb helyet tervezünk számára.

Az előszoba az első helyiség, amit a hozzánk érkező vendég először lát, és az első benyomása otthonunkról ez alapján alakul ki benne. Még ennél is fontosabb, hogy egy jól berendezett előszoba alapvetően meghatározhatja lakásunk használhatóságát, a közlekedésen túl számos funkciót kell „ellátnia”, még akkor is, ha alig töltünk el ott időt. Ehhez azonban sok szempont alapján meg kell tervezni a rendelkezésre álló helyet.

A racionális funkciókon túl, jó, ha meghitt hangulatú, hiszen innen indulunk el otthonból, reggelenként itt búcsúzunk el szeretteinktől, és ide érkezünk meg fáradtan esténként. Egyfajta zsilip a külvilág zaja, mozgalmassága és otthonunk között.

Közvetlenül az utcáról lépünk be az előszobába, az utca összes piszkával a cipőnkön, kabátunkon. Ezért különösen fontos, hogy könnyen tisztán tartható, jó kopásállóságú és nedvességtűrő legyen a burkolat. Sokan nem szeretik a falburkoló anyagokat, de az előszobában igen hasznos egy könnyen lemosható fal (burkolat, mosható falfesték, mosható tapéta stb.), különösen a bejárati ajtó közelében, hiszen akármilyen óvatosak is vagyunk, a bevásárló szatyor, az iskolatáska a falhoz érve előbb-utóbb bepiszkítja a falat. A könnyen felmosható padlóburkolaton is jó szolgálatot tesz egy mosógépben mosható rongyszőnyeg, ami ugyan nagyon sok piszkot összeszed, a latyakos cipőtől nedves lesz, de legalább nem hordjuk mindezt a piszkot szét a lakásban. A rongyszőnyegek jól bírják a mosást, akár hetente betehetjük őket a mosógépbe.

Ha túl kicsi és sötét az előszoba, válasszunk világos színű falat, és ahhoz illő falburkolót. A tükrök is tágítják a terek, nem baj, ha több is van az előszobában. A világítással legyünk óvatosak, nem kell túl erős, mindent megmutató világítás, mert több önbizalommal lépünk ki a lakásból, ha nem látunk meg a tükörben az arcunkon, ruházatunkon minden apró hibát.

Kevés lakásban fordul elő, hogy túl nagy az előszoba, de ebben a szerencsés helyzetben, számos funkció kivihető a lakás többi részéből. Remélhetőleg nincs tele ajtókkal a lakás minden irányába, így van falfelület bőven. Szinte gardrób szobává alakítható, és akkor nem kell telerakni a nappalit vagy a hálót a télikabátokat, síruhát, sporttáskát, strand cuccot elnyelő nagyméretű szekrényekkel. Így a nappali szellősebben rendezhető be. Ezek a szezonjellegű tárgyaink az előszobában akár a mennyezetig érő gardróbok legfelső polcain is lehetnek.

Ezzel a tárolási gondjaink megoldódnak, és ha még mindig van elegendő területünk, alakítsunk ki egy kis beszélgető sarkot. Bármilyen asztal-szék kombináció megteszi. Hatalmas előnye, hogy a postást, közös képviselőt, alkalmi beszélgető szomszédokat illedelmesen tudjuk fogadni, leültetni akkor is, ha a lakás belsejébe nem akarjuk beengedni.

A szék és asztal mindenkit is szolgálni fog a mindennapokban, hiszen kényelmesebb ülve bekötni a cipőt, és a táskákat sem kell a földre rakni, amíg a kabátba belebújunk.

Akármilyen kicsi is az előszoba, gondolhatunk valami kis dekorációra is. Keressünk helyet képnek a falon, célzott megvilágítással igazi dísze lesz otthonunknak. Ha egy mágneses táblát szerelünk fel, arra a hangulatunknak megfelelő fotók mellett üzeneteket is felrakhatunk. Hasznos funkciójú különleges tárgyakat is elhelyezhetünk, egy mutatós tükröt, egy különleges lámpát stb.

Kész előszoba bútorok kaphatók, széles elemválasztékkal, de ha jól ki akarjuk használni a területet, tervezzünk saját bútort, és készítessük el. Minden elérhető tartozékként, ami a kész bútorokban benne van: különleges fogasok és akasztók, cipőtartó elemek, fiókok, fogantyúk stb. Variálhatunk az ajtókkal, tükörajtókkal, fiókokkal, nyitott fakkokkal, szűk helyen a tolóajtókkal. Legyen a gyerekek magasságának megfelelő fogas és tükör is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: előszoba, dekoráció

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ülőke, pad, lóca bárhová

A lakás számtalan pontján szükségünk lehet ülőkére, pl. az előszobában megkönnyíti a cipő fel- és levételét, de a lakásba belépve is jó szolgálatot tesz, mert nem a földre kell tennünk...


Régi és az új egymás mellett

Napjaink lakberendezésében teljesen elfogadott a nem tiszta stílusok megjelenése, melynek egyik jellemzője a régi és az új bátor keveredése. A francia lakberendezésben ez már nagyon régóta jelen...