KEOP 2011 - Pályázati lehetőségek

2011-07-17 22:27:03 | Módosítva: 2011-07-20 18:45:13

2011 március 1-től lehet pályázni a Környezet és Energia Operatív Program egyes támogatásaira. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy milyen területeken és milyen feltételekkel vehetünk igényben segítséget épületek energetikai korszerűsítéséhez.

Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a az épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, csökkenthetjük a fosszilis energiahordozóktól való függésünket, és nem mellesleg a havi kiadásainkat is. Ehhez nyújt segítséget az Új Széchenyi Terv pályázata az alábbi lehetőségekkel:

  • energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek;
  • az épületek hőtechnikai adottságainak javítása (szigetelés, nyílászár-ócsere);
  • intézmények fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszereinek korszerűsítése;
  • a vállalkozások nem termelési célú fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszereinek korszerűsítése;
  • világítási rendszerek korszerűsítése;
  • megújuló energiafelhasználással kombinált épületenergetikai fejlesztésekhez vonatkozó tevékenységek.

A pályázati felhívás kiemelt célkitűzése – összhangban a hazai és EU stratégiával – ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését, kiemelt hangsúlyt fektetve az energiahatékonyságra és az energiatakarékosságra.
A korábbi évek pályázataihoz képest az adminisztratív terhek csökkentése érdekében bevezették az elektronikus (CD-n történő) pályázat benyújtást. Az elbírálás 60-90 napot vehet igénybe, a beruházást pedig többnyire a pályázat befogadását követően el lehet kezdeni, míg a projekt előkészítési tevékenységek a pályázat benyújtása előtt is megkezdhetők. A 13 féle pályázati konstrukció közül a kis- és középvállalkozások, valamint a költségvetési- és nonprofit szervek által is igénybe vehető, energetikai célú fejlesztéseket támogató lehetőségeket mutatjuk be röviden.

4.2.0. – Helyi hő- és hűtési energiaigény kielégítése megújuló energiaforrásokból

A kiírás keretében a megújuló energiaforrások alkalmazásának növelését, fejlesztését célzó tevékenységek támogathatóak. Az elnyerhető támogatás maximális mértéke vállalkozások számára 60%. Támogatásban részesülhetnek a mikro-, kis- és középvállalkozások mellett önkormányzatok, civil szervezetek, egyéni vállalkozók is. A támogatás összege 1 milliótól 1000 millió Ft-ig terjed. A pályázat a keret kimerüléséig folyamatosan benyújtható. A pályázatok benyújtása 2011. március 1-től lehetséges.

4.4.0. – Megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hő és villamosenergia-, valamint biometán termelés

A konstrukció révén villamos energia előállítása (napenergia és biomassza segítségével), víz-, geotermális és szélenergia hasznosítása, biogáz termelése és felhasználása, valamint megújuló energiaforrások kombinálása támogatható. Az elnyerhető támogatás maximális mértéke vállalkozások esetében 60%. Támogatásban részesülhetnek a vállalkozások mellett költségvetési szervek és nonprofit szervezetek is. A támogatás összege 1 milliótól 1000 millió Ft-ig terjed. A pályázatok benyújtása 2011. március 1-től lehetséges.

4.9.0 – Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva

Ezen támogatási forma az energiahatékonyság javítására, a megújuló energiaforrások alkalmazásának fokozására kínál forrást vállalkozások, költségvetési szervek és nonprofit szervezetek számára. A vállalkozások részére az elszámolható költségek legfeljebb 30-50%-ára nyújtható támogatás, 1-500 millió Ft értékben. Más pályázók esetében a támogatás maximális intenzitása és összege magasabb lehet. A pályázatok benyújtása 2011. február 10-től lehetséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: energia, pályázat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szabályozott szellőzés, helyiségenkénti érzékeléssel

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb...


Energiatanúsítvány magunknak

Amikor egy épület vagy lakás energetikai korszerűsítéséről beszélünk, olvasunk, akkor gyakran igen nehéz a saját tapasztalatainkat összevetni a szakemberek által kidolgozott elméletekkel. Nehezíti...