Előszobaszőnyegek

2011-11-04 21:51:44 | Módosítva: 2011-11-04 21:51:44

Az előszoba előrevetíti lakásunk belső hangulatát és stílusát, ezenkívül zsilipként szolgál. Összeköt a külvilággal, hőmérséklet kiegyenlítő szerepe van, segít abban is, hogy a külső szennyeződésektől megóvjuk az otthonunkat.

Az előszoba burkolata – a gyakori mozgás miatt – nagy igénybevételnek van kitéve. Ebből következik, hogy a burkolatként magas kopásállóságú padlót kell választanunk. Ennek típusát az egyéni sajátosságok, ízlés, anyagi lehetőségek, és a lakás stílusa együttesen határozzák meg. Mivel általában ide érkezünk, meg praktikus, ha vízzel mosható az amit választunk. Vagyis kő vagy kőőrlemény, kerámia, linóleum, marmóleum, kezelt parafa esetleg PVC. Ettől csak akkor ajánlatos eltérni, ha olyan garázsból vagy lépcsőházból érkezünk, ahol mód van cipőnk letakarítására.

A profi tisztítórendszerek három egységből állnak, ezt a nagyáruházak bejáratánál bárki megfigyelheti. Van egy rácsos tisztító az ajtó előtt, majd a bevezető szakaszon egy durva felületű, végül pedig a puha lábtörlő, ami a maradék port és nedvességet képes magába szívni. Ezt a saját lakásunkban nem tudjuk pont ilyen módon alkalmazni, bár sok épület előtt használnak rácsot, a lépcsőházban és az ajtók előtt lábtörlőt.

Az előszobánk https://static.ezermester.hu/Ezermester-printdíszítő funkciója is van, de nem tudjuk megóvni attól, hogy fölvegye a bekerülő nedvességet, port, hiszen pont ezen a szőnyegen, vagy a közvetlen közelében fogunk cipőt váltani. Ezért anyagának olyannak kell lennie, ami nagyon egyszerűen tisztítható. Természetesen többféle lehetőségünk is van. Ha a berendezéshez illik a rongyszőnyeg vagy a mosható pamut, akkor ez lehet az egyik alternatíva, mert házilag is tisztítható. Kiválóak a szizál vagy a tengerifű szőnyegek, mert szinte mindent kibírnak. Vizes vagy száraz porszívóval is kezelhetők, és nedves szivaccsal is áttörölhetők ugyanúgy, mint az utóbbi években elterjedő, erős pamutszövettel körbeszegett bambuszszőnyegek.

Ha ezek a szőnyegtípusok valaki számára idegenek vagy egyáltalán nem akar ebben a helyiségben szőnyeget, akkor gondoskodjon olyan cipőtartóról, ahol a tisztításig azok tárolhatók, lecsöpöghet az eső, a hólé, ami összegyűjti a gyerekek cipőjéről a játszótéri homokot és koszt. Megfelel erre a célra egy jópofa lábtörlő is, például kókuszrostból, vagy vásárolhatunk a négybetűs áruházakból vízgyűjtőtálcával ellátott cipőtárolókat is.

Egyéni életmódjának megfelelően mindenki gondolja át és építse ki saját tisztítórendszerét. Tegye mindezt azért, hogy kulturáltan őrizhesse meg otthona rendjét és higiéniáját.

Ötletek előszobába

Mivel az előszobák általában nem túl tágasak, alaposan meg kell fontolni, hogy a berendezése mennyi hasznos helyet vesz el az alapterületéből. A cél, hogy ne akadályozza a helyiség használatát, ne szűkítse túlságosan az alapterületét.

Vakkeretekkel megvastagított laminált lapokból vagy igényesebb, színfurnérral borított és lakkozott, esetleg keményviaszolt bútorlapokból akár saját kezűleg is kialakítható egy nagy méretű tükör kerete, és a mellé felerősített, ruhaakasztókkal ellátott fogas-fal. A tükör keretének darabjai él-lap kötésben egymáshoz erősítettek, amelyeket 20x40-es lécekből kialakított vakkerettel célszerű megvastagítani.

A legfeljebb 350 mm mélységű cipőtartó anyaga vastagabb laminált bútorlap, vagy színfurnérozott pozdorjalapból levágott darab lehet.

Szőnyeg helyett mintásan fektetett járólap is megfelel. Az előszobába lefektetett járólap előnye, hogy könnyen tisztántartható, és a jól kiválasztott színű, mintázatú járólap-burkolatok dekoratívak is. A szokástól eltérő a lerakásuk még a csekély alapterületű helyiségeket is egyedibbé és tetszetősebbé teheti. Például a padló fektetési mintázata helyettesítheti a szőnyeget is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: előszoba, szőnyeg, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bambusz és parafa a lakásban

Aki nem megszállottan híve a túlságosan is letisztult stílusú berendezési tárgyaknak, divatos falburkolatoknak és emellett kedveli a természetes anyagokat, azok bizonyára előbb-utóbb felfedezik az...


Lépéshang-gátlás

A födémek testhangterjedéseit összefoglalva lépéshangkeltésnek nevezzük, dacára annak, hogy ez nemcsak az emberek lépéseitől ered. A lépéshang-gátlás a födémen való járásból, koppanásból származó...