Makita = Dolmar

Katalizátoros fűkaszák

A fűkaszákat gyártók között a Dolmar több évtizedes hagyományokkal rendelkező, ismert cég, amely a nem kevésbé ismert japán szerszámgépgyártó, a Makita tulajdonába került. A Dolmár márkanevet azonban a Makita – tekintettel a márkahűségre – tovább viszi. A bevezetett Dolmar termékek választékát most a Makita új, katalizátoros fűkaszákkal bővítette.

Az új fűkaszák kétütemű motorjait Japánban, a Mitshubisi gyártja, a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően katalizátoros kivitelben. A fűkaszákat azonban már Európában, a Dolmar üzemében szerelik össze. Az új konstukciók Dolmár és Makita márka jelöléssel, de teljesen azonos szerkezettel kerülnek forgalomba. Csupán a burkolat színe és a márkajelzés különböző, a kaszák minden alkatrésze csereszabatos. (Ez a „kettősség” egyébként más Dolmar gépekre, pl. láncfűrészekre, sövényvágokra, fűnyírókra is vonatkozik.) A típusszámaik a márkajelzéstől függően eltérőek, a szerkezetük viszont azonos.
Az új Dolmar-Makita fűkaszák négy különböző teljesítményű motorral működnek. A legkisebb 23 cm3, a következő 26 és 33 cm3-s; ezek főként házkörüli használatra alkalmasak. A család „legizmosabb” tagja 43 cm3, és intenzív munkavégzésre is alkalmas.
Mindegyik típus katalizátoros, ami a kipufogódobban került beépítésre. A Mitshubishi motorok dugattyúja két gyűrűs, ami könnyű indítást biztosít. A motorok hidegindítását a markolaton elhelyezett automata félgáz kapcsoló könnyíti meg. A porlasztójukon nincs állítási lehetőség, ami a motor károsanyag kibocsátásának szinten tartását szolgálja. A hosszú élettartam érdekében a szöghajtó-fej tengelyét porvédő helyett szimmering gyűrű védi. Utókenése szükségtelen, a kenőanyag pótlását az évenként javasolt átvizsgálás alkalmával a szervizben végzik el.
Az új fűkaszákon egyéb előnyös megoldások is fellelhetők. Az univerzális védőburkolat a damilfejhez és az ütőkésekhez is megfelelő, nem kell cserélni. A damilfejes gépekhez tartozék az ütőkésekhez szükséges tárcsaszett, a vágófejes gépekhez pedig – ajándékként – damilfej is jár. A fogantyúk természetesen ergonómikusak, rezgéscsillapítottak. A kisebb teljesítményű gépekhez átvethető vállheveder, míg a 43 cm3-s fűkaszához kétvállas tartóheveder tartozik. A közép kategóriájú gépeknél választható C-, illetve U-markolat. A 23 cm3-es fűkaszát csak C-, a 43 cm3-s gépet viszont csak U markolattal gyártják.
Az új, katalizátoros Dolmar és Makita fűkaszák karbantartást szinte nem igényelnek, legfeljebb a lég- és üzemanyagszűrőt kell időnként magasnyomású levegővel kitisztítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűkasza

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Design és erő kompromisszumok nélkül

A HITACHI kerti gépei új motort kaptak, és az új motorokat rögtön új köntösbe bújtatták. Egy valami nem változott: minden egyes benzinmotoros gép professzionális használatra készült.


Sokoldalú kerti gépek

Mint ahogy a nagyüzemi mezőgazdasági és kertészeti gépek esetén, kicsiben is érdemes követni azt a példát, hogy egy erőgéphez, több munkagépet szerzünk be. Így az alapgépet, a motort tartalmazó...