Kertöntözés tömlővel

Az öntözési szezon kezdetén megkönnyíthetjük munkánkat, ha beszerzünk a locsolótömlő mellé egy szerelvény-garnitúrát is, amellyel könnyedén kapcsolhatjuk össze a tömlőket, egy mozdulattal csatlakozhatunk a kerti csapra, vagy ugyanilyen könnyen cserélhetjük ki az öntözőfejeket annak függvényében, hogy épp mely növényeink vízutánpótlásáról gondoskodunk.

TÖMLŐK ÉS GYORSCSATLAKOZÓK

Az ideális öntözőcső olyan hosszú, hogy a kert minden pontjáig elér, de nem biztos, hogy úgy a legpraktikusabb, ha mindez egy darabban van. A kertek többségében nincs kiépítve több vízvételi lehetőség, tehát a kerti csap, vagy a szivattyúval felszerelt fúrt kút helye már adott a területen, onnan kell eljuttatni a vizet az összes növényhez.
Az öntözőcsövet dobra tekerve is tárolhatjuk, ennek előnye, hogy nem törik meg,és csak a megfelelő hosszúságú vezetéket kell letekernünk használatakor. Ha több rövidebb öntözőcsővel rendelkezünk, azokat a hagyományos módszerrel elég körülményes volt összetoldani. Régebben egy fémcsövet kellett belehelyezni mindkét slag végébe, majd bilincsekkel rászorítani a tömlőt a csőre. Ha a méret nem passzolt eléggé, akkor melegíteni kellett a tömlőt, hogy hőtágulása folytán rámenjen a fémcsőre.
Ezeket a módszereket mára felváltották a gyorscsatlakozók, toldó-elemek, amelyek egyszerűen felszerelhetők az öntözőcsőre. Ezt követően pedig egy mozdulattal összecsatlakoztathatjuk, vagy ugyanilyen egyszerűen oldhatjuk a tömlők közötti kötést. Gyorscsatlakozók óriási választékban kaphatók már a gazdaboltokban és a barkácsáruházakban. Ezek ára márkájuktól függően a néhány száz forintostól párezerig terjedhet.
Kiválasztásukkor elsődlegesen arra figyeljünk, hogy milyen átmérőjű tömlőhöz vásároljuk. Találhatunk közöttük szűkítős és bővítős megoldásokat, amelyeknek köszönhetően különböző átmérőjű csövek is összeköthetők velük.
Felszerelésük egyszerű: először ráhúzzuk a csőre a szorítócsavart, majd a tömlőt behelyezzük a számára kialakított nyílásba, végül pedig a szorítót rátekerjük. Miután mindkét összekapcsolandó csőnél ezzel végeztünk, egy kattintással össze is illeszthetők az elemek.
Bár a gyorscsatlakozók ára nem túl magas, ám meghibásodásuk esetén mégis bosszantó lehet, ha nincs otthon tartalék. Nem árt óvnunk e szerelvényeket, mert ez könnyen bekövetkezhet. A hibák oka az esetek többségében abból ered, hogy összekapcsoláskor sár és homok kerül a szerkezetbe, ami rövid idő alatt kikoptatja az alkatrészeket. Ez egyszerűen elkerülhető, ha összekapcsolás előtt leöblítjük a földön húzva beszennyeződött alkatrészeket.

MILYEN VASTAG TÖMLŐT VÁLASSZUNK

Az öntözőtömlő kiválasztásánál is érdemes néhány szempontot mérlegelni, nem csak az ár alapján dönteni. Ezeknél a termékeknél elég nagy árkülönbségek tapasztalhatók, és az olcsóság gyakran a minőséggel kapcsolatos kompromisszumokkal jár együtt.
A legolcsóbb csövek a félcolosak, ám ezek olyan vékonyak, hogy alig jön ki rajtuk víz. Ezért érdemes kertöntözési célokra, legalább háromnegyed-, vagy egycolos átmérőjű tömlőt választanunk. Az öntözőcső vastagságát nem árt összhangba hoznunk a víz nyomásával. Ha a vezetékes vízhálózatról öntözünk, annak nyomása miatt vékonyabb csővel is dolgozhatunk, de szivattyús vízellátású öntözéskor inkább vastagabb slagot szerezzünk be. A vékonyabb tömlő csőellenállása nagy, és ha nagyon hosszú, akkor a hálózatra (szivattyúra) csatlakozó végénél túl nagy nyomás jöhet létre, szétveti a csatlakozókat. A tömlők oldalerősítését és anyagvastagságát is érdemes megnézzük a döntés előtt. Az olcsó tömlők általában vékony anyagúak, könnyen összenyomhatók, könnyen megtörnek így locsolás helyett állandóan a megtört részeket kell majd széthajtogatnunk, hogy azok újra átengedjék a vizet. Ha a tömlőre elzáró szerelvény kerül, akkor a víznyomásnak megfelelő nyomásálló csövet kell választanunk. A tömlő gyári csomagolásán jelzik, hogy mekkora víznyomásra alkalmazható.

SZÓRÓFEJEK, ÖNTÖZŐEGYSÉGEK

Az öntözőcső végére legjobb állítható porlasztású szórófejet, öntözőpisztolyt választanunk, így ugyanis az öntözési célt figyelembe véve végezhetjük munkánkat. Beállításának a függvényében a vizet akár permetszerűen porlaszthatjuk is, ami különösen jót tesz a páraigényes növényeknek. Szintén apró cseppmérettel öntözhetjük a vetést, így a víz nem veri ki a magokat a földből. A már erős fák tányérjainak öntözésekor pedig a legnagyobb vízhozamra állítva az öntözőfejet egy sugárban áramlik ki a víz.
Amennyiben a kézi öntözés helyett inkább azt választanánk, hogy a szórófejek helyettünk végezzék el a munkát, de föld alá telepített, automata öntözőrendszert mégsem szeretnénk kiépíteni, akkor is számos változat közül választhatunk. A gyep és virágágyások öntözésére egyaránt alkalmasak a teljes körben öntöző szórófejek, ám ha a ház melletti részt is be szeretnénk öntözni a fal nedvesítését elkerülve, akkor négyzetes szórásképű, „bólogató” öntözőegységeket is szerezzünk be. E szórófejek az előbb említett gyorscsatlakozókkal egyszerűen összeköthetők az öntözőtömlővel. Kiválasztásukkor nézzük meg, hogy mekkora nyomáshatárok között működnek megfelelően.
Két praktikus dolgot érdemes még szem előtt tartani. Az egyik, hogy ha a füvet naponta öntözzük is, a tömlőt teljes hosszában 2-3 naponta helyezzük át. Ellenkező esetben a gyep nagyon hamar megsárgul alatta és elcsúfítja az egész területet. A másik pedig, hogy az öntözőegységek kiválasztásánál nézzük meg, hogy melyiket, mennyire egyszerű áttelepíteni egyik helyről a másikra. Például a zöldségest öntöző fej lehet leszúrós, hiszen az egész nyáron a helyén maradhat, elegendő csak a locsolás megkezdése előtt rácsatlakoztatnunk a tömlőt.
Ám a füvet öntöző szórófejek közül legpraktikusabb, ha „szántalpakon” csúszó változatot választunk, ezeket ugyanis távolról is (anélkül, hogy vizesek lennénk, vagy az öntözést le kellene állítanunk) át tudjuk húzni, a még öntözetlen részekre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kerti szivattyút?

Amikor kertek öntözése vagy hétvégi házak vízellátása kerül szóba, gyakran nem is gondolunk bele, hogy milyen szerteágazó feladat lehet egy vízellátó rendszer szivattyújának illetve az ahhoz...


Húsvét után is locsolkodás

Nemcsak Húsvétkor fontos, hogy növényeink megfelelő vízmennyiséget kapjanak. Ha egész évben a megfelelő módon gondozzuk, locsoljuk őket, meghálálják: a gyep zöldebb lesz, virágaink gyönyörűbbek....